Доступність посилання

ТОП новини

Потрібно викривати не лише пропаганду Кремля, але і тих, хто її поширює – чеський аналітик


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Західні політики, які перебувають на краю європейської політичної сцени, стають зручними партнерами для президента Росії Володимира Путіна, який намагається продемонструвати своїм громадянам, що Росія не перебуває в ізоляції, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода керівник аналітичного центру «Європейські цінності» Якуб Янда. Так аналітик пояснює, зокрема, нещодавній візит групи французьких депутатів до окупованого Росією українського Криму та візит до Москви президента його власної країни, Чехії, Мілоша Земана, який підтримує політику Путіна. З нього і почалася розмова.

Якуб Янда
Якуб Янда

Аналітик Якуб Янда, який займається вивченням російської пропаганди, її способів поширення, меседжів та адресатів, розповів Радіо Свобода про те, що найкраще Москві працюється з політиками, яких неохоче приймають в інших європейських столицях.

Це робиться для того, щоб створити враження, ніби Російська Федерація не ізольована, а Путін має союзників у Європі
Якуб Янда

«Президент Мілош Земан часто стає об’єктом критики з боку західних партнерів Чеської Республіки, а тому російські медіа, власне, я навіть не називав би їх медіа, а, швидше, російськими комунікаційними каналами, керованими Кремлем, – повинні знайти якихось уявних союзників, які представлені як союзники Володимира Путіна і його режиму. Це робиться для того, щоб створити враження, ніби Російська Федерація не ізольована, а Путін має союзників у Європі», – пояснює Якуб Янда.

Президент Чехії Мілош Земан та президент Росії Володимир Путін
Президент Чехії Мілош Земан та президент Росії Володимир Путін

Ця пропаганда націлена як на внутрішнього російського споживача, так і на тих людей, які розуміють російську мову. В самій Росії цій пропаганді працюється найлегше, адже вона не зустрічає конкуренції, додає Янда.

Внутрішню пропаганду створюють внутрішні російські канали комунікації, керовані напряму чи опосередковано Кремлем як політичним режимом
Якуб Янда

«Внутрішню пропаганду створюють внутрішні російські канали комунікації, керовані напряму чи опосередковано Кремлем як політичним режимом. Оскільки більшість росіян залежить від телевізійного мовлення в отриманні інформації, то не складно для такого політичного режиму, як режим Володимира Путіна, який практично вже можна назвати диктаторським, створити таку картину світу, яку цей режим хоче. Наприклад, переконати людей в тому, що Сполучені Штати і Європа хочуть Росію «знищити», і для цього створювати якісь події, чи маніпулювати подіями, щоб спотворювати реальність», – пояснює аналітик.

Дещо інакше, на його думку, Росія поводиться в країнах, де вона не має контролю над місцевими засобами масової інформації, а до цієї категорії він відносить і свою рідну Чехію, і Україну, і країни Балтії, і західноєвропейські країни.

Росія проводить різні дезінформаційні кампанії, тобто подають неправдиву інформацію, яка б підтримувала кремлівський погляд на світ
Якуб Янда
Є й інший важливий інструмент вже місцевого виробництва – різні веб-проекти чи різні екстремістські групи, які часто добровільно поширюють російський «наратив»
Якуб Янда

«Тут Росія проводить різні дезінформаційні кампанії, тобто подають неправдиву інформацію, яка б підтримувала кремлівський погляд на світ. І тут відбувається поширення теорій змов чи прямої дезінформації в мовному середовищі відповідної країни. Такі меседжі Кремля у Чехії, Словаччині, країнах Балтії, Україні поширюють як офіційні канали російської пропаганди, так званий RT, Russia Today, чи, як його ще називають іронічно «Росія вчора», «Спутнік» різними мовами, чи інші канали. Але також є й інший важливий інструмент вже місцевого виробництва – різні веб-проекти чи різні екстремістські групи, які часто добровільно поширюють російський «наратив». Або ж в рамках дезінформаційних кампаній поширюють щось із власної волі, бо їм це ідеологічно підходить, і вони стають союзниками Росії», – розповідає чеський дослідник.

Разом з тим, на думку Якуба Янди, заборона російських «каналів комунікації», які поширюють пропаганду, має сенс лише у випадку війни, як в Україні, чи у випадку загрози існуванню держави, як у випадку балтійських країн. В інших випадках, як вважає дослідник, потрібно регулярно викривати брехню, яку поширює пропаганда. Він наголошує, що потрібно викривати не лише саму пропаганду, але і тих, хто її поширює: політиків, різних публічних осіб, екстремістські угруповання чи «канали комунікації», які намагаються замаскуватися під медіа.

Над матеріалом працювали Марія Щур та Mircea Ţicudean

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG