Доступність посилання

ТОП новини

Аварія на Білоруській АЕС: Генпрокуратура країни не дала чіткої відповіді на запит активіста


Білоруська АЕС
Білоруська АЕС

Громадський активіст з Островця, член опозиційної Об’єднаної громадянської партії, який кандидує на парламентське крісло на вересневих виборах, Микола Власевич, який першим оприлюднив інформацію про позаштатну ситуацію на будівельному майданчику Білоруської атомної електростанції, отримав відповідь з Генеральної прокуратури Білорусі. По суті, відомство обмежилося традиційною відпискою, перенаправило заяву до структури, яка найменше зацікавлена в оголошенні подробиць інциденту.

«Відповідь з Генеральної прокуратури Республіки Білорусь на електронне звернення в зв'язку з падінням корпусу реактора на будівельному майданчику Островецької АЕС 10 липня не змусила себе чекати. І, мабуть, це єдина розрада у всій цій історії, – каже Микола Власевич, уточнюючи. – Ні рівень відповіді, ні, тим більше, її зміст мене не влаштовують».

Микола Власевич
Микола Власевич

Відповідь на звернення Власевича, яке було адресоване на ім'я Генерального прокурора Білорусі, підписав заступник начальника відділу з нагляду за дотриманням прав і свобод громадян П.П. Єлісєєв. У ній посадова особа сухо повідомила, що заяву направлено на розгляд до Міністерства енергетики Білорусі. Те саме відомство, яке тільки 26 липня визнало: «нештатна ситуація сталася на майданчику збереження корпусу реактора під час проведення такелажних робіт з його переміщення в горизонтальній площині».

У ніч на 10 липня на будівельному майданчику Білоруської АЕС сталася надзвичайна пригода, два тижні про яку нічого не повідомлялося. Інформація про це з'явилася тільки 25 липня, і то від активіста Об'єднаної громадянської партії Миколи Власевича, що живе в сусідніх Ворнянах і бере участь у виборчій кампанії.

Він написав на своїй сторінці у Facebook, що не менше десятка незалежних одне від одного джерел на умовах анонімності під час проведення пікетів зі збору підписів підтвердили факт обвалення реактора при його транспортуванні. 330-тонний агрегат зірвався і впав вниз з 4 метрів.

А деякі джерела стверджували, що висота була значно більшою – приблизно 10 метрів. У наступні дні відомства в Білорусі і Росії намагалися довести, що нічого незвичайного не сталося і на корпусі реактора всього лише «пошкодилася фарба». Однак минув місяць, а на майданчик не допущений жоден журналіст, який міг би на власні очі переконатися в «надуманості» перебільшень.

«Вважаю, що коментарі тут зайві, – констатує Микола Власевич. – Звернення-скаргу, в якій я ставив питання про припинення будівництва АЕС, дали перевіряти тому, хто всіляко просуває в Білорусі будівництво небезпечного об'єкта та хто в цьому випадку буде применшувати всю тяжкість можливих наслідків надзвичайної події».

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG