Доступність посилання

ТОП новини

«Вікно життя», де жінка анонімно може залишити немовля і не нестиме кримінальної відповідальності


«Вікно життя» для немовлят, від яких відмовляються батьки (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Харків У перинатальному центрі Харкова відкрили «бебі-бокс». Це спеціально облаштоване віконечко дозволить людині непомітно підкласти новонароджену дитину в інкубатор пологового будинку, якщо мати чи батько вирішить відмовитися від немовля. Через тридцять секунд сигналізація сповістить чергову медсестру про підкинуту дитину. Вона одразу забере із інкубатора немовля і передасть на огляд лікарів, а при потребі медпрацівники доправлять дитинку до реанімації перинатального центру. В мерії переконані: створення «бебі-боксів» допоможе врятувати від смерті крихіток, бо тепер у жінок є можливість конфіденційно залишити немовля в пологовому будинку і за це їх не каратимуть.

Перший і пілотний «бебі-бокс» вирішили відкрити при Харківському міському перинатальному центрі. До цього спеціалізованого закладу зазвичай доправляють всіх знайдених на вулицях, під мостами, в смітниках немовлят, яких полишили напризволяще батьки. А тутешні лікарі нерідко буквально рятують життя діток з переохолодженням та іншими вадами здоров’я.

У чому важливість цього «бебі-боксу» – жінка, яка анонімно полишає тут дитину, не несе за це кримінальної відповідальності, якщо на дитині немає жодних тілесних травм, слідів насилля
Світлана Горбунова-Рубан

«У чому важливість цього «бебі-боксу» – жінка, яка анонімно полишає тут дитину, не несе за це кримінальної відповідальності, якщо на дитині немає жодних тілесних травм, слідів насилля тощо. Людину ніхто не буде розшукувати. А якщо батьки через якийсь час оговтаються і прийдуть сюди, скажуть, що це вони поклали дитину до віконця «Життя», а за цей час немовля ще не буде усиновлене, то у них є шанс повернути дитинку собі. Тобто ми даємо жінці такий собі шанс, бо нагадаю біблійну фразу «Не судіть, не будете судимі», – наголосила під час відкриття проекту заступник міського голови з питань охорони здоров’я Світлана Горбунова-Рубан.

Віконце «Життя» розташоване з бокового входу перинатального центру – так, щоб жінка без зайвих сторонніх осудливих поглядів могла підійти і таємно підкласти немовля. Тут немає поліції, відсутні й камери відеоспостереження. За словами заступника головного лікаря з питань дитинства міського перинатального центру Ольги Каратай, жінці або чоловікові дається тридцять секунд відкритого вікна на те, щоб вони встигли покласти дитинку, після чого дверцята автоматично зачиняться.

Через тридцять секунд дверцята блокуються і на посту в чергової медсестри приймального відділення роздається звуковий сигнал
Ольга Каратай

«Жінка відкриває віконечко ззовні будівлі, кладе в середину на ліжечко немовля і закриває дверцята «бебі-боксу». Через тридцять секунд дверцята блокуються і на посту в чергової медсестри приймального відділення роздається звуковий сигнал. Медсестра підходить до «бебі-боксу», звідти дістає дитинку і кладе її на стіл з обігрівом. Коли медсестра закриває дверцята «бебі-боксу», що виходять до кабінету приміщення, водночас розблоковується віконце зовні і пристрій переходить в режим очікування»,– показує роботу віконця «Життя» дитячий лікар Ольга Каратай.

«Бебі-бокси» у Франції, Німеччині, Португалії, Японії при пологових будинках – то вже звичайна справа. А в Україні анонімні гніздечка для підкидьків тільки створюються. Перші «бебі-бокси» облаштували в Києві, Кропивницькому та в Дніпрі. Що ж до харківського «бебі-боксу», інкубатор для нього спеціально розробив місцевий інженер-медтехнік Ігор Прищепін.

Всередині інкубатора зберігається мікроклімат, тут є ліжечко і м’якеньке гніздечко викладене м’яким матрациком для немовля. Тут дитині буде тепло і безпечно, сюди вільно потрапляє повітря
Ігор Прищепін

«Зовнішнє вікно «бебі-боксу» – це фактично вікно інкубатора, умовного інкубатора, тут оснащене місце для новонародженого. Якщо електронний інкубатор передбачає довготривале утримання немовля всередині нього, то тут спеціальна скринька передбачає перебування немовляти одну-дві хвилини, поки не прийде за дитинкою медик. Всередині інкубатора зберігається мікроклімат, тут є ліжечко і м’якеньке гніздечко викладене м’яким матрациком для немовля. Тут дитині буде тепло і безпечно, сюди потрапляє вільно повітря», – показує облаштування вікна «Життя» розробник Ігор Прищепін.

Немовля, якого залишили, лікарі одразу забирають для огляду, аналізів, купання і харчування. Якщо дитинка потребуватиме негайної медичної допомоги, її одразу відправлять до реанімації, що неподалік. Про залишену дитину медичні працівники повідомляють у поліцію.

Перший «бебі-бокс» облаштували в медзакладі ледь не на околиці Харкова, за адресою: Салтівське шосе 264. З міського центру сюди діставатися проблематично. Чи поїдуть сюди навмисно горе-батьки? Утім заступник міського голови Світлана Горбунова-Рубан запевняє: за результатами пілотного проекту першого «бебі-боксу», ухвалюватиметься рішення про розширення мережі таких віконець «Життя» у інших пологових будинках, особливо найближчих до студентських містечок.

«Ми спостерігатимемо, як жінки реагуватимуть на ці «бебі-бокси». Наше завдання поширювати інформацію про них серед молодих дівчат, в медичних консультаціях, студентських гуртожитках, в ПТУ, в поліклініках. Якщо нам вдасться завдяки цьому віконцю врятувати хоч одну дитину в рік, ми будемо щасливі», – зазначила Радіо Свобода Світлана Горубунова-Рубан.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG