Доступність посилання

ТОП новини

Через 10 років буде 200 випадків поліомієліту на рік, якщо не ліквідувати хворобу – ВООЗ


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Після 5 місяців відсутності оральної вакцини проти поліомієліту в Україну доставлено 1 378 000 доз ОПВ, повідомляє Міністерство охорони здоров’я. За словами заступника міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Оксани Сивак, до кінця тижня вакцина буде розвезена в медичні заклади. Вона наголошує, що відновити планову імунізацію від поліомієліту – питання національної безпеки, інакше спалахи хвороби можуть повторитися. Донедавна у світі залишалось лише дві країни, де вирує дикий вірус поліомієліту – Афганістан та Пакистан. Однак у серпні 2016 року в Нігерії було зафіксовано два випадки захворювання на поліомієліт, які були спричинені саме диким вірусом, контстатує ВООЗ.

Радіо Свобода поспілкувалось з Олівером Розенбауером, представником міжнародної ініціативи з подолання поліомієліту з офісу ВООЗ, який розташований у Женеві, про ситуацію в Північній Нігерії та загрози повернення вірусу поліомєіліту в Україну.

– У світі існує мета – подолати поліомієліт. Якщо вакцинувати достатню кількість дітей, тоді вірус поліомієліту не вражає і тих, хто невакцинований.

Олівер Розенбауер, представник ВООЗ
Олівер Розенбауер, представник ВООЗ

У Північній Нігерії виклик полягає у тому, що не до всіх дітей, яких потрібно вакцинувати, можна дістатися

У Північній Нігерії виклик полягає у тому, що не до всіх дітей, яких потрібно вакцинувати, можна дістатися. Те, що у дітей в Нігерії знайшли поліовірус, пов’язано з тим, що їх не вакцинували або відсутня інфраструктура, або складно дістатися до територій проживання цих дітей.

Є райони, до яких треба добиратися протягом трьох днів пішки від найближчого медичного пункту
90-95% дітей повністю вакциновані проти поліомієліту. Але Нігерія найбільш заселена країна Африки, там проживає 45 мільйонів дітей. І якщо 5% дітей невакциновані – це все одно велика кількість

– В Україні багато батьків не хотіли вакцинувати своїх дітей, з чим і пов’язують низький рівень вакцинації і, відповідно, спалах поліомієліту. У Нігерії ситуація інша? Чи там батьки відмовляються вакцинувати дітей?

– Територія Північної Нігерії дуже ризикована. У багатьох регіонах немає повноцінно функціонуючої системи охорони здоров’я. Тобто там немає достатньої кількості лікарів, медсестер, лікарень, в деякі райони проблематично дістатись через небезпеку, там відсутні дані щодо кількості дітей, тому, можливо, не було також замовлено достатньої кількості вакцини для того регіону. Одна справа дістати вакцину для дитини. А інша – це дістатися самої дитини.

Є райони, до яких треба добиратися протягом трьох днів пішки від найближчого медичного пункту. Там також багато кочового населення.

– Який загальний рівень вакцинації в Нігерії?

– Загалом рівень дуже високий. Більшість території Нігерії вільна від поліомієліту.

Дані національного моніторингу вказують, що 90-95% дітей повністю вакциновані проти поліомієліту. Але Нігерія найбільш заселена країна Африки, там проживає 45 мільйонів дітей. І якщо 5% дітей невакциновані – це все одно велика кількість. Це дає можливість вірусу поліомієліту знайти невакцинованих дітей та продовжити циркулювати.

– В Україні була ціль – вакцинувати саме 95%. Експерти кажуть, що цього достатньо, щоб зупинити циркуляцію вірусу. Але чи цього дійсно достатньо, зважаючи на ситуацію в Нігерії?

– Якщо 95% вакцинації буде досягнуто в усіх регіонах країни, тоді, звичайно, цього достатньо. Особливо в такій країні, як Україна. Вірус поліомієліту полюбляє густозаселені райони, тропічну спеку. В Україні такого немає, зими дуже холодні. В Північній Нігерії дуже жарко, є сезон дощів, коли починається повінь, і вірус може піти куди завгодно.

Умови навколишнього середовища у Північній Нігерії набагато сприятливіші для вірусу поліомієліту, ніж в Україні. У провінції Борно, де знайшли поліовірус у дітей в Північній Нігерії, приблизно 5-6 тисяч дітей є недоступними для вакцинації через небезпечну ситуацію в регіоні

Тому умови навколишнього середовища у Північній Нігерії набагато сприятливіші для вірусу поліомієліту, ніж в Україні. У провінції Борно, де знайшли поліовірус у дітей в Північній Нігерії, приблизно 5-6 тисяч дітей є недоступними для вакцинації через небезпечну ситуацію в регіоні. Тому якщо навіть по всій країні високий рівень вакцинації, але в якійсь окремій частині є багато невакцинованих дітей, вірус поліомієліту може легко циркулювати у цій частині. Зараз ми фокусуємось на тому, щоб підняти рівень вакцинації у цих регіонах.

Спалах поліомієліту оголошено в Нігерії, а також у сусідніх країнах – Чаді, Камеруні, Нігері, Центрально-Африканській Республіці. Спостерігається велика міграція населення через кордони, тому важливо вакцинувати дітей і у сусідніх країнах. Спалах поліомієліту оголошено не тільки у Нігерії, але й на регіональному рівні.

– Чи використовується там оральна поліовакцина, яку використовували в Україні?

– Так, це теж оральна поліовакцина. Загалом заплановано 5 кампаній вакцинації до кінця року.

– А хто постачає вакцину в Нігерію?

– Є різні постачальники та фабрики вакцин, з якими ми співпрацюємо. Вакцини замовляються державою – міністерством охорони здоров’я. Вакцини частково купуються за кошти держави, частково – за донорські кошти міжнародних організацій. Оскільки це оральна вакцина, яку не потрібно вводити через ін’єкцію, саму вакцинацію проводять не співробітники ВООЗ чи ЮНІСЕФ, а місцеві волонтери.

– Тобто, щоб проводити вакцинацію, не потрібна медична освіта?

Вакцина не вводиться через ін’єкцію, це просто дві крапельки, які вводяться орально. Тому волонтерам проводиться мінімальний тренінг

– Вакцина не вводиться через ін’єкцію, це просто дві крапельки, які вводяться орально. Тому волонтерам проводиться мінімальний тренінг.

– А які умови транспортування вакцини? Хто оглядає дитину перед вакцинацією?

– Це надзвичайно безпечна вакцина. Є дуже маленька вірогідність того, що вона призведе до якихось негативних наслідків. Щодо транспортування, то на кожній пляшці з вакциною є індикатор того, чи вакцина є ефективною чи ні. Іншими словами, індикатор вказує, чи вакцина зберігалась в належних умовах, за належної температури.

Якщо дати вакцину, яка вже неефективна, тобто яка не була збережена в належних умовах, нічого страшного. Але ви просто не даєте вакцину – це як дати дві краплі води. Тобто ніякої користі від такої вакцинації немає, але й немає ніякого ризику

Якщо дати вакцину, яка вже неефективна, тобто яка не була збережена в належних умовах, нічого страшного. Але ви просто не даєте вакцину – це як дати дві краплі води. Тобто ніякої користі від такої вакцинації немає, але й немає ніякого ризику. Але, звичайно, ціль, щоб користь була, тому вакцина повинна зберігатись в належних умовах. І, звичайно, ми за цим слідкуємо.

– Як волонтери добираються до дітей у важкодоступних регіонах Північної Нігерії?

– Так само, як і в інших країнах. До прикладу, декілька років тому ми стикались зі спалахом поліо у Сирії та Іраку, та в Сомалі. Здебільшого ми домовлялися з місцевими лідерами, щоб люди, які вакцинують дітей, могли безпечно дістатися регіонів з низьким рівнем вакцинації дітей. Ми також встановлювали так звані пости з вакцинами на кордоні між регіонами, щоб люди при перетині могли бути вакцинованими.

Зараз в Нігерії приблизно 7 мільйонів дітей потребують вакцинації, і не тільки від поліомієліту

Зараз в Нігерії приблизно 7 мільйонів дітей потребують вакцинації, і не тільки від поліомієліту.

– Чи є люди, які проти вакцинації?

– Як і в будь-якій країні у світі, є частка спротиву до вакцинації.

Я – з Німеччини, і у нас відсоток відмов досягає 8-9%. У Нігерії відсоток відмов вакцинуватись дуже низький і сягає 2%

Я – з Німеччини, і у нас відсоток відмов досягає 8-9%. У Нігерії відсоток відмов вакцинуватись дуже низький і сягає 2%. Найбільша причина, чому діти не вакциновані у Нігерії – не через відмови, а через недоступність деяких регіонів, недостатню налагоджену інфраструктуру охорони здоров’я та інші логістичні проблеми.

– То в яких країнах є спалах поліомієліту?

– Дикий поліовірус є тільки в Пакистані та Афганістані, та зараз в Нігерії. У М’янмі та Лаосі спалахи поліо були викликані вакциноасоційованим вірусом поліо, як і в Україні. І ці спалахи вже зупинені.

– Чи поліомієліт дійсно можна ліквідувати назавжди?

– Немає питання у тому, що поліомієліт можна ліквідувати.

Якщо ми не завершимо свою роботу, щороку спостерігатимемо приблизно 200 випадків захворювання на поліомієліт

Але якщо ми не завершимо свою роботу, то поліомієліт не залишиться в Афганістані, Пакистані та Північній Нігерії, він пошириться в інші країни. І через 10 років спалахи поліо траплятимуться по всьому світу. І щороку ми спостерігатимемо приблизно 200 випадків захворювання на поліомієліт.

Оральна поліовакцина може зупинити поширення вірусу від людини до людини.

Якщо я вакцинований ОПВ, то я не можу захворіти на поліомієліт і також не можу передати вірус іншій людині. Але якщо я вакцинований тільки ІПВ, то від вірусу я особисто захищений, але я все ще можу передати вірус іншій людині. Тому оральна вакцина потрібна

Тобто якщо я вакцинований ОПВ, то я не можу захворіти на поліомієліт і також не можу передати вірус іншій людині. Але якщо я вакцинований тільки ІПВ, то від вірусу я особисто захищений, але я все ще можу передати вірус іншій людині. Тому оральна вакцина потрібна, щоб ліквідувати хворобу. Коли ми ліквідуємо її, то потрібно буде перейти до ІПВ через ризик вакциноасоційованого вірусу. Тобто ціль – поступово припинити використання ОПВ.

– Які рекомендації можете дати Україні стосовно проведення вакцинації проти поліомієліту?

– Зараз для України рекомендація – використовувати як ін’єкційну, так і оральну поліовакцину, оскільки потрібно зупинити циркуляцію вірусу.

Якщо вакцинувати дитину спочатку ІПВ, то дитина не піддається ризику заразитись вакциноасоційованим вірусом поліо, тому що у дітей відразу починає формуватися імунітет проти будь-яких типів поліовірусу. Для країни, яка є у зоні ризику щодо поліомієліту, як Україна, такий підхід є необхідним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG