Доступність посилання

ТОП новини

Угода про асоціацію для українців символізує цивілізаційний вибір – експерт


Прапор ЄС на майдані Незалежності в Києві під час Революції гідності, грудень 2013 року
Прапор ЄС на майдані Незалежності в Києві під час Революції гідності, грудень 2013 року

21 листопада 2013 року в Україні розпочалися масові протести, які згодом назвали Євромайданом. Їхньою причиною стало рішення Кабінету міністрів призупинити процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Документ підписали вже після закінчення Революції гідності. Що ж дала, і чим є для України Угода про асоціацію?

Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС планувалося 28 листопада 2013 року, проте воно так і не відбулося. Це спричинило масові протести в Україні, загибель понад сотню людей і втечу з країни тодішнього українського президента Віктора Януковича.

Політичну частину угоди підписали 21 березня 2014 року вже після Євромайдану, економічну – 27 червня того ж року. Але процес ратифікації Угоди про асоціацію загальмувався через результати референдуму в Нідерландах у квітні цього року, коли більшість його учасників висловилися проти ратифікації Угоди про асоціацію ЄС і України. Якщо Амстердам все ж відхилить ратифікацію, угода, включно із зоною вільною торгівлі, як припускають, буде діяти між Україною і 27 членами Євросоюзу.

Чим же є для України цей документ? Олександр Сушко, експерт-міжнародник, зазначає, що Угода про асоціацію сприймається двояко – є сам її текст, а також символізм, який виходить за межі тексту.

Олександр Сушко
Олександр Сушко

В силу своєї історичної долі, Угода про асоціацію значить набагато більше, ніж текст, з якого вона складається. Коли українці говорять про свій цивілізаційний вибір, вони згадують Угоду про асоціацію
Олександр Сушко

«В силу своєї історичної долі, Угода про асоціацію значить набагато більше, ніж текст, з якого вона складається. Тому дуже часто, коли українці говорять про свій цивілізаційний вибір, вони згадують Угоду про асоціацію. Але коли почитаєте її текст, то навряд чи знайдете щось таке, що безпосередньо вказує на цивілізаційний вибір. Але в історичному контексті ця угода значить набагато більше», – говорить Олександр Сушко.

І таке трактування цього документа, каже він, притаманне не тільки українській стороні.

Та ж сама реакція Росії, яка доклала всіх зусиль до зриву підписання цієї угоди, свідчить, що розширене трактування значущості угоди
Олександр Сушко

«Та ж сама реакція Росії, яка доклала всіх зусиль до зриву підписання цієї угоди, свідчить, що розширене трактування значущості угоди, притаманне не тільки українській стороні», – зазначає Сушко.

Без впливу на економіку

Що ж до впливу Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на економіку, то, каже Радіо Свобода голова Комітету економістів України Андрій Новак, наразі він не помітний. Але він пояснює це російською агресією на Донбасі та відсутністю дієвих реформ.

Український експорт до країн ЄС поки що скорочується та змінюється його структура. Але з політичної точки зору асоціація з ЄС і зона вільної торгівлі – це крок до повноцінної євроінтеграції України
Андрій Новак

«На жаль, український експорт до країн ЄС поки що скорочується та змінюється його структура. У Євросоюзі з України беруть переважно аграрну продукцію, при чому, як правило, сировинного характеру, тому що наразі нічого більшого Україна на дуже вибагливий європейський ринок запропонувати не може. Але з політичної точки зору, звичайно, асоціація з ЄС і зона вільної торгівлі – це крок до повноцінної євроінтеграції України», – каже він.

Згідно з дами Державної служби статистики, у 2015 році експорт товарів України до країни Євросоюзу скоротився на 23,5%, а за перше півріччя 2016 року – зріс на 7,5% у порівнянні з попереднім року, але впав на 22% у порівнянні з 2013-м. Але, наголошує Андрій Новак, падіння українського експорту відбувається не лише до країн ЄС, йдеться про загальне падіння.

«Це пояснюється загальним, дуже різким падінням економіки. Сумарний ВВП у 2014-му, 2015-му і першій половині 2016 року впав на понад 15%. Це є наслідком і прямої російської агресії проти України, а також відсутності реальних економічних реформ», – зазначає економіст.

Єврокомісія порушила Угоду про асоціацію з Україною?

Наприкінці жовтня Єврокомісія розширила доступ російського «Газпрому» до потужностей газопроводу Opal, який дозволить російські стороні збільшити обсяги прокачування газу через «Північний потік» в обхід України. У Києві розкритикували це рішення, закликавши ЄС дотримуватися домовленостей про європейське Енергетичне співтовариство, а також звинуватили Єврокомісією у порушенні статті 274 Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

У зв’язку з цим опоненти української влади розкритикували і саме підписання Угоди про асоціацію.

«Українське МЗС обурене дозволом Єврокомісії збільшити транзит російського газу по трубопроводу OPAL в обхід України. Нарешті у Києві почали прозрівати: Угода про асоціацію України з ЄС вигідна лише європейській стороні!», – написав у Facebook Віктор Медведчук, представник України в гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську, кум російського президента Володимира Путіна.

Директор енергетичний програм Володимир Омельченко зазначає, що у цьому контексті європейська сторона дійсно порушила правові норми.

Володимир Омельченко
Володимир Омельченко

З Україною майже не рахуються, особливо коли йдеться про інтереси великих європейських енергетичних компаній ЄС, які здатні через політиків пролобіювати свої інтереси
Володимир Омельченко

«З Україною майже не рахуються, особливо, коли йдеться про інтереси великих європейських енергетичних компаній ЄС, у першу чергу німецьких, які здатні через політиків пролобіювати свої інтереси без врахування інтересів таз званих менших партнерів, у тому числі і України. І ці 3 роки це підтвердили, у тому числі події з «Північним потоком-2» і газопроводом Opal», – каже Омельченко.

Немає такого порушення, на яке б не пішов Євросоюз заради їхніх інтересів
Володимир Омельченко

«Є Третій енергопакет, є Угода про асоціацію, але немає такого порушення, на яке б не пішов Євросоюз заради їхніх інтересів», – додав він.

Разом з тим, наголошує Володимир Омельченко, рішення Єврокомісії щодо розширення доступу «Газпрому» до потужностей газопроводу Opal, суперечить інтересам не лише України, але й деяких членів ЄС. Він зазначає, що Польща вже звернулася до суду через порушення статей Третього енергопакету через рішення Єврокомісії.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG