Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: загроза терору не зникла, хоча берлінського нападника вбили


Вшанування пам'яті загиблих під час теракту в Берліні, 22 грудня 2016 року
Вшанування пам'яті загиблих під час теракту в Берліні, 22 грудня 2016 року

Громадянина Тунісу, що, як з’ясувалося, влаштував у понеділок напад на різдвяному базарі в Берліні, застрелила поліція в Італії під час перестрілки з ним. Але в Німеччині наголошують, що загроза терору не зникла.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель привітала повідомлення про загибель берлінського нападника, але застерегла, що небезпека не минула. «Ми можемо відчути полегшення наприкінці тижня, бо минула гостра загроза. Та загроза тероризму загалом залишається, як усі кілька останніх років», – сказала вона.

Канцлер пообіцяла детальне розслідування дій правоохоронців і того, чому нападникові вдалося вислизати з їхніх рук.

Вона також сказала, що вже говорила телефоном із президентом Тунісу, громадянином якого був нападник, Беджі Каїдом ес-Себсі, і повідомила його: Німеччина різко прискорить видворення шукачів притулку з цієї країни, яким у цьому статусі відмовлено.

Міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр так само заявив, що, незважаючи на полегшення, що берлінський нападник уже не становить небезпеки, підвищений рівень заходів безпеки в Німеччині не скасовують.

Після нападу в Німеччині – напад в Італії

Нападник, якого визначили як 24-річного тунісця на ім’я Аніс Амрі, був убитий у перестрілці з поліцією в ніч на п’ятницю на околиці італійського Мілана: правоохоронці вирішили перевірити документи невідомого, що о 3-й ночі прийшов на зачинену на ніч залізничну станцію, та той дістав пістолет і став стріляти, легко поранивши одного з патрульних.

Крістіан Мовіо, один із поліцейських
Крістіан Мовіо, один із поліцейських

Міністр внутрішніх справ Італії Марко Мінніті запевнив, що перевірки виключили всі можливі сумніви в тому, що вбитий – саме Аніс Амрі. А прем’єр-міністр Італії Паоло Джентілоні сказав, що особисто телефонував Анґелі Меркель, щоб повідомити їй про це.

Тепер у Німеччині намагаються встановити, чи мав нападник мережу помічників, які могли допомогти йому спланувати його понеділковий напад або потім утекти й переховуватися, сказав головний федеральний прокурор Петер Франк.

Ісламіста запідозрили, але видворити не змогли

Тим часом екстремістське угруповання «Ісламська держава», яке раніше вже заявляло, що напад вчинив його «солдат», через пов’язане з ним новинне агентство «Амак» оприлюднило відеозапис, на якому Аніс Амрі виголошує клятву вірності ватажкові угруповання Абу Бакрові аль-Багдаді. Він також клянеться помститися за мусульман, яких «бомблять хрестоносці» – так ісламські екстремісти називають християн чи взагалі представників західного світу, – і закликає інших мусульман «убивати свиней-хрестоносців, хто скільки зможе». Коли був зроблений цей відеозапис, не відомо.

За повідомленнями, Аніс Амрі ще на початку 2011 року дістався з Тунісу до Європи, а саме до Італії – де вже невдовзі був арештований за підпал центру для біженців, погрози, вимагання й напади і врешті засуджений на три з половиною роки ув’язнення. У в’язниці він відзначався особливо поганою поведінкою, залякуванням інших в’язнів і спробами підняти бунти, але ісламської радикалізації за ним тоді не помітили. Вийшовши з в’язниці 2015 року, він невдовзі перебрався до Німеччини – де в ньому побачили загрозу й відмовили йому в липні у статусі біженця. Але депортувати його до Тунісу не змогли: в Аніса Амрі, який у Європі користувався шістьма іменами і паспортами трьох країн, дійсних документів не було, і Туніс відмовлявся визнати його як свого громадянина.

Наслідки теракту. Берлін, 19 грудня 2016 року
Наслідки теракту. Берлін, 19 грудня 2016 року

У понеділок, 19 грудня, він, вочевидь убивши водія-поляка, на його вантажівці і з його тілом у кабіні в’їхав на людну територію одного з різдвяних базарів у Берліні. 12 людей загинули, ще десятки були поранені. Але особу нападника встановили через кілька днів – спершу як підозрюваного затримали іншого шукача притулку з Пакистану.

Серед загиблих унаслідок нападу, про яких відомо нині, – один громадянин України й по одній громадянці Ізраїлю, Італії, Франції й Чехії.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG