Доступність посилання

ТОП новини

Важкий удар для усіх, хто допомагав біженцям – Меркель про наїзд вантажівки на людей у Берліні


Евакуатор на місці наїзду вантажівки на різдвяний ярмарок. Берлін, 20 грудня 2016 року
Евакуатор на місці наїзду вантажівки на різдвяний ярмарок. Берлін, 20 грудня 2016 року

Берлін – Трагедія у Берліні, де внаслідок наїзду вантажівки на різдвяний ярмарок під час передріздвяних святкувань загинуло 12 осіб і травмовано 48, змусила правоохоронні органи Німеччини посилити заходи безпеки у місцях масових зібрань, зокрема й на різдвяних ярмарках у всіх населених пунктах. А в Берліні вони у вівторок узагалі були зачинені. Очільник МВС Німеччини заявив, що «немає сумнівів, що йдеться про терористичний акт». На перший погляд, трагедія у центрі міста на Курфюрстендам була несподіваною. Але чи справді це так? І які кроки здійснюють владні структури, аби вона не повторилася?

​Припущення, занепокоєння і навіть попередження про можливість здійснення теракту з'явилися уже напередодні нещасливого понеділка. Вони не були безпідставними, адже тиждень тому поліція затримала дванадцятирічного підлітка – вихідця з Іраку, котрий посеред багатолюдного Різдвяного ярмарку в одному з містечок землі Бранденбург зробив спробу підірвати вибуховий пристрій, начинений цвяхами. Також стрілянина всередині і біля мусульманського молитовного дому в Цюріху, де в понеділок 30-річний чоловік відкрив стрілянину по натовпу, поранивши трьох осіб, свідчать про напружену й небезпечну ситуацію.

Але навіть після таких тривожних сигналів трагедію в Берліні спочатку ідентифікували як можливу дорожньо-транспортну пригоду. Утім, невдовзі міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр підтвердив дані про цілеспрямований навмисний злочин.

У нас немає сумнівів, що у вчорашньому випадку йдеться про терористичний акт
Томас де Мезьєр

«У нас немає сумнівів, що у вчорашньому випадку йдеться про терористичний акт. Одну людину, як співучасника, заарештували. Він заперечує свою участь. Ми будемо відкрито продовжувати розслідування», – сказав голова МВС Німеччини.

Термінові заходи безпеки

Схоже на те, що німецькі правоохоронні органи тільки нині відчули загрозу безпеці громадян, тому негайно почали вживати заходів, спрямованих на попередження можливих несподіванок. Хоч, приміром, згаданий міністром затриманий за підозрою у скоєнні теракту на різдвяному ярмарку в Берліні громадянин Пакистану, 23-річний Навід Б., який у лютому прибув до Німеччини, одержавши статус біженця, не був законослухняною особою. Півроку тому його затримувала поліція Мюнхена за скоєння неважкого кримінального злочину. Щоправда, розслідування щодо його можливої причетності до теракту в центрі столиці Німеччини триває, тож може з’ясуватися, що він не той, кого шукає поліція. Як заявив керівник поліції Берліна Клаус Кандт, «насправді неясно, чи саме цей підозрюваний був водієм вантажівки».

Канцлер Німеччини Анґела Меркель на прес-конференції назвала учорашній день «дуже важким». Вона сказала, що передусім думає про загиблих і поранених, уся країна в жалобі.

Анґела Меркель на підписанні книги співчуттів після теракту. Берлін, 20 грудня 2016 року
Анґела Меркель на підписанні книги співчуттів після теракту. Берлін, 20 грудня 2016 року

Write Your Quote Here ...Ми не хочемо так жити, щоб нас скував страх перед злом. Ми знайдемо сили для життя, яким хочемо жити в Німеччині
Анґела Меркель

«Ми не хочемо так жити, щоб нас скував страх перед злом. І навіть якщо в такі години нам важко, ми знайдемо сили для життя, яким хочемо жити в Німеччині: вільно й відкрито один з одним», – сказала Анґела Меркель.

Страх опанував містом

Проте, незважаючи на оптимістичні заяви політиків і представників поліції щодо боротьби з тероризмом, у німецькому суспільстві поки що панує страх. Громадяни намагаються оминати багатолюдні місця, а їхні розмови точаться здебільшого навколо тем безпеки. Так, і український історик, професор університету в Берліні Андрій Портнов розповів у розмові з кореспондентом Радіо Свобода, що в день теракту випадково проходив повз цей ярмарок. Його велелюдність викликала в нього занепокоєння, спало на думку, що таких скупчень людей краще уникати. Тривогу, за його словами, викликає інша ситуація.

«Мене найбільше лякає не сама небезпека як така. Адже будемо відверті: сьогодні Берлін – набагато безпечніше місце, ніж Київ, я вже не кажу про прифронтову смугу на Донбасі чи про Сирію, чи багато місць в Ізраїлі. Але коли багато людей починають жити з відчуттям небезпеки, це і є вже небезпека сама собою», – сказав український історик Портнов.

Посольство України в Німеччині повідомило, що серед потерпілих від теракту на різдвяному ярмарку в Берліні немає громадян України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG