Доступність посилання

ТОП новини

В уряді помітили, що «зарплати нарешті ростуть швидше за ціни». Чи відчули це українці?


Гасло на акції профспілок з вимогою підвищення соціальних стандартів, Київ, 8 грудня 2016 року
Гасло на акції профспілок з вимогою підвищення соціальних стандартів, Київ, 8 грудня 2016 року

Зростання заробітних плат в Україні «нарешті» випереджає ріст цін, заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він зазначає, що протягом року зарплати українців збільшилися більш ніж на 37%, а середня українська зарплата в березні була вдвічі вищою від мінімальної. В уряді наголошують: це не просто статистика, а результат пожвавлення купівельної спроможності громадян і наслідок зростання економіки. Експерти ж позитивну тенденцію пов’язують передовсім із підвищенням мінімальної зарплати і прогнозують, що надалі показники поволі «затухатимуть».

«Доброю» новиною назвав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зростання середньої заробітної плати в Україні. У березні вона становила близько 6700 гривень, це майже на 8,7% більше, ніж у лютому. І більш як удвічі вище від мінімальної (3200 гривень), стверджує прем’єр. «Такий ріст цілком відповідає росту промислового виробництва, яке в березні зросло на понад 8%», – додав він.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Загалом упродовж року зарплати українців збільшилися більш ніж на 37%, у той час як показник інфляції становив близько 15%, констатує прем’єр. «Можемо сміливо говорити, що зростання зарплат нарешті випереджає ріст цін», – підсумував Гройсман.

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко у коментарі Радіо Свобода наголосив, що позитивні показники є результатом як зростання економіки, так і правильно обраного курсу урядом. Останні два серйозних зростання зарплати – на 16% минулого року й підвищення в два рази мінімалки на початку цього – і дали відчутний результат, каже Розенко. Закон «Про збільшення мінімальної зарплати» виконується як у державному секторі економіки, так і в приватному, додає він.

Павло Розенко
Павло Розенко

Економіка України оживає за рахунок збільшення внутрішнього попиту. А внутрішній попит якраз зростає за рахунок добробуту населення
Павло Розенко

«Люди реально почали отримувати на руки збільшену заробітну плату. І це видно не лише по сухих показниках Держстату, а це видно і по пожвавленню купівельної спроможності наших громадян. І якщо ми говоримо, що за перший квартал ми відчули зростання економіки практично на 2,5% – це прекрасний показник того, що економіка України оживає за рахунок збільшення внутрішнього попиту. А внутрішній попит якраз зростає за рахунок добробуту населення», – каже Розенко.

Віце-прем’єр-міністр припускає, що курс на збільшення заробітних плат триватиме. Каже: вочевидь мінімальна зарплата наступного року теж зростатиме, хоч і не такими темпами, як було цього року.

Підвищення зарплати відчули українці з низькими доходами – Жаліло

Заробіток українців справді зріс, підтверджує керівник економічних програм Інституту суспільно-економічних досліджень Ярослав Жаліло. За його словами, в Україні простежується економічне зростання, однак не це є причиною «різкого зростання доходів». Подібний «стрибок» експерт передусім пов’язує з підвищенням мінімальної зарплати.

Ярослав Жаліло
Ярослав Жаліло

Тепер офіційно працюючий не може отримувати меншу, ніж мінімальна, заробітну плату, яка зросла вдвічі
Ярослав Жаліло

«Зрозуміло, що тепер офіційно працюючий не може отримувати меншу, ніж мінімальна, заробітну плату, яка зросла вдвічі. І загалом, думаю, що це позитивний момент, оскільки йдеться про те, що доходи підвищилися саме у низькодоходної категорії населення», – каже Жаліло.

За словами економіста, це чи не перше відчутне зростання зарплати упродовж останніх трьох років. Оскільки з 2013-го ціни в Україні зросли вдвічі, а зарплати довгий час «лишалися на місці», сьогодні українці відчувають себе об’єктивно біднішими, констатує Жаліло. Однак останні позитивні показники свідчать про те, що ситуація змінюється в протилежну сторону, зазначає експерт. Він прогнозує, що надалі тенденція «затухатиме» і цифри відповідатимуть реальному стану економіки, зазначає експерт.

Зростання залежить від сектору

Експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олександра Бетлій у свою чергу звертає увагу на те, що зростання зарплати на 37% – це номінальний показник, натомість у реальності вона підвищилася на 18%. «Це означає, що заробітна плата справді зростає суттєво швидше за ціни», – каже Бетлій і вказує на те, що це стало можливим завдяки тому, що підприємства підвищили зарплату тим, у кого вона була меншою за «нову мінімальну».

Олександра Бетлій
Олександра Бетлій

Високе зростання в сільському господарстві, в освіті, в охороні здоров’я. Це ті сектори, де традиційно були дуже низькі заплати, але вони все одно лишилися найнижчими в економіці
Олександра Бетлій

«Дуже високе зростання, коли ми говоримо саме про темпи зростання, в сільському господарстві, в освіті, в охороні здоров’я. Тобто це ті сектори, де традиційно були дуже низькі заплати, але в цих секторах вони все одно лишилися найнижчими в економіці. Суттєво, на понад 50%, зарплата зросла в секторі державного управління і оборони. Частково це пов’язано з підвищенням мінімалки, а частково – з поступовим впровадженням закону «Про державну службу», – каже Бетлій.

Водночас зростання зарплат у галузі промисловості є нижчим і становить близько 29%. Експерт пояснює це тим, що в цій галузі традиційно «білі» зарплати, і зростання відбулося переважно за рахунок підвищення мінімалки.

Разом з тим, зазначає експерт, є й інша сторона медалі: звітоване зростання зарплат може мати «ефект детінізації», коли зарплату сплачують на рівні мінімальної, а решту видають у конвертах. Відтак частка зарплати, яку виплачують офіційно, зросла, але повна заробітна плата працівників лишилася на тому ж рівні. Найбільше це поширене в сфері послуг, констатує експерт.

Олександра Бетлій прогнозує, що за рік середній показник зростання заробітної плати становитиме не 37%, а близько 30%.

Купівельна спроможність українців не зросла

Натомість економіст, генеральний директор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко констатує, що підвищення мінімальної заробітної плати не призвело до того, що люди стали отримувати більше грошей за свою працю, оскільки разом з цим скасували різноманітні доплати.

«Вийшло усереднення заробітних плат у комунальних та бюджетних установах. У приватному секторі нічого не змінилось, лише деякі підприємства справді вийшли з тіні і почали платити мінімальну заробітну плату. Але реальна заробітна плата в них не виросла», – каже Дорошенко.

Експерт визнає тенденції до підвищення зарплати є, в країні також зростає ВВП, але українці поки не відчули цього на своїй купівельній спроможності.

Є ще великі дослідницькі маркетингові міжнародні компанії, які також вимірюють індекс купівельної активності. І він, на жаль, в Україні падає
Олексій Дорошенко

«Я запитав усі торгівельні мережі: чи зросли продажі за останні кілька місяців? І всі без винятку відповіли, що ні, хіба що, можливо, на 1%. Але оскільки це в рамках арифметичної похибки, то ми не можемо це відслідкувати. Є ще великі дослідницькі маркетингові міжнародні компанії, які також вимірюють індекс купівельної активності. І він, на жаль, в Україні падає. Тому поки ці цифри говорять про протилежне», – каже Дорошенко.

За прогнозами експерта, за нинішніх умов, на показники 2014 року Україна зможе вийти за 7-8 років.

Швидке зростання зарплат – це біда, а не благо

Економіст, керуючий партнер компанії «Capital times» Ерік Найман зауважує, що бізнес змушений підвищувати зарплати працівникам передовсім через брак трудових ресурсів. І часто ці витрати є вищими, ніж їхній дохід, констатує експерт.

Зростає тиск на інфляцію
Ерік Найман

«Зростання справді відбулося. Це відчувають у першу чергу працюючі українці, вони отримують вигоду. Натомість ті, хто не працюють – студенти і пенсіонери, від цього, скоріше, втрачають гроші, тому що зростає тиск на інфляцію, і бізнес, звісно, втрачає від цього гроші. І хвалитися тут нічим, бо головна причина – це демографічний спад, те, що українці масово виїжджають закордон на заробітки через економічну кризу. Тому те, що так швидко зростають зарплати, це біда для України, а не благо», – каже Найман.

За словами Наймана, найбільше пожвавлення зараз відбувається в секторах, орієнтованих на експорт і внутрішній попит.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG