Доступність посилання

ТОП новини

Є підстави вважати, що тема Сущенка була порушена на переговорах Макрона і Путіна – Фейгін


Акція біля посольства Росії в Україні з вимогою звільнити журналіста Романа Сущенка, якого затримали співробітники ФСБ у Москві і звинуватили у шпигунстві. Київ, 6 жовтня 2016 року
Акція біля посольства Росії в Україні з вимогою звільнити журналіста Романа Сущенка, якого затримали співробітники ФСБ у Москві і звинуватили у шпигунстві. Київ, 6 жовтня 2016 року

Українська тема була однією з основних, які обговорювалися під час зустрічі французького президента Емманюеля Макрона з російським президентом Володимиром Путіним. Напередодні візиту Путіна до Парижа родичі українських в'язнів, яких утримують у російських в'язницях, передали звернення до Макрона. У ньому було прохання вимагати від російського керівника негайного звільнення українських бранців.

Український журналіст Роман Сущенко і сам звернувся до Емманюеля Макрона, це підтверджують і родичі, і адвокат ув'язненого Марк Фейгін. Фейгін і українські журналісти припускають, що звільнення Сущенка стало однією з тем переговорів російського і французького президентів.

Роман Сущенко був кореспондентом агентства «Укрінформ» в Парижі. Був заарештований під час короткострокової поїздки до Москви 30 вересня 2016 року. Тому доля Романа Сущенка повинна бути у фокусі уваги двох президентів, Путіна і Макрона
Марк Фейгін

– Справа в тому, що журналіст Роман Сущенко був кореспондентом агентства «Укрінформ» в Парижі, – говорить Фейгін. – Він 6 років там працював і був заарештований під час короткострокової поїздки до Москви 30 вересня 2016 року. Тому доля Романа Сущенка повинна бути у фокусі уваги двох президентів, Путіна і Макрона. Я припускаю, звичайно, що це обговорення могло відбуватися в контексті й інших проблем, інших українських політв'язнів. Але в цьому випадку, саме та обставина, що Роман жив у Парижі 6 років, був акредитований при МЗС Франції, дає підстави вважати – я не можу цього стверджувати, але я не виключаю цього, – що на переговорах між Путіним і Макроном проблема Романа Сущенка обговорювалася. Окрім того, Сущенко написав листа Макрону, і він, за моїми відомостями, дійшов до канцелярії президента Франції – у будь-якому разі я передав його особисто до посольства Франції у Москві, і мені підтвердили, що він був відправлений. Дружина Романа, в свою чергу, звернулася до першої леді Франції Бріджит Троньє з тим же проханням – сприяти поверненню Романа додому. Усе це дає мені підстави вважати, що тема Романа Сущенка була порушена на переговорах Путіна і Макрона.

– Що зараз відбувається в справі Сущенка? Де він? В яких умовах?

Роман Сущенко не визнає провину, не давав свідчень. Ми очікуємо, коли його питання буде обговорено на найвищому політичному рівні
Марк Фейгін

– Роман Володимирович Сущенко перебуває в СІЗО №2 Федеральної служби виконання покарань Росії. Це знаменита в'язниця «Лефортово». Триває досудове слідство. Як ви знаєте, арешт йому продовжений до 30 червня. Ймовірно, за тиждень до цієї дати буде нове клопотання від слідства про продовження терміну утримання під вартою на 3 місяці. Ми поки знайомимося з експертизами, їх буквально кілька. Залишилося ще дві, як каже слідчий. Так це чи ні, ми переконаємося тільки після того, як слідчі дії будуть проведені. Щодо решти – нічого не змінилося. Роман Сущенко не визнає провину, не давав свідчень. Ми очікуємо, коли його питання буде обговорено на найвищому політичному рівні.

Адвокат Романа Сущенка Марк Фейгін
Адвокат Романа Сущенка Марк Фейгін

– Мається на увазі на рівні президентів України і Росії?

– Так, президенти України і Росії це питання вже обговорювали, про що публічно заявляв президент України Порошенко. І до речі, після розмови двох президентів по телефону Роману дозволили побачення з дружиною. Вона відвідувала його одноразово в березні – 2,5 години розмовляла з ним у в'язниці «Лефортово» через скло.

– Тут, у Москві, ще хтось може його відвідувати?

– Романа може відвідувати консул. Він два рази на місяць це робить, відповідно до Кримінально-процесуального законодавства. Більше його ніхто, крім мене і консула Брескаленка, не відвідує.

– Які, на Ваш погляд, перспективи цієї справи? Як скоро Романа Сущенка можуть відпустити на батьківщину?

Коли його відпустять, залежить від низки обставин, причому в основному політичних, які повинні скластися сприятливо. Такі історії залежать переважно від рівня ухвалення рішень
Марк Фейгін

– Я багато разів говорив, що прогнози в політичних справах – річ невдячна. Коли його відпустять, залежить не від адвоката, а від низки обставин, причому в основному політичних, які повинні скластися сприятливо, інакше б всі українські політв'язні могли розраховувати на точні дати повернення додому. Взагалі такі історії залежать переважно від рівня ухвалення рішень: чим вищий цей рівень, тим швидше буде досягнутий результат. Я сподіваюся, що у Романа Сущенка дуже хороші перспективи саме в силу цих причин. Це питання обговорюється на рівні очільників держав. І тільки там воно може вирішуватися. Я розраховую на те, що це станеться в найближчому майбутньому.

Про те, що під час переговорів в Парижі між Емманюелем Макроном і Володимиром Путіним було порушено тему Романа Сущенка, повідомило й агентство «Укрінформ», в якому працював журналіст. На прес-конференції представники українського агентства акредитовані не були, але питання про Сущенка був поставлене їхніми колегами з агентства «Франс Прес». В інтерв'ю Радіо Свобода головний редактор міжнародної редакції «Укрінформу» Наталя Костіна сказала, що, судячи з відповіді Макрона, тема дійсно обговорювалася.

– Судячи з прес-конференції, ми можемо сказати, що і питання було поставлене, і президент Французької Республіки дав на це запитання відповідь, з якої випливає, що ця тема зачіпалася.

– Роман працював кореспондентом у Франції, французькі колеги якось порушували це питання?

До Макрона безпосередньо звернувся наш кореспондент Роман Сущенко у своїй справі, ми як редакція «Укрінформ» не зверталися. Без міжнародного резонансу і певної уваги до цієї справи ми, швидше за все, не можемо розраховувати на якісь зрушення
Наталя Костіна

– Я не знаю, чи було якесь звернення з боку французьких журналістів, і загалом потрібно розуміти, що Макрон зовсім нещодавно обійняв посаду. Наскільки я розумію, переважно всі звернення раніше йшли до міжнародних правозахисних організацій, до Комітету захисту журналістів у Нью-Йорку, до європейських організацій. В цьому випадку до Макрона безпосередньо звернувся наш кореспондент Роман Сущенко у своїй справі, ми як редакція «Укрінформ» не зверталися. Хоча ми розуміємо, що без міжнародного резонансу і певної уваги до цієї справи ми, швидше за все, не можемо розраховувати на якісь зрушення.

Дружина Романа Сущенка Анжеліка написала листа першій леді Франції Бріджит Троньє. Він, за словами дочки українського журналіста Юлії Сущенко, доставлений за адресою і цей крок, ймовірно, теж не буде зайвим.

Ми всі сподіваємося, що перша леді Франції теж візьме участь у долі мого батька і позитивно вплине на результат цієї справи
Юлія Сущенко

– Я думаю, що це звернення, можливо, теж внесе свій вклад в цю історію. Ми всі сподіваємося, що перша леді Франції теж візьме участь у долі мого батька і позитивно вплине на результат цієї справи.

– Які останні відомості є від Вашого тата?

Почуває батько себе більш-менш нормально. Листи, на жаль, він не отримує з лютого, і ми не отримуємо. Швидше за все, таким чином на мого батька чиниться психологічний тиск
Юлія Сущенко

– Інформації не так багато, ми знаємо тільки те, що передають адвокати і консул. Почуває батько себе більш-менш нормально. Листи, на жаль, він не отримує з лютого, і ми не отримуємо. Причина цього невідома, але, швидше за все, таким чином на мого батька чиниться психологічний тиск.

– Ваша мама була на побаченні в «Лефортово» в березні. Які її враження, в якому він стані?

– Мама розповідала, що фізично все більш-менш нормально, немає втрати ваги, все ціле. Стан його, звичайно, покращився після того, як вперше за півроку він побачив близьку людину – свою дружину. Те, що він розповідав про утримання, побутові якісь умови, вони, порівняно, напевно, з іншими українськими політв'язнями, більш-менш нормальні, фізичного тиску на нього, слава Богу, не чинять. Є якісь інші моменти, я вже сказала про листи, не дозволили пропустити малюнок мого брата Максима, це був невинний абсолютно дитячий малюнок. Усі ці дрібниці складаються воєдино, і, звичайно, це дуже складно психологічно витримати. 8 місяців в ізоляції – це досить складно. Але, як розповідає адвокат, тато досить флегматично ставиться до якихось таких важких моментів, що, можливо, допомагає йому трішки простіше їх переживати.

– А батьки Вашого батька листи теж не можуть відправити?

З лютого жоден лист наш не дійшов: ні мій, ні мами, ні бабусі з дідусем. І його останній лист датований серединою лютого
Юлія Сущенко

– Вони надсилають листи щотижня, але тільки з лютого жоден лист наш не дійшов: ні мій, ні мами, ні бабусі з дідусем. І його останній лист датований серединою лютого. Ми можемо спілкуватися, тільки передаючи щось через адвоката або через консула, точно так само, як і тато. Але самі розумієте, що цього недостатньо, щоб зрозуміти, як він себе почуває, що з ним, які у нього думки... Цей момент зараз один з найбільш болісних.

Напередодні стало відомо, що Романові Сущенку вдалося вперше за вісім місяців поговорити по телефону з батьком. «Розмова тривала 10 хвилин. Нарешті вдалося почути рідний голос і упевнитися, що з ним все добре. Коротко поговорили про його стан, він передає всім великий привіт і дякує за підтримку» – Володимир Сущенко розповів агентству «Укрінформ».

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG