Доступність посилання

ТОП новини

Пошкодження Донецької фільтрувальної станції може призвести до екологічної катастрофи в регіоні – експерти


Український військовослужбовець відпочиває на лінії фронту поблизу Авдіївки, що неподалік від Донецька, 9 лютого 2017 року (ілюстраційне фото)
Український військовослужбовець відпочиває на лінії фронту поблизу Авдіївки, що неподалік від Донецька, 9 лютого 2017 року (ілюстраційне фото)

Останніми днями ситуація в зоні бойових дій на сході України значно загострилася. Напередодні ескалації конфлікту Росія відкликала своїх представників зі Спільного центру контролю й координації режиму припинення вогню на Донбасі. Під обстрілом опинилася Донецька фільтрувальна станція, пошкодження якої, за словами експертів, може призвести до масштабної гуманітарної та екологічної катастрофи, яку відчує весь регіон. У загостренні вбачають і військово-політичну складову.

Донецька фільтрувальна станція, яка є одним із критичних об’єктів інфраструктури в регіоні, вже неодноразово припиняла свою діяльність від початку року через обстріли. Ця станція розташована неподалік від лінії розмежування, і її важливість складно переоцінити: об’єкт забезпечує питною водою Донецьк, Ясинувату, Авдіївку та інші населені пункти на Донеччині, постачаючи воду більше ніж 600 тисячам мирних жителів, переважно саме для жителів територій, непідконтрольних українським силам.

Речник штабу АТО Василь Лабай пояснив Радіо Свобода, що Донецька фільтрувальна станція розташована в так званій «сірій зоні», і українські військові не мають доступу до неї.

У районі Авдіївки були дуже щільні обстріли з боку бойовиків незаконних збройних формувань. Донецька фільтрувальна станція в цьому районі
Василь Лабай

«Минулої ночі в районі Авдіївки були дуже щільні обстріли з боку російських найманців, з боку бойовиків незаконних збройних формувань. Донецька фільтрувальна станція в цьому районі і міститься…Артилерія була застосована, тут недалеко, в районі Кам’янки, буквально в радіусі кілометра-півтора від фільтрувальної станції. З мінометів обстрілювали Авдіївку, що також поряд», – прокоментував Лабай.

Внаслідок значного пошкодження фільтрувальної станції без води можуть залишитися люди з обох сторін лінії розмежування, і є ризик виникнення екологічної катастрофи, зауважив речник штабу АТО.

Натомість бойовики звинувачують в обстрілах українську сторону. 21 грудня в угрупованні «ДНР» повідомили про смерть у Ясинуватій двох мирних жителів, обстріл дитячого садка і десяти житлових будинків. До того в Новолуганську, який контролюють українські сили, було поранено вісьмох мирних жителів, пошкоджено 47 будівель – приватні будинки, дитячий садок, школу та амбулаторію.

Прес-секретар представництва Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Міладін Богетіч в інтерв’ю Радіо Свобода висловив стурбування обстрілом домівок цивільного населення на сході з обох сторін лінії розмежування на Донбасі.

Фільтрувальна станція також містить кілька цистерн хлору. Якщо їх пошкодити, це призведе до екологічної катастрофи, отруйний газ може поширитися регіоном
Міладін Богетіч

За його словами, «приводом для особливого занепокоєння є неодноразовий обстріл Донецької фільтрувальної станції, що може призвести до серйозної гуманітарної катастрофи, тому що ця станція постачає воду сотням тисяч жителів... Ця фільтрувальна станція також містить кілька цистерн хлору. Якщо їх пошкодити, це призведе до екологічної катастрофи, отруйний газ може поширитися регіоном».

Богетіч закликав сторони конфлікту утриматися від атак на цивільні та ключові інфраструктурні об’єкти, необхідні для життя людей, а також нагадав про необхідність дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права, що забороняють такі дії.

Курт Волкер (Спеціальний представник Державного департаменту США у справах України): проросійські сили перебувають на відстані 500 метрів від Донецької фільтрувальної станції. Потрібне припинення вогню й виведення важкої зброї якнайшвидше, згідно з Мінськими угодами».

Хто ж обстрілює ДФС?

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні в звіті від 20 грудня зазначила: «Увечері 18-го та в ніч на 19 грудня камера СММ на Донецькій фільтрувальній станції (15 кілометрів на північ від Донецька) зафіксувала (в хронологічній послідовності) снаряд зі сходу на захід, вибух невизначеного походження, випущений вгору снаряд, 14 снарядів зі сходу на захід, снаряд із заходу на схід, а після цього сукупно приблизно 30 вибухів, вибух у повітрі й орієнтовно 500 снарядів (приблизно 190 зі сходу на захід і 305 із заходу на схід) – усе за 0,5-1,5 кілометра на південь. Упродовж дня 19 грудня ця ж камера зафіксувала (у хронологічній послідовності) 34 снаряди зі сходу на захід, 8 вибухів невизначеного походження, а після цього сукупно вибух у повітрі і 64 снаряди (63 зі сходу на захід і 1 із заходу на схід) – усе за 0,5-1,5 кілометра на південь».

Український військовий експерт Олег Жданов пояснив Радіо Свобода, що снаряди, які летять із заходу, за даними ОБСЄ, «нібито повинні бути з нашого боку, хоча в нас немає важкої зброї, і ми, якщо й відкриваємо зустрічний вогонь, то лише зі стрілецької зброї та крупнокаліберних кулеметів, які дозволені домовленостями. Все інше в нас відведене, і ОБСЄ контролює наше озброєння. Те, що летить зі сходу, – це з боку Російської Федерації».

Олег Жданов
Олег Жданов

Експерт вважає, що загострення також частково пов’язане із політичним демаршем, який провела Російська Федерація, вивівши цього тижня своїх офіцерів з Спільного центру контролю й координації режиму припинення вогню на Донбасі.

Світ стурбований

У заяві речника Європейської служби зовнішньої дії Майї Коціанчич щодо погіршення гуманітарної ситуації та стану безпеки на сході України від 20 грудня йдеться про те, що «розташування збройних сил поруч з житловими районами, обстріли з місць критичної інфраструктури чи по них показує повну неповагу до життя людей».

США закликають Росію покласти край нападам на східну Україну, вивести свої сили та важке озброєння з суверенної території України
Гедер Наутер

Речниця Держдепартаменту США Гедер Науерт 19 грудня заявила, що «Сполучені Штати закликають Росію покласти край нападам на східну Україну, вивести свої сили та важке озброєння з суверенної території України й погодитися на міцну миротворчу місію ООН». Вона також наголосила на надзвичайно важкій гуманітарній ситуації, яка склалася в зоні конфлікту, й окремо згадала про небезпеку обстрілу Донецької фільтрувальної станції, що, за її словами, «може потенційно мати руйнівні наслідки».

«Працівники фільтрувальної станції наразі, як нам повідомили, перебувають у пастці, в бомбосховищі фільтрувальної станції. Раніше російсько-українська військова група організовувала припинення вогню, щоб дозволити цивільним особам безпечно вийти в подібних ситуаціях. Однак російський уряд в односторонньому порядку вийшов з механізму деконфліктування, змушуючи тих, хто потрапив у пастку при обстрілах фільтрувальної станції, залишатися під обстрілами доти, доки керовані Росією сили не припинять атаки», – йдеться в заяві від 19 грудня.

Як повідомив виданню Deutsche Welle Олександр Євдокимов, генеральний директор комунального підприємства «Вода Донбасу», якому юридично належить Донецька фільтрувальна станція, нині там працює близько 100 осіб, більшість з яких живуть у місті Ясинувата. Через те, що людям дуже складно добиратися до роботи, вони зазвичай залишаються на змінах по кілька діб.

Кількість порушень режиму припинення вогню досягла рівня, якого ми не фіксували з лютого 2017 року
Ертугрул Апакан

Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан закликав до стриманості й повного дотримання режиму припинення вогню з огляду на погіршення безпекової ситуації на сході України.

«Ми із занепокоєнням відзначаємо різке погіршення безпекової ситуації. Кількість порушень режиму припинення вогню досягла рівня, якого ми не фіксували від лютого 2017 року», – цитує його слова сайт СММ ОБСЄ.

Ертугрул Апакан
Ертугрул Апакан

За домовленостями, які уклали напередодні в Мінську учасники Тристоронньої групи зі врегулювання конфлікту на сході України, обстріли на Донбасі мають припинитися 23 грудня.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG