Доступність посилання

ТОП новини

Білоруських спортсменів покарають, якщо вони знов підтримають росіян на Паралімпіаді


На лижній дистанції білоруська спортсменка Людмила Вовчок
На лижній дистанції білоруська спортсменка Людмила Вовчок

9 березня у південнокорейському Пхьончхані, де два тижні тому закінчилися ХХІІІ Олімпійські ігри, стартує XII зимова Паралімпіада. Від Білорусі до Південної Кореї вирушило 15 спортсменів, шість з них – дебютанти.

Проводи нечисленної білоруського делегації відбулися в мінській ратуші, з промовами виступили перший заступник керівника президентської адміністрації Максим Риженков, віце-президент НОК Білорусі і голова Білоруського федерації хокею Семен Шапіро, перший заступник міністра спорту і туризму В'ячеслав Дурнов, голова Паралімпійського комітету Білорусі Олег Шепель. Також члени делегації відвідали храм на честь Святої Марії Магдалини, де настоятель парафії протоієрей Іоанн Хорошевич відслужив молебень.

Вирішено, що прапороносцем збірної на церемонії відкриття буде багаторазова чемпіонка та чемпіонки Паралімпіади і чемпіонатів світу Людмила Вовчок, яка виступає і в літніх, і в зимових дисциплінах. Капітаном команди стане ще один титулований паралімпієць Дмитро Лобан.

У Південній Кореї будуть вести боротьбу 700 спортсменів з півсотні національних команд. Розіграють 80 комплектів нагород в шести видах спорту. Півтора десятка білорусів, які вийдуть на траси Пхьончхану, виступлять тільки в двох дисциплінах – біатлону та лижних перегонах. Спортивні чиновники розраховують, що цього разу атлетам під силу здобути п'ять медалей – чотири роки тому в Сочі були три.

При цьому інваспорт в Білорусі, як і раніше, залишається в тіні «здорового». Якщо олімпійці отримують від держави 150, 75 і 50 тисяч доларів за «золото», «срібло» і «бронзу» відповідно, то гонорари паралімпійців значно скромніші – 50, 30 і 20 тисяч доларів за ті ж самі місця. При тому, що у сусідів доходи у всіх спортсменів рівні.

Одна з найбільш удостоєних білоруських паралімпійців Людмила Вовчок, яка вирушила на свої сьомі гри, переконана: оцінювати досягнення за залишковим принципом через фізичні недоліки щонайменше нелогічно, адже в підготовку і виступи вкладаються такі ж величезні зусилля.

«Звичайно, це невиправдано. Коли дивишся, як ставляться до своїх спортсменів-паралімпійців в інших країнах, навіть на пострадянському просторі – Росія, Україна, Азербайджан, то там взагалі побудовано так, що привозиш медаль з Олімпіади і тобі довічно надається пенсія. Тобто щось вагоме зробив для гордості держави, тому за свою роботу будеш забезпечений. Принаймні людина знає, що всі її зусилля, врешті-решт, будуть виправдані. У більшості країн вже не ділять – олімпієць ти або паралімпієць. Всі умови вирівняли і цінують всіх однаково. Тому в цьому сенсі, звичайно, хотілося б більше уваги і з боку нашої держави».

Як і у випадку з основною збірною Росії, у Пхьончхані паралімпійці з цієї країни також будуть представлені під нейтральним прапором. На літній Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро, куди російських паралімпійців не допустили через допінгові зловживання, білоруська делегація здійснила акт солідарності, піднявши російський триколор.

Андрій Фомочкін на урочистому прийомі в Паралімпійському комітеті Росії
Андрій Фомочкін на урочистому прийомі в Паралімпійському комітеті Росії

Член білоруського місії, спортивний функціонер Андрій Фомочкін, який це зробив, був негайно відправлений додому, де незабаром був призначений керівником центру підготовки в зимових видах спорту в Раубичах під Мінськом. У Росії він отримав квартиру в Підмосков'ї та був увіковічений у назві одного зі стадіонів.

Цього разу перший заступник президента НОК Андрій Асташевич ще під час проводів національної збірної пообіцяв, що «ніяких акцій» з прапорами не буде.

Голова Паралімпійського комітету Білорусі Олег Шепель підтвердив, що паралімпійців з Білорусі офіційно попередили про неприпустимість «будь-яких публічних акцій», зокрема, поза Олімпійським містечком. Інакше їм самим буде загрожувати дискваліфікація.

Церемонії відкриття і закриття Паралімпіади відбудеться на тому ж стадіоні, де відбулися змагання XXIII зимових Олімпійських ігор.

Паралімпійські ігри пройдуть з 9 до 18 березня.

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG