Доступність посилання

ТОП новини

Росія «Північним потоком-2» та «Турецьким потоком» відріже Україну від транзиту газу – Феннон


Френсіс Феннон (другий зліва) під час переговорів з керівництвом українського уряду в Києві, червень 2018 року
Френсіс Феннон (другий зліва) під час переговорів з керівництвом українського уряду в Києві, червень 2018 року

Заступник держсекретаря США з питань енергоресурсів та голова Бюро енергетичних ресурсів (ENR) у Державному департаменті США Френсіс Феннон гостро скритикував плановані російські проекти газогонів «Північний потік-2» та «Турецький потік» як такі, що шкодять енергетичній безпеці Європи, посилюють вплив Росії, а також як такі, що можуть покласти край стратегічній важливості України як транзитної держави. Але він уникнув відповіді на питання, чи запровадить Вашингтон санкції проти тих компаній, які братимуть участь у реалізації нових «Потоків» у Балтійському та в Чорному морях.

І хоча Френсіс Феннон, як заступник держсекретаря з питань енергоресурсів та голова Бюро енергетичних ресурсів у Держдепартаменті США, відповідає насамперед за питання енергетичної безпеки, та у своїй заяві на початку телефонного брифінгу він надав підтримку Україні, яка протистоїть ось вже понад чотири роки російській агресії.

«Американська підтримка територіальної цілісності України залишається непохитною. Російська агресія проти України є найбільшою загрозою європейській безпеці. Нинішні санкції проти Росії повинні залишатися в силі, допоки Росія не перегляне свої дії, які спонукали до запровадження санкцій», – сказав Феннон, перебуваючи у Греції, а перед цим відвідавши Україну та Польщу.

«Ми очікуємо, що Росія поважатиме свої зобов’язання згідно з мінськими угодами і припинить підтримувати незаконні збройні формування, які вона озброює, навчає та керує ними і поруч з якими воює (проти України – ред.). Ми ніколи не визнаємо російську спробу анексії Кримського півострова. Сполучені Штати продовжуватимуть твердо підтримувати Україну та її євроатлантичні прагнення, особливо в час, коли Україна розбудовує свої демократичні інститути та прозору ринкову економіку і буде твердо вкорінена в Європу та Захід», – додав заступник держсекретаря США.

Він похвалив український уряд за реформи, але наголосив, що «ще більше треба зробити». Він дав комплімент українській владі і за відкриття та лібералізацію українського енергетичного ринку.

Опозиція до двох нових «Потоків»

Більша частина брифінгу була присвячена російському проектові газогону дном Балтійського моря – «Північному потоку-2», який має доповнити вже наявний «Північний потік-1».

Схема «Північного потоку-2» на мапі російського «Газпрому»
Схема «Північного потоку-2» на мапі російського «Газпрому»

Феннон заявив, що Європа може припуститись серйозної помилки, пристаючи на «Північний потік-2».

В той час як Росія може і повинна залишатися поставником газу Європі, вона не повинна отримати важелі для домінування, щоб досягти своїх згубних політичних цілей

«Залежність Європи від російського газу є стратегічною вразливістю. В той час як Росія може і повинна залишатися поставником газу Європі, вона не повинна отримати важелі для домінування, щоб досягти своїх згубних політичних цілей», – сказав Феннон.

За його словами, в разі реалізації «Північний потік-2» підірве великі зусилля, яких було докладено для досягнення спільних безпекових цілей Європи, і це становитиме ключову загрозу для цілого континенту. «Зокрема, «Північний потік-2» розділить Європу і посилить здатність Росії використовувати свої енергоносії для політичного залякування та згубного впливу», – сказав Феннон.

За словами високопосадового американського дипломата, Росія використовує будівництво газопроводу для збільшення своєї агресивної військової присутності в регіоні Балтійського моря.

Але Феннон також і скритикував і російсько-турецький проект «Турецький потік», кілька паралельних труб якого вирішили прокладати дном Чорного моря Москва та Анкара.

«Турецький потік» покладе край або значно зменшить газовий транзит Україною

«Це також завдає шкоди українській економіці та стратегічній безпеці, надаючи Росії змогу просувати свій багатолінійний проект «Турецький потік», який покладе край або значно зменшить газовий транзит Україною», – сказав Феннон, додавши, що реалізація цих проектів «усуне потужний запобіжник проти посилення російської агресії проти України».

Щодо Балтії, то разом на вже наявний «Північний потік-1» та пропонований «Північний потік-2» припадатиме дві третини російського газу, що його імпортує ЄС.

«Північний потік-2» є насамперед геополітичним газопроводом, розробленим для досягнення російських геополітичних цілей

«Це зробить більшу частину континенту більш вразливою, бо будь-які перебої в поставках вразять таку велику частку європейського газового імпорту. Отже, постає питання: в чому полягає мета «Північного потоку-2»? Наша думка така, що «Північний потік-2» є насамперед геополітичним газопроводом, розробленим для досягнення російських геополітичних цілей. Це не лише комерційна угода. Радше, це є інструментом Росії для використання своїх енергоносіїв для політичного залякування», – сказав Френсіс Феннон.

Він похвалив Данію, яка з міркувань безпеки наразі не дала схвалення на «Північний потік-2», на відміну від кількох інших країн регіону Балтійського моря, через виключно морську економічну зону чи навіть територіальні води має пролягти нова російська газова труба.

Енергоносії і політичний вплив Кремля

Феннон сказав, що колишня посткомуністична Центральна та Східна Європа особливо вразлива для енергетичного домінування Росії, але додав, що, наприклад, Литва, отримавши кілька років тому термінал для прийому скрапленого газу, вибила в «Газпрому» козир – здатність диктувати ціни на газ.

Він також сказав, що російські енергоносії і в інших частинах Європи використовуються для нарощення політичного впливу Росії, включно з наданням торговельних переваг вибраним корпоративним партнерам, а також політичного кооптування офіційних осіб в різних країнах і для вбиття клину в єдність євроатлантичної спільноти.

«Ось чому США продовжують рішуче виступати проти «Північного потоку-2» і багатолінійного «Турецького потоку», – сказав Феннон.

Проект «Північний потік-2» передбачає будівництво і роботу другої нитки газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Його траса пролягає паралельно наявному магістральному газопроводу «Північний потік-1».

Восени 2016 року було укладено договір на прокладку двох ниток газопроводу «Турецький потік» із російського чорноморського узбережжя потужністю 15,75 мільярда кубометрів на рік кожна (сумарна потужність 31 мільярд кубічних метрів) із можливістю розширення до чотирьох ниток на обсяг 63 мільярди кубометрів газу на рік.

Схема «Турецького потоку»
Схема «Турецького потоку»

​Санкції і нові «Потоки»

Під час телефонного брифінгу було кілька питань щодо того, чи може Вашингтон запровадити санкції проти компаній, які братимуть участь e реалізації нових російських газових проектів.

Найкращим шляхом досягти того, щоб Україна залишилася важливим транзитним партнером для Європи після 2019 року, є домогтися, щоб «Північний потік-2» та багатолінійний «Турецький потік» не були збудовані

«Щодо майбутніх санкцій – Сполучені Штати не коментують того, що вони мають намір робити у майбутньому. Але ми хочемо підкреслити серйозний ризик, який існує. І це стосується «Північного потоку-2». США залишаються в непохитній опозиції до проекту «Північний потік-2», а також підтримують продовження газового транзиту Україною», – сказав Феннон.

«І найкращим шляхом досягти того, щоб Україна залишилася важливим транзитним партнером для Європи після 2019 року, є домогтися, щоб «Північний потік-2» та багатолінійний «Турецький потік» не були збудовані, – сказав американський дипломат. – Бо «Газпром» має технічні можливості відрізати Україну від газу за допомогою цих проектів».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG