Доступність посилання

ТОП новини

«Vesna68»: історія двох українців з протилежних боків боротьби під час вторгнення до Чехословаччини


Прем'єра фільму «Vesna68». 17 вересня Київ, Україна
Прем'єра фільму «Vesna68». 17 вересня Київ, Україна

Двоє українців опинилися по різні боки зіткнення і зустрілись через 50 років. Про «Празьку весну» та вторгнення країн Варшавського договору до Чехословаччини 1968 року вони згадують по-різному. Яких саме уроків та висновків дійшли ті, які півсторіччя тому були непримиренними ворогами, розповідає Радіо Свобода у фільмі «Vesna68».

Дисидент Зорян Попадюк. Відбув у тюрмі й засланні близько 14 років. У серпні 2017 року отримав офіційну подяку від міністра закордонних справ Чехії.

Танкіст Володимир Воробій. Взяв участь в операції «Дунай» 1968 року в званні молодшого лейтенанта. Був тоді представлений до державної нагороди, але так її і не отримав.

Прем'єра фільму «Vesna68», Київ, 17 вересня 2018 року
Прем'єра фільму «Vesna68», Київ, 17 вересня 2018 року

Це – два герої фільму «Vesna68», автором якого є журналіст Радіо Свобода Сергій Стеценко.

«У нас був один герой. І ми думали над проектом до 50-ї річниці «Празької весни». Виникла ідея, що можна знайти людину з іншого боку, яка безпосередньо брала участь в цій окупації. І, враховуючи сучасні події в Україні, влаштувати зустріч між ними та послухати двох людей з різними архетипами, вихованням, різними героями для наслідувань», – розповідає автор фільму.

Прем'єра фільму «Vesna68»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Зустріч

Найскладнішим та найбільш хвилюючим моментом для автора стрічки була організація зустрічі двох героїв фільму. Сергій Стеценко не хотів, щоб вони спілкувалися до зустрічі і навіть приховував їхні імена один від одного.

«І одному, і іншому я сказав, що у вас буде зустріч із людиною, яка брала участь в таких-то подіях, не називаючи імен. Для мене було важливо показати документальність цього», – зазначає він.

Найбільше журналіст хвилювався, що героям його фільму не буде про що говорити один з одним.

«Найбільше я хвилювався, що вони зустрінуться і будуть просто стояти і мовчати. Хоча мовчання – це теж відповідь, що означало б, що людям просто немає про що говорити. Насправді на початку десь так і було. Але потім за кілька хвилин вони розговорилися, знайшли спільні теми і в них діалог вдався», – згадує Сергій Стеценко.

Ukraine -- Premiere of the movie "Vesna 68". Прем'єра фільму "Vesna 68". 17 вересня Київ, Україна
Ukraine -- Premiere of the movie "Vesna 68". Прем'єра фільму "Vesna 68". 17 вересня Київ, Україна

Прем’єра

Перший показ фільму відбувся у Культурно-мистецькому центрі Києво-Могилянської академії. Там же гості мали змогу і подискутувати та послухати автора та героїв фільму. Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович після перегляду стрічки звернув увагу на схожу картинку подій «Празької весни» та Революції гідності.

Аналогії між тим, що ми бачили кілька років тому в Києві, і тим, що відбувалося в Празі у 1968 році, дуже близькі. І навіть втрати
Володимир В'ятрович

«Ми бачимо веселих людей, які протестують зі своїми прапорами, невдовзі – людей, які кидають запалювальну суміш, бачимо, як палають автобуси, автомобілі, закривавлені прапори, вбитих молодих хлопців, вкритих цими національними прапорами. Аналогії між тим, що ми бачили кілька років тому в Києві, і тим, що відбувалося в Празі у 1968 році, дуже близькі. І навіть втрати… Понад 100 вбито було в Празі, Небесна сотня – в Україні. Я думаю, що ці аналогії невипадкові, це різні сцени однієї й тієї самої битви – битви проти імперії», – зазначає В’ятрович і додає, що в Празі імперія все ж таки програла через 20 років після «Празької весни», тож і Україну очікує перемога.

Володимир В'ятрович
Володимир В'ятрович

Українські глядачі зможуть побачити фільм на екрані суспільного телебачення – телеканалі «UA:Перший». Про час та дату Радіо Свобода повідомить згодом.

Стрічку планують перекласти чеською мовою та англійською, а далі стрічку відправлятимуть на міжнародні фестивалі документального кіно, поділився планами Сергій Стеценко.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG