Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: «Вжити заходів прямо зараз» – МЗС про видачу угорських паспортів на Закарпатті


Міністр закордонних справ України Павло Клімкін (ліворуч) із керівником МЗС Угорщини Пітером Сіярто. Закарпатська область, 22 червня 2018 року
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін (ліворуч) із керівником МЗС Угорщини Пітером Сіярто. Закарпатська область, 22 червня 2018 року

Конфлікт між САП та НАБУ

Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявляє про сутички зі співробітниками Національного антикорупційного бюро України. У САП повідомили, що виявили «незаконно встановлені засоби негласного зняття інформації» працівниками НАБУ. У свою чергу, керівник Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заперечує встановлення апаратури для прослуховування у приміщеннях Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. За його словами, «процесуальні дії» проводяться на території клініки «Охматдит» (яка межує з приміщеннями САП – ред.). Криза у взаєминах між САП і НАБУ загострилася в березні 2018 року. Тоді НАБУ і Генпрокуратура звинуватили очільника САП у дисциплінарних правопорушеннях після того, як оприлюднили записи, зроблені на «жучок» у його робочому кабінеті.

Далі про важливе:

– Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що після появи у мережі відеозапису із роздачею угорських паспортів у консульстві в місті Берегове на Закарпатті «в Угорщини є дві опції: довести, що відео з видачею... фейк, або вжити заходів прямо зараз». «Гадаю, що реальним є тільки друге», – написав міністр у мережі Twitter увечері 19 вересня.

– Добровольця з Чечні Мовлу Тімарова, якого утримували в Миколаївському СІЗО, не будуть екстрадувати до Росії, заявив речник Генеральної прокуратури Андрій Лисенко. Він запевнив, що екстрадиція й не планувалась. Тімарова вже випустили зі слідчого ізолятора.

– Радіо Свобода вітає рішення Європейського суду з прав людини, який зобов’язав українську владу утриматися від доступу до будь-яких даних від мобільного оператора з телефону журналістки Радіо Свобода, головного редактора програми «Схеми» Наталки Седлецької, і готує повну скаргу до Стасбурзького суду.

Шість запитань і відповідей про курс гривні

«Гривня виросла», «Національний банк України послабив курс», «час купувати або продавати долари» – про всі ці речі українці щодня чують і читають у медіа, але не завжди розуміють, що треба з цим робити і чи треба взагалі. Радіо Свобода відповідає на шість запитань про курс валют.

Тепер трохи цифр:

  • 2911 українських військових загинули під час війни на Донбасі, повідомив президент України Петро Порошенко.
  • Майже третину мільярда гривень заклали у проект бюджету на 2019 рік на антикорупційний суд.
  • Близько 900 літературних, освітніх, мистецьких подій відбудуться під час 25-го ювілейного Форуму видавців у Львові. На книжковому ярмарку беруть участь 260 видавництв, які привезли 250 тонн книжок.
  • Один мільярд гривень отримав Фонд держмайна від оренди майна державної власності. Таким чином відомство завчасно виконало річний план надходжень.
  • Найближчі три дні в Україні ще будуть теплими. Українські та закордонні фахівці попереджають, що синоптичне літо завершується, і вже до кінця тижня на більшій частині території України стане значно холодніше.

Газопровід із пекла?

У час, коли напруга у відносинах між Москвою та Заходом зростає, на дні моря між Росією та Європейським союзом має розгорнутися масштабний енергетичний проект: підводний газопровід «Північний потік-2». Що становить собою проект? Наскільки Європа залежить від російського газу? Яка роль України, Польщі і Балтійських країн? Радіо Свобода підготувало спеціальний проект, в якому не лише пояснює, а й ілюструє відповіді на ці питання.

Як у Росії саджають за репост

«Джон Сноу воскрес – Воістину воскрес», «Христайлоу» та «Взяв на свою яхту ящик кагора та блудниць окаянних»… Такі графічні меми для багатьох із нас не більше ніж «смішні картинки». Але в Росії за їхній репост чи публікацію люди отримують реальні терміни ув'язнення. Інтернет ‒ простір для свободи висловлювань ‒ перетворюється в Росії на місце полювання на «екстремістів».

Захисник ДАПу створює проект про подорожі

Гори, піски та море. Півтора терабайта відео і десятки годин знятого відео. Двоє людей подорожують Україною, а ще двоє – все це детально фільмують для того, щоб потім створити по кілька серій із кожного виїзду. Радіо Свобода розповідає про мандрівника, захисника Донецького аеропорту Дмитра Вербича, який створює власний відеопроект про екстремальні подорожі.

Вивчайте рідну країну, щоб краще розуміти себе!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG