Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів.

Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Радіо Свобода у цьому блозі – з початку виникнення коронавірусної небезпеки – публікує статистику, репортажі з лікарень, історії хворих, коментарі і рекомендації фахівців щодо протидії коронавірусній пандемії в Україні і світі.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

Масова вакцинація різко скоротила смертність і врешті зупинила пандемію.

В Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

Ситуація з COVID-19 гіршає, «багато країн пішли в неправильному напрямку» – ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) вважає, що ситуація, пов’язана з пандемією коронавірусної інфекції, ставатиме «гірше і гірше». Генеральний директор ВООЗ Тедрос Гебреєсус вважає, що «занадто багато країн пішли в неправильному напрямку». Число випадків зараження продовжує зростати там, де перевірені заходи протидії або не застосовувалися, або не дотримувалися, сказав голова ВООЗ.

Найбільш складна ситуація зараз у Північній і Південній Америках. У США, де виявлено понад 3,3 мільйона інфікованих, останнім часом зросла напруженість у відносинах між медичними експертами і президентом Трампом. Підтверджених смертей від коронавірусної інфекції в США нараховано понаж 135 тисяч, свідчать дані університету Джонса Гопкінса.

Гебреєсус заявив 13 липня на брифінгу в Женеві, що суперечливі заклики лідерів підривають довіру людей до спроб узяти пандемію під контроль.

Вірус залишається спільним ворогом номер один, але по діях деяких урядів і людей цього не скажеш, заявив глава ВООЗ. Такі заходи, як дистанціювання, миття рук, носіння масок у певних ситуаціях, вимагають серйозного ставлення. Гебреєсус попередив, що «в осяжному майбутньому повернення до нормального життя не буде».

До 130 мільйонів людей можуть зіткнутися з хронічним голодом через коронавірус цьогоріч – ООН

Кількість людей, які живуть у стані хронічного голоду, може зрости на 130 мільйонів через пандемію коронавірусу, йдеться в звіті Організації об’єднаних націй, оприлюдненому 13 липня.

«(Пандемія – ред.) може додати ще від 83 до 132 мільйонів до кількості тих, що недоїдають, у 2020 році», – йдеться в документі, підготовленому п’ятьма агенціями ООН на основі глобального економічного прогнозу.

За даними ООН, протягом 2019 року кількість голодуючих зросла на 10 мільйонів і на кінець року становила 690 мільйонів, або 9% населення світу.

13 липня Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила, що через неадекватну реакцію на пандемію в багатьох країнах світ у найближчому майбутньому не повернеться до нормального життя.

«Я хочу бути з вами відвертим: не буде повернення до «старої норми» у прогнозованому майбутньому», – заявив голова ВООЗ Тедрос Абраном Ґебреєсус. Він пояснив це тим, що послаблення карантинних заходів призвело до нових спалахів хвороби.

За добу 12 липня у світі зареєстрували 230 тисяч нових хворих на COVID-19.

Київ: порушення карантину виявили у 28 нічних клубах

У Києві за вихідні поліція виявила порушення карантинних обмежать у 97 закладах, з них 28 – нічні клуби та дискотеки. Про це повідомляє столична поліція.

«За останні дві доби мобільні групи столичної поліції перевірили 531 заклад господарської діяльності з надання різних послуг та склали 97 адміністративних протоколів за порушення умов карантину, що передбачає накладення штрафу на посадових осіб від 34 до 170 тисяч гривень», – мовиться у повідомленні.

У столиці продовжують діяти карантині обмеження через пандемію коронавірусу. Зокрема, заборонена робота розважальних закладів та закладів харчування у проміжок між 23-ю та 7-ю годинами.

Закарпаття: ліжка у лікарнях другої і третьої хвилі на 90% заповнені пацієнтами з COVID-19

У Закарпатській області ліжка у лікарнях другої та третьої хвилі на 90% заповнені пацієнтами з COVID-19, у медзакладах не вистачає кисневих концентраторів. Про це повідомили у Закарпатській ОДА.

«Ці заклади було долучено до прийому хворих на коронавірус 18 червня рішенням регіональної комісії з питань ТЕБ та НС. Інтенсивний приріст, збільшення випадків на коронавірусну інфекцію в області медики фіксують останні три тижні. Наразі область найбільше потребує кисневих концентраторів. Станом на сьогодні 40 таких апаратів потрібно для медичних закладів другої та третьої хвилі», – мовиться у повідомленні.

Місцева влада просить допомогти з придбанням апаратів волонтерів та меценатів.

За даними Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу РНБО, на Закарпатті станом на ранок 13 липня виявили 3 988 хворих на COVID-19, одужали 1 265, померли 139.

Україна немає шансів потрапити в «зелений» список ЄС – Кулеба

Україна немає шансів потрапити в «зелений» список Європейського союзу, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю виданню «Сьогодні».

«У найближчий перегляд шансів немає. Тому що, як я вже згадав, наші цифри зараз, м’яко кажучи, набагато гірші, ніж це потрібно. Але ми в МЗС зробили все, щоб допомогти МОЗ налагодити діалог з ЄС, увійти у внутрішні процедури і механізми взаємодії з ЄС, щоб українська сторона мала можливість надавати максимально динамічно повну інформацію не тільки про цифри, а й про ті заходи, які ми застосовуємо в Україні для боротьби з коронавірусом», – сказав Кулеба.

Він наголосив, що Україна поки не відповідає базовому критерію. Мова йде про кількість хворих на 100 тисяч. Вона має дорівнювати або бути меншою, ніж середня кількість хворих на 100 тисяч по ЄС.

27 червня європейські ЗМІ повідомили, що після відкриття кордонів ЄС 1 липня на територію союзу допускатимуть громадян з 20 країн. Україна, з огляду на епідеміологічну ситуацію, до списку не потрапила.

Шенген точно не відкриє кордони для України ближчим часом – Кулеба

В’їзд у Шенгенську зону у найближчий час не буде відкритий для жителів України у зв'язку з епідеміологічною ситуацією в державі, сказав в інтерв’ю «Сегодня» глава МЗС Дмитро Кулеба.

«Зараз, на жаль, цифри в Україні невтішні. За останніми даними, у нас 62 хворих на 100 тисяч населення. При тому, що в ЄС, наприклад, ця цифра становить 16,3 людини на 100 тисяч населення», – сказав Кулеба.

Він підкреслив, що про зняття обмежень на в'їзд в Шенгенську зону можна говорити після того, як показник в Україні буде або дорівнювати середньому по ЄС, або буде меншим.

«Це ключова вимога. Як я вже назвав цифри, ви бачите, що поки ми, на жаль, дуже далекі від цього», – сказав міністр.

Рада ЄС цього тижня має переглянути список держав, жителям яких буде дозволено в’їзд без обмежень. За словами Кулеби, немає шансів, що Україна потрапить у список у найближчий перегляд.

Наразі в‘їзд в ЄС загалом залишається закритим для громадян України, крім окремих категорій українців. Купівля квитка на рейс не гарантує дозволу на перетин кордону.

У Казахстані 13 липня вшановують жертв коронавірусу

У Казахстані 13 липня відзначають як день загальнонаціональної жалоби за жертвами епідемії коронавірусної інфекції.

У день жалоби скасовані розважальні заходи і передачі. По всій країні, а також на будівлях дипломатичних представництв за кордоном приспускають державні прапори.

О 12:00 годині за місцевим часом в Казахстані була оголошена хвилина мовчання. 13 липня в найбільших мечетях країни прочитають поминальні молитви, а в храмах пройдуть богослужіння та панахиди.

«Хвороба продовжує забирати життя казахстанців. За офіційними зведеннями лежать трагедії сотень сімей: хтось втратив батька, матір, брата, сестру, сина і дочку. Це спільна трагедія для нас усіх», – сказав президент країни Касим-Жомарт Токаєв.

Сім областей не готові до послаблення карантину – МОЗ

Сім областей не відповідають критеріям для послаблення карантину, повідомило Міністерство охорони здоров’я.

Серед них – Вінницька, Волинська, Донецька, Закарпатська, Рівненська, Харківська та Чернігівська області.

Станом на ранок 13 липня в Україні виявили 54 133 випадки COVID-19. Одужали 26 503 пацієнти, 1 398 померли.

У Росії за добу виявили понад 6,5 тисячі нових інфікувань COVID-19

За минулу добу в Росії виявили 6537 нових випадків коронавірусної інфекції, повідомляє штаб боротьби з COVID-19. Днем раніше вірус виявили у 6615 людей.

Від початку поширення хвороби в Росії COVID-19 діагностували у 733 699 осіб.

За день померли 104 людини з коронавірусом (днем раніше ¬– 130). Всього з початку епідемії в Росії померли 11439 людей.

Загальна кількість росіян, які одужали від COVID-19 становить понад 504 тисячі.

В Україні виявили 612 нових випадків COVID-19 – РНБО

В Україні виявили 612 нових випадків COVID-19, свідчать дані на сайті Ради національної безпеки та оборони.

Загалом кількість підтверджених випадків коронавірусної хвороби становить 54 133. Одужали 26 503 пацієнти, 1 398 померли.

Станом на ранок 13 липня у світі виявили 12,9 мільйона випадків COVID-19. Унаслідок спричинених хворобою ускладнень померли 569 128 людей. Одужали понад 7,1 мільйона.

ВООЗ зафіксувала рекордну кількість нових випадків COVID-19

Всесвітня організація охорони здоров’я зафіксувала рекордну кількість нових випадків COVID-19. Упродовж 12 липня виявили щонайменше 230 370 хворих.

Загалом кількість випадків COVID-19 у світі перевищила 12,5 млн. Померли 561 617 людей.

За даними Центру системних досліджень при Університеті Джонса Гопкінса, коронавірусну хворобу побороли понад сім мільйонів людей.

У гуртожитку в Києві зафіксували спалах на COVID-19, трьох хворих шукають – Держпродспоживслужба

У гуртожитку в Києві зафіксували спалах на COVID-19, трьох хворих шукають, повідомило столичне управління Держпродспоживслужби.

«Загалом у гуртожитку виявлено 5 хворих на COVID-19. Усі вони з числа іноземних студентів. Двоє перебувають у лікарні, місцезнаходження ще трьох – нині невідоме», – заявили в Держпродспоживслужбі.

У відомстві заявили, що встановили 13 контактних осіб.

«Для вирішення подальшої тактики вони мають бути спрямовані до закладу охорони здоров’я за місцем обслуговування. Зокрема, для дотримання самоізоляції. Проте місцезнаходження 6 із них зараз невідоме», – додали в Держпродспоживслужбі.

Станом на ранок 12 липня в Україні виявили 53 521 випадок коронавірусу, померли 1 383 людини, одужали 26 118.

В Україні критеріям послаблення карантину не відповідають 7 областей – МОЗ

Станом на ранок 12 липня критеріям послаблення карантину не відповідають сім областей. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я України.

Зокрема, вимогам МОЗ не відповідають Вінницька, Волинська, Донецька, Закарпатська, Рівненська, Тернопільська та Чернігівська області.

У Чернігівській та Донецькій областях замалий відсоток охоплення населення тестуванням. У Волинській, Закарпатській та Рівненській областях надмірна завантаженість лікарень. У Тернопільській та Вінницькій областях перевищена динаміка коронавірусного захворювання.

В Україні станом на 12 липня виявили 53 521 випадок коронавірусу, померли 1 383 людини, одужали 26 118. Найбільше випадків виявлено у Києві (6 182), Львівській (7 003) та Чернівецькій областях (5 140).

В Україні виявили 678 нових випадків COVID-19

В Україні станом на 12 липня виявили 53 521 випадок коронавірусу, померли 1 383 людини, одужали 26 118. Про це свідчать дані Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу РНБО.

За минулу добу підтвердили 678 нових випадків, померли 11 людей, одужали 457.

Найбільше випадків за весь період виявлено у Києві (6 182), Львівській (7 003) та Чернівецькій областях (5 140).

У світі станом на 12 липня виявили понад 12,7 мільйона інфікованих коронавірусом, 7 мільйонів людей одужали, більш ніж 565 тисяч померли.

У Белграді розігнали антиурядовий протест проти комендантської години – відео

У ніч на 11 червня сербська поліція застосувала сльозогінний газ, щоб розігнати протестантів у Белграді. Це вже була четверта ніч антиурядових протестів через намір президента Сербії Вучича запровадити комендантську годину для протидії поширенню коронавірусу.

«Вчишся онлайн – геть зі Штатів!»: що втратять студенти, якщо вимушено покинуть США через пандемію?

6 липня імміграційна та митна поліція США оголосила про нові вимоги до продовження та видачі нових навчальних віз для іноземних студентів. Через пандемію коронавірусу більшість класів в американських університетах переведуть в онлайн, тому ті студенти, які не матимуть класів безпосередньо на кампусі університету, будуть змушені покинути країну. Нова регуляція може торкнутися й українських студентів та студенток. Радіо Свобода поспілкувалося з двома студентками, які зараз вчаться США, та розпитало про те, як нові вимоги вплинуть на їх освіту та подальшу кар’єру.​

Більше читайте тут

Влада Ірану висловилася за тимчасову заборону похоронів та весіль через коронавірус

Президент Ірану Хасан Роугані закликав тимчасово заборонити проведення масових громадських заходів, зокрема весіль і похоронів, щоб уповільнити зростання кількості випадків зараження коронавірусом. Незабаром після заяви Роугані 11 липня поліція Тегерана оголосила про закриття всіх закладів з проведення весіль та похоронів – до окремого повідомлення.

Роугані назвав причиною збільшення кількості випадків COVID-19 те, що люди активно збираються на масові заходи. Він зазначив, що вступні іспити в університети, можливо, доведеться призупинити. Однак Роугані відкинув ідею про обмеження економічної активності, що і так призвело в країні до значного безробіття і падіння більш ніж удвічі національної валюти.

Зеленський оцінив як «правильні» дії влади у боротьбі з COVID-19

Президент України Володимир Зеленській оцінює кроки влади у боротьбі з коронавірусною інфекцією як скоординовані та правильні, повідомляє у суботу пресслужба канцелярії глави держави.

«Хоч цифри поширення COVID-19 залишають бажати кращого, ми дійшли до моменту, коли одужує більше людей, ніж заражається. Це видно й по звітах кожної зі служб. Це означає, що наші скоординовані дії були правильними, й українці дослухалися до рекомендацій влади. Нам треба, як і раніше, рухатися відповідно до ситуації», – сказав Зеленський.

У суботу президент провів традиційну нараду щодо ситуації з COVID-19.

У Росії зафіксували 6611 нових випадків інфікування коронавірусом

Кількість хворих на COVID-19 в Росії за останню добу зросла на 6611, а загальне число перевищує 720 тисяч осіб, повідомив оперативний штаб з боротьби із поширенням хвороби.

Згідно з повідомленням, за останню добу в Росії померли через коронавірус 188 людей, одужали – 8378.

Загалом у Росії вдалося подолати недугу понад 497 тисячам людей, жертвами стали більш ніж 11 тисяч.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG