Доступність посилання

ТОП новини

У пошуках коронавірусу: комісія в Миколаївській області


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Відсутність офіційно підтверджених випадків захворювання на коронавірус у Миколаєві та Миколаївській області викликало інтерес та бажання у вищого керівництва країни перевірити регіон.

Президент Володимир Зеленський пообіцяв скерувати до Миколаєва комісію і 9 квітня в місто прибув головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко.

Перед тим, як провести закрите засідання із місцевими керівниками, Віктор Ляшко пояснив журналістам, що не вважає помилки в тестуванні основною причиною відсутності статистики в Миколаївській області.

«Можливо десь не працюють алгоритми, коли не вчасно доставляють матеріали в лабораторії, – каже він. – Нещодавно тут в лабораторії була група вірусологів національного рівня, яка переглядала і налаштовувала всі алгоритми. Лабораторія має працювати бездоганно. Подивимося, де можливий збій, а можливо, немає жодного збою, і Миколаївська область працює бездоганно».

Пізніше Віктор Ляшко у трансляції видання «НикВести» зізнався, що вірусологи провели у Миколаєві негласну перевірку: взяли у пацієнтів із пневмонією аналізи для перевірки в іншій лабораторії, за межами області, і вони збіглися у своєму негативному результаті.

Вірю – не вірю

Перед тим, як в місто приїхала комісія з Києва, цю ініціативу бурхливо обговорювали у соцмережах і миколаївських групах.

Чимало користувачів пишаються тим, що в їхньому регіоні немає офіційно підтверджених хворих на COVID-19, а також діляться конспірологічними застереженнями, що саме комісія з Києва може до них занести вірус.

Опоненти наголошують, що відсутність офіційних даних не означає відсутності коронавірусу в Миколаєві і околицях.

Не вірить офіційним даним і народна депутатка від «Слуги народу» Ірина Аллахвердієва, яка родом з Миколаєва. Аргументує тим, що протягом кількох днів бачить на вулицях, як люди не дотримуються карантину. Вона теж була присутньою на нараді.

Диво, дисциплінованість чи відсутність подорожей – версії керівництва

Керівництво ж і міста, і області запевняють, що нічого не приховують і це реальна картина. Миколаївський міський голова Олександр Сєнченко пояснює таку картину тим, що мешканці цього регіону мало подорожують, тож могли реально не завезти цього вірусу.

«Це може говорити і про те, що миколаївці зрозуміли важливість заходів, які впроваджує влада і уряд, почали дослухатися: менше людей на вулиці, менше людей контактує, менше людей у громадському транспорті», – пояснює міський голова.

Показники смертності в Миколаєві не змінилися, а захворюваності навіть впали, зазначає міський голова і додає, що через карантинні заходи.

Ще одна теорія місцевої влади – це диво, бо область береже Святий Миколай.

Чи все ж таки були хворі з коронавірусом?

Втім, в реальності хворі на COVID-19 там все ж були, просто статистично їх зарахували до іншого регіону.

Це підтверджував і головний державний санітарний лікар Миколаївської області Володимир Клочко у коментарі ВВС.Україна.

Він розповів, що 59-річний житель Миколаєва мав симптоми захворювання, але за лікуванням звернувся до київської лікарні, де його зареєстрували.

«Лабораторне дослідження йому було проведено і там, і тут. І в нашій лабораторії, і в їхній був позитивний результат, але зареєстрований випадок у Києві, хоча хворий – житель Миколаєва», – каже Клочко.

Очевидно, що хворих більше, бо Радіо Свобода поспілкувалася з іншою мешканкою Миколаєва, якій разом із її чоловіком теж було діагностовано коронавірус в Олександрівській лікарні міста Києва. У чоловіка була двостороння пневмонія і в Миколаєві, на той момент (а це було наприкінці березня), ще не робили ПЛР-тестів, аналізи відправляли до Києва. Тож подружжя вирішило не зволікати – їхати до столиці самостійно на машині. Там і пройшли лікування та вже здорові повернулися до Миколаєва.

Разом з тим, Миколаївська область оточена такими регіонами, які станом на 9 квітня мають офіційно: 43, 78, 41 та 18 випадків захворювань на коронавірус.

Чи може за таких умов регіон бути «чистим» від захворювань? Про це ми запитали лікаря-інфекціоніста, ексдиректора Центру громадського здоров’я Володимира Курпіту.

«Для об’єктивної картинки треба оцінювати кілька факторів: чи збільшилася кількість гострих респіраторних захворювань або пневмоній, якщо такого факту немає, то можна думати, що випадків COVID дійсно може не бути. Другий чинник – чинник доступності тестування, саме дослідження ПЛР. І третє – треба мати дані від прикордонної служби, чи відбулося масове повернення до Миколаївської області, наприклад, заробітчан або з Росії, або із Західної Європи, або моряків. Якщо ці три стовпи покажуть, що цього не відбулося, тоді показники Миколаєва можуть бути об’єктивними», – зазначив він

До питання повернення громадян: Міністерство інформаційної трансформації випустило карту із порушеннями умов самоізоляції – по тих людях, які повернулися з-за кордону і мали б 14 днів посидіти вдома, але не витримали цієї умови.

Фото: Міністерство цифрової трансформації
Фото: Міністерство цифрової трансформації

І хоча карта не надто деталізована, на ній все ж видно, що місто Миколаїв позначено червоною точкою – понад 200 порушників.

Дані отримували від операторів мобільного зв’язку, як пояснив міністр.

Головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко за результатами перевірки Миколаївської області якихось сенсаційних викриттів не зробив.

Розповів журналістам, що тестів у цьому регіоні достатньо, пропускна здатність лабораторій – 500 тестів на день. Втім, на сьогодні їх роблять мало (усього зробили менше від 100) і це може бути пов’язано із невисокою кількістю звернень із відповідними симптомами, зазначив Ляшко.

Якоїсь конкретики по рекомендаціях чи виявлених негараздах він на брифінгу не надав.

Звернувся до обласного керівництва із проханням відкласти політичні суперечки: через конфлікт між головою Миколаївської облради і очільником облдержадміністрації не погоджується питання виділення коштів на боротьбу із коронавірусом, через що страждає, зокрема, і забезпечення лікарень.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG