Доступність посилання

ТОП новини

Дані про наслідки масованої ракетної атаки Росії по Україні 29 грудня


Україна відбиває чергову масовану російську атаку. Київ. Україна
Україна відбиває чергову масовану російську атаку. Київ. Україна

29 грудня Росія з самого ранку розпочала масовану ракетну та дронову атаку із різних напрямках по усіх регіонах України. Українські сили ППО дали відсіч агресору. Радіо Свобода зібрало інформацію про цю російську атаку та її наслідки.

Обстріл міст і цивільної інфраструктури є воєнним злочином.

Повітряну тривогу 29 рудня спочатку оголосили о 5:33 ранку у південних областях України. Оперативне командування «Південь» повідомило, що Росія вивела в Чорне море ракетоносії і має готові до пуску 20 ракет.

До 8-ї години ранку повітряна тривога охопила усю територію України.

Після 10-ї ранку очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що за ракетами російська армія запустила ще й іранські дрони.

Влада повідомила про роботу ППО у Києві, Київській, Миколаївській, Одеській та Сумській областях.

ЗСУ збивали ворожі цілі супротивника усіма можливими засобами.

Ось один із сьогоднішніх випадків:

У Повітряних силах України повідомили, що близько 7.00 ворог атакував Україну крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555 зі стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з району Волгодонська Ростовської області, а також із північного району Каспійського моря і крилатими ракетами «Калібр» із кораблів у Чорному морі.

Окрім цього, російська армія здійснила до шести пусків крилатих ракет Х-22 та Х-32 із дальніх бомбардувальників Ту-22М3, а також два пуски протирадіолокаційних ракет Х-31П.

Російські війська ще застосували зенітні керовані ракети С-300 по об’єктах інфраструктури прифронтових міст.

Загалом повітряна тривога в Україні вранці 29 грудня тривала майже 5 годин.

«За попередніми даними, всього було застосовано в ударі 69 ракет. Силами і засобами Сил оборони України знищено 54 ворожі крилаті ракети», – заявив очільник Генштабу ЗСУ Валерій Залужний.

За його даними, для цього удару Росія задіяла крилаті ракети повітряного та морського базування, а також зенітні керовані ракети до ЗРК С-300. Атака була спрямована по об’єктах енергетичної інфраструктури.

Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний під час засідання Верховної Ради України. Київ, 28 рудня 2022 року
Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний під час засідання Верховної Ради України. Київ, 28 рудня 2022 року

Які наслідки масованої російської атаки: інформація по містах і регіонах:

Загинули люди

Внаслідок масованого ракетного удару, завданого російськими військами по Україні 29 грудня, загинули троє людей, повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

«Якщо ми говоримо про сьогоднішні обстріли, то маємо нині трьох людей, які загинули, і шість поранених, у тому числі – дитина», – сказав Монастирський в ефірі телемарафону.

Міністр не уточнив, де саме постраждали і загинули люди. Раніше представники місцевих органів влади повідомляли про щонайменше трьох постраждалих у Києві, двох постраждалих у Херсоні, двох загиблих і одну поранену людину на Харківщині.

Київ

Над Києвом ППО знищили 16 ракет, повідомив мер міста Віталій Кличко.

«Уточнення від сил ППО - вже 16 ракет знищили над Києвом», – написав він у телеграмі.

Влада Києва раніше повідомила, що уламками збитих ракет пошкоджені два приватних будинки в Дарницькому районі.

Також пошкоджено промислове підприємство в Голосіївскому районі та дитячий майданчик в Печерському районі.

За даними Кличка, постраждали троє людей, серед них – 14-річна дівчина.

«Всім надається допомога. На місці працюють рятувальники. От так виглядає передноворічний терор росії», – написав заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Він виклав у телеграмі фотографії наслідків атаки.

Віталій Кличко наголошує, що в столиці можуть бути перебої зі світлом, і закликає зарядити телефони та зробити запас води.

40% споживачів наразі не мають електроенергії, повідомив мер столиці після завершення повітряної тривоги .

«У зв'язку із необхідними заходами безпеки, що вживаються енергетиками... Зараз енергетики працюють над відновленням електропостачання», – заявив він.

Водночас, за даними міського голови, тепло- і водопостачання в Києві працюють у штатному режимі. Виняток становлять будинки, де через відсутність енергопостачання не працюють котельні.

Наслідки російської ракетної атаки. Приватний сектор Києва. 20 грудня 2022 року
Наслідки російської ракетної атаки. Приватний сектор Києва. 20 грудня 2022 року

Київщина

На Київщині є «незначні руйнування» житлових будівель, повідомив голова обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

«У нас є руйнування житлових будівель незначні у Крюківщині, це Вишнева територіальна громада. Вже можемо говорити про десять будинків, які залишилися без вікон, є руйнування дахів, але немає постраждалих. Також у Вишгородському районі – один будинок, який постраждав. І у місті Глевасі також є руйнування медичного закладу незначні, постраждалих немає», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

Також Кулеба повідомив, що в Бучанському районі пошкоджено 10 приватних будинків, один будинок – у Вишгородському. А у Фастівському районі уламками пошкоджений один медичний заклад.

Без електропостачання перебуває близько 180 тисяч абонентів у Київській області. За рішенням «Укренерго» в області застосовані екстрені вимкнення електроенергії.

За попередніми даними, сили протиповітряної оборони збили над Київською областю майже 20 російських ракет, додав Кулеба.

Залишки російської крилатої ракети, збитої українськими силами ППО над Київщиною, 5 грудня 2022 року
Залишки російської крилатої ракети, збитої українськими силами ППО над Київщиною, 5 грудня 2022 року

Харків

Міський голова Харкова Ігор Терехов повідомив про низку вибухів в місті.

«Ракетна атака на Харків. У місті є серія вибухів. Попередньо – прильоти у Слобідському районі. По яких об'єктах били та чи є постраждалі – інформація поки що уточнюється», – написав він у телеграмі.

Голова ОВА Олег Синєгубов повідомив про удар чотирьох ракет по Харкову, під прицілом – критична інфраструктура.

«Харків та Харківська область під ударами ворожих ракет. Попередньо, є прильоти 4 ракет, ймовірно С-300, в Немишлянському та Основ'янському районах. Під прицілом – критична інфраструктура. На місці працюють рятувальники.

Інформація щодо руйнувань та постраждалих уточнюється», – написав він у телеграмі.

Пізніше Олег Синєгубов повідомив, що на Харківщині через російські ракетні атаки загинула людина, ще двоє отримали поранення.

«В області зафіксовані прильоти ворожих ракет. Всі були націлена на об’єкти нашої критичної інфраструктури. За попередньою інформацією, внаслідок ударів окупантів, на жаль, загинув 50-річний чоловік, ще двоє отримали поранення. Госпіталізовані у середньому стані», – написав він у телеграмі.

Куп’янськ, Харківська область, Україна,/ 28 грудня 2022 року
Куп’янськ, Харківська область, Україна,/ 28 грудня 2022 року

Херсон

У Херсоні внаслідок російських обстрілів пошкоджений обласний кардіологічний диспансер, дві людини постраждали, повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

«Майже щодня під обстрілами медичні заклади. Днями це був пологовий будинок. Сьогодні внаслідок російських обстрілів міста пошкоджено Обласний кардіологічний диспансер. Постраждало 2 людей – охоронець та працівник котельні», – написав він у телеграмі.

За його даними, в будівлі зруйновано покрівлю, вікна та фасад одного з корпусів.

Російські армія, після відходу з міста, щодня обстрілює Херсон, завдаючи ударів по лікарнях, школах, житлових будинках і адмінбудівлях. Внаслідок цих обстрілів вже загинули більше десятка людей, а поранення отримали кілька десятків цивільних.

27 грудня російська армія вдруге обстріляла пологове відділення Херсонської клінічної лікарні. У той день там було 6 жінок, народилося двоє немовлят.

Одеса

Над Одещиною сили ППО збили 21 ракету, повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

«Підрозділами протиповітряної оборони над областю була збита 21 ракета. Уламки однієї з ворожих ракет потрапили в житловий будинок, на щастя, постраждалих немає», – написав він у телеграмі.

Марченко також повідомив про пошкодження енергетичної інфраструктури внаслідок влучань. Він попередив, що в області відбуваються екстрені відключення електроенергії.

Уламки ракети потрапили в житловий будинок одного із сіл, написав у телеграмі заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Знесення пам'ятника Катерині ІІ. Одеса, вечір 28 грудня 2022 року
Знесення пам'ятника Катерині ІІ. Одеса, вечір 28 грудня 2022 року

Львів і Львівщина

Мер Львова Андрій Садовий повідомляє, що 90% міста залишилися без світла.

«90% міста – без світла. Чекаємо додаткову інформацію від енергетиків. Трамваї та тролейбуси у місті не курсують. Можуть бути перебої з водопостачанням», – написав він у телеграмі.

Дякуємо за роботу нашим надійним оборонцям – силам ППО та усім ЗСУ
Козицький

Сили ППО знищили 70% ракет, які летіли над Львівщиною. Ракети пошкодили об'єкт енергетичної інфраструктури. Інформації про потерпілих станом на цю мить немає, повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

На Львівщині застосували аварійні відключення електроенергії через пошкодження енергоінфраструктури.

Станом на 11:40 год у Львівській області без електропостачання понад 470 тисяч абонентів.

Внаслідок ракетних ударів, без електроенергії повністю залишились 282 населені пункти, з них 76 – частково.

«Найважче подати напругу для Львова та прилеглих населених пунктів: Оброшине, Зимна Вода, Дубляни, Брюховичі», – зазначив Козицький.

Енергетики вже розпочали ремонтні роботи і до кінця дня мають відновити електропостачання у Львові.

«Дякуємо за роботу нашим надійним оборонцям – силам ППО та усім ЗСУ. Ворогу не вдасться досягнути бажаного. Тримаємо стрій!», - додав очільник області.

Івано- Франківщина

Російська ракета прилетіла у приватний будинок в одному із сіл, але не вибухнула. Дивом ніхто не постраждав, повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук також повідомила, що на Прикарпатті, окрім пошкодження приватного будинку, є влучання в один з енергетичних об’єктів.

Ворог влучив в один із енергетичних об’єктів області
Світлана Онищук

«Ворог влучив в один із енергетичних об’єктів області, внаслідок чого виникла пожежа на загальній площі 50 м.кв. Станом на 11.25 пожежу локалізовано, постраждалих і жертв немає. Ще одна ракета пошкодила приватну житлову будівлю на території Тлумацької територіальної громади, але не вибухнула. На момент влучання ракети у будинку людей не було. На щастя, ніхто не постраждав», – написала Світлана Онищук у телеграмі.

За словами очільниці Івано-Франківської ОВА, також в області зафіксували падіння ракет, які згодом знешкодять.

Енергетика

Найскладніша ситуація із електропостачанням внаслідок масованої російської атаки склалася на заході України, а також на Одещині і Київщині, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

На жаль, є певні пошкодження об‘єктів генерації та електромереж
Герман Галущенко

«На жаль, є певні пошкодження об‘єктів генерації та електромереж. Станом на 11:00 складна ситуація на заході країни, Одеському та Київському регіонах. Тож відбуватимуться аварійні відключення світла», – написав Галущенко у фейсбуці.

Енергетики вже відновлюють там енергопостачання, додав міністр.

«Це вже 22-га терористична атака росії на енергетичні об'єкти ДТЕК», – наголосили в компанії ДТЕК Енерго.

«Ворог знову атакував енергетичний об‘єкт ДТЕК, який раніше вже неодноразово зазнавав обстрілів. Внаслідок удару було суттєво пошкоджено обладнання...» однієї із ТЕС ДТЕК. Один із працівників отримав легкі поранення, його доправили до лікарні – повідомляють у компанії.

Роботу енергетиків із відновлення електропостачання, зруйнованого російськими атаками по українській цивільній інфраструктурі, «заживлення» пошкоджених електромереж – вже називають «другим фронтом». У соцмережах поширюють зображення на цю тему.

Рух потягів

Внаслідок російської ракетної атаки відбулося часткове знеструмлення на певних ділянках «Укрзалізниці». Деякі потяги рухаються із запізненням, повідомила пресслужба перевізника.

«Станом на 10:30 маємо часткові знеструмлення на Донеччині, Харківщині, Сумщині, Київщині, Львівщині та Житомирщині», – йдеться в повідомленні.

Затримки в понад 30 хвилин сталися на рейсах:

  • №7/8 Одеса – Харків (+3 год 30 хв)
  • №65/66 Умань – Харків (+1 год 25 хв)
  • №1/2 Харків – Івано-Франківськ (+1 год 03 хв)
  • №111/112 Київ – Ізюм (+46 хв)
  • №11/12 Львів – Одеса (+43 хв)
  • №45/46 Харків – Ужгород (+35 хв)
  • №61/62 Харків – Одеса (+33 хв)
  • №129/130 Кременчук – Ворохта (+30 хв)

«Резервні тепловози працюють, пасажирів з Інтерсіті+ до Краматорська ми пересаджуємо до резервних вагонів далекого сполучення під теплотягою. Жодного скасованого рейсу, продовжуємо рух», – повідомляє «Укрзалізниця».

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк прокоментував ранковий масований ракетний обстріл 29 грудня.

За даними Подоляка, над територією України «більше 120 ракет, випущених «злобным русским миром», щоб зруйнувати критичну інфраструктуру і масово вбивати цивільних».

«Чекаємо на чергові пропозиції від «миротворців» про «мирне врегулювання», «гарантії безпеки для Росії» і про небажаність провокацій», – зіронізував представник Офісу президента.

У ніч на 29 грудня російські війська атакували дронами Харків та Дніпропетровську область. Більшість БПЛА збили. По Кураховому та Соледару на Донеччині російська армія завдала ракетного удару.

За даними Офісу президента, від 24 лютого армія РФ випустила по Україні понад 4500 ракет, кожна п’ята з них – із моря.

За добу ЗСУ знищили майже 800 російських окупантів і 10 БПЛА, повідомляє українськи й Генштаб у Facebook. А загалом, за даними українського командування, Росія вже втратила понад 104,5 тисячі солдатів, понад 2 тисячі артилерійських систем та понад 1700 БПЛА.

Росія не надає оперативних даних про втрати своєї армії у війні проти України. Міністр оборони Росії Шойгу називає їх «незначними».

Поки триває війна журналісти не мають можливості належно верифікувати повідомлення військових відомств України і Росії.

XS
SM
MD
LG