Доступність посилання

ТОП новини

Скандал довкола «Кольчуг» позначився вже й на процесі асигнувань американської урядової допомоги Україні на 2003 бюджетний рік


Скандал довкола «Кольчуг» позначився вже й на процесі асигнувань американської урядової допомоги Україні на 2003 бюджетний рік

Вашинґтон, 1 жовтня 2002 – У зв’язку з визнанням американським урядом автентичності записів, згідно з якими президент Кучма надав дозвіл на нелегальний продаж радарних систем Іракові, Державний департамент США вирішив переглянути політику щодо України, а особливо стосовно президента Кучми, та тимчасово призупинив надання Україні 54 мільйонів американської урядової допомоги. Скандал довкола «Кольчуг» позначився вже й на процесі асигнувань допомоги Україні на 2003 бюджетний рік.

Комітет асигнувань Палати представників Конґресу США “украй занепокоєний черговими повідомленнями про участь України у передачі зброї Іракові. Це викликає особливу стурбованість з огляду на те, що існує можливість участі американських військовослужбовців у війні проти збройних сил Іраку”. З огляду на це Комітет вносить положення про заборону допомоги урядові України, аж поки Державний секретар не встановить, що з 11 вересня 2001 року влада України не створювала умов та не сприяла передачі зброї до Іраку, й не дасть про це звіту до Комітету асигнувань.

У документі також зазначено, що ці обмеження не стосуються американської допомоги, призначеної для українських неурядових організацій, на боротьбу з інфекційними хворобами, торгівлею людьми, а також на програми нерозповсюдження озброєнь. У документі наголошено й на необхідності надання коштів на програми розвитку української сільськогосподарської галузі та на програми підтримки прав людини, свободи слова, верховенства права, ринкових реформ, розвитку політичних партій і неурядових організацій. У цьому контексті, вважають конґресмени, допомогу слід скеровувати в реґіони, а не до столиці.

В інтерв’ю Радіо Свобода співголова конґресової групи підтримки України конґресмен Боб Шефер зазначив, що урядові агентства вже ознайомили американських законодавців із подробицями справи «Кольчуга», і вказав на те, що цей скандал не може не вплинути на процес обговорення з урядом пакету допомоги Україні: “Нашою метою є впевнитись, що адміністрація з серйозністю поставиться до справи «Кольчуги». Проте ми бажаємо впевнитись також у тому, що в остаточному результаті це не стане покаранням українського народу”.

Конґресмен Шефер вказав на те, що конґресова група підтримки України робитиме зусилля, щоби “впевнитись, що в процесі перегляду адміністрацією політики США стосовно влади в України непорушними залишилися міцні взаємини між народами Сполучених Штатів та України”.

Нагадаємо, що законопроект щодо закордонних асигнувань, схвалений Комітетом асигнувань, передано на обговорення Палати представників Конґресу. У Сенаті США також обговорюють аналогічний законопроект.

Додамо ще, що в цьому ж документі американські законодавці вказують на те, щоб не надавати 60 відсотків допомоги Російській Федерації, аж поки президент США не дасть звіту, що Росія припинила виконувати домовленості щодо надання Іранові технічної допомоги, технологій та установок для розбудови ядерних реакторів та ракетних балістичних технологій. Росія також повинна уможливити гуманітарним організаціям доступ до Чечні.

Згідно із законопроектами, на американську урядову допомогу колишнім радянським республікам у 2003 році пропонується надати 750 мільйонів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG