Доступність посилання

ТОП новини

Закриті блокпости та черги біля Дебальцевого: що відбувається на «кордоні» між Донецьком і Луганськом?


Рух між Донецьком та Луганськом було заблоковано від початку пандемії коронавірусу
Рух між Донецьком та Луганськом було заблоковано від початку пандемії коронавірусу

На окупованому Донбасі відкрили так званий «кордон» між угрупованнями «ДНР» та «ЛНР». Понад рік потрапити з Донецька в Луганськ чи навпаки було фактично неможливо. Зараз бойовики заявили про відновлення роботи чотирьох «пунктів пропуску», але запрацював тільки один – біля Дебальцевого. І дозволяють рух там лише легковим автомобілям та вантажівкам, автобусів поки немає. Якою є ситуація на блокпостах бойовиків і як живуть люди на межі окупованих територій Донецької та Луганської областей?

Із Донецька через Макіївку і Шахтарськ Донбас.Реалії їдуть у невелике село Нікішине. Під час боїв за Дебальцеве воно сильно постраждало, а зараз розташоване на так званому «кордоні» між угрупованнями «ДНР» та «ЛНР». За словами місцевих, зараз у селі проживає близько двох сотень людей.

Нікішине постраждало під час боїв за Дебальцеве
Нікішине постраждало під час боїв за Дебальцеве
Близько 25% села тільки залишилось. Решту ви бачите самі
Жителька Нікішиного

«Люди виїжджають, сюди не повертаються, тому що ніхто не відбудовує (будинки – ред.). Якщо коротко сказати, то близько 25% села тільки залишилось. Решту ви бачите самі», – показує на результати боїв у селі жителька Нікішиного.

«Дуже багато будинків зруйновано. Дуже багато. Якщо раніше було 850 подвір'їв, то зараз 250, якщо не помиляюсь», – додає інша місцева жителька.

З чотирьох «пунктів пропуску» на межі окупованих територій Донецької та Луганської областей працює лише один – біля Дебальцевого
З чотирьох «пунктів пропуску» на межі окупованих територій Донецької та Луганської областей працює лише один – біля Дебальцевого

Одразу за селом – блокпост і починається Луганська область. Підконтрольні бойовикам ЗМІ повідомили, що з 19 червня проїзд відкрили, але автомобілі тут досі не пропускають. У Нікішиному люди жаліються, що транспорт до них не ходить. Єдина можливість поїхати з села – дизель-потяг, який їде зранку з Дебальцевого на Торез, а назад повертається пізно ввечері.

Блокпост в бік Луганська поблизу села Нікішине
Блокпост в бік Луганська поблизу села Нікішине

«Нам було простіше, коли їздили автобуси з Луганська на Москву, Свердловськ, Донецьк – ми могли поїхати і приїхати. До карантину до нас чотири автобуси ходили», – розповідає жителька Нікішиного.

«Після того, як закрили «кордон» між нами, – дуже, дуже важко. В Луганськ люди їздили обов'язково, тому що живуть батьки, у когось брат, у когось сестра», – додає інша місцева жителька.

Сніжне: між Донецьком і Луганськом

Після Нікішиного їдемо у Сніжне – ще один населений пункт на так званому «кордоні». Одразу за містом – блокпост, але він також закритий. Сніжне знаходиться на півдорозі між Донецьком та Луганськом. Місто шахтарське – навколо терикони, працюючі і закриті шахти.

Люди по два місяці без зарплати. Зарплати загалом у нас маленькі
Жителька Сніжного

«Сніжнянський машинобудівний завод то працює, то не працює. Люди по два місяці без зарплати. Зарплати загалом у нас маленькі», – розповідає жителька Сніжного.

З місцевого автовокзалу кожні п'ятнадцять хвилин маршрутки відправляються в Донецьк. Також можна поїхати в російські Ростов і Таганрог. А от у Луганськ з весни минулого року дорога закрита.

Блокпост по дорозі зі Сніжного в Луганськ
Блокпост по дорозі зі Сніжного в Луганськ

«Чесно кажучи я туди ніколи не їздила. Дехто на ринки туди їздив, там наче дешевше», – розповідає жителька Сніжного.

«В стоматологію ми їздили. Після того, як проїзд закрили, звичайно, не їздимо», – додає інша жителька Сніжного.

Дуже дурне рішення було його взагалі закривати, не розумію для чого? І для чого взагалі там «кордон» потрібен?
Житель Сніжного

«По-перше, я там вчився дуже довго, там багато друзів, дівчина моя там живе. Загалом це хороша новина (заявлене відкриття блокпостів – ред). Взагалі дуже дурне рішення було закривати, не розумію для чого? І для чого взагалі там «кордон» потрібен?», – запитує житель Сніжного.

Не ходять ні автобуси, ні елекрички. Я навіть чоловіка свого не можу побачити – він зараз у Луганській області
жителька Сніжного

«Це взагалі чутлива тема. Пушилін (ватажок угруповання «ДНР» – ред.) говорив, що «митницю» за документами відкрили, але я так зрозуміла, що наказу ще не було. Вони ще закриті. На автостанцію люди дзвонили – не ходять ні автобуси, ні електрички. Я навіть чоловіка свого не можу побачити – він зараз знаходиться у мами в Луганській області», – розповідає жителька Сніжного.

Загалом з чотирьох блокпостів, через які бойовики ще 19 червня оголосили пропуск людей, працює лише один – поблизу Дебальцевого. Донбас.Реалії побували на ньому і побачили чергу з вантажівок та легкових автомобілів.

Черга на дорозі в бік Луганська поблизу Дебальцевого
Черга на дорозі в бік Луганська поблизу Дебальцевого

Автобуси не їздять. Бойовики поки обіцяють відкрити лише один маршрут – з 28 червня. Ходити автобус буде щодня окрім середи, і тільки зі Сніжного. А це значить, у Нікішиному транспортна проблема залишиться.

Окрім того 1 липня планують знову запустити в Луганськ електричку.

  • Зображення 16x9

    Ярослав Кречко

    Кореспондент та ведучий телепроєкту «Донбас.Реалії». У редакції Радіо Свобода – з 2017 року. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. У телевізійній журналістиці – з 2007 року. Спочатку працював у Львові, з 2011 року – у Києві. З літа 2014 року висвітлюю події на Донбасі.

XS
SM
MD
LG