Доступність посилання

ТОП новини

«Металіст», ЛАЗ і ще 8 підприємств із найбільшими боргами із зарплат


Футбольний клуб «Металіст» винен своїм працівникам майже 50 мільйонів гривень
Футбольний клуб «Металіст» винен своїм працівникам майже 50 мільйонів гривень

Реєстр боржників із виплати заробітної плати на сайті Мін’юсту з’явився лише цього року. В ньому можна знайти кількість виконавчих проваджень, відкритих щодо певного підприємства – вона дорівнює кількості працівників, які не отримали вчасно свою заробітну платню і вдалися до стягнення через суд. Всього записів у реєстрі майже 800.

Згідно з аналізом Opendatabot, за обсягом заборгованості перше місце посідає Харківська область, за нею – Київська. Останні місця – у Чернівецької та Івано-Франківської областей.

Якщо говорити про конкретні підприємства, то серед десяти найбільших боржників із зарплатні – футбольний клуб та промислові гіганти, від яких залежать цілі населені пункти.

  • Футбольний клуб «Металіст»

Сума боргу (станом на 5.06.2018) – 46,3 мільйони гривень

Один із найстаріших українських клубів, «Металіст» був заснований у 1925 році. У 1988 виборов Кубок СРСР, в 1992-му – дійшов до фіналу Чемпіонату України з футболу. У 2012 році клуб вищої ліги України купив молодий харківський олігарх Сергій Курченко.

Сергій Курченко
Сергій Курченко

«Металіст» грав у кваліфікації Ліги чемпіонів 2013 року, але УЄФА дискваліфікувала харків’ян за участь у договірному матчі у 2008-му. А в 2014-му Курченко втік з країни після перемоги Революції гідності, але продавати ФК категорично відмовився. Але вже в жовтні 2017 року «Металіст» повернули в державну власність. Через борги клуб фактично припинив існування.

Влітку 2016 року на основі випускників академії «Металіста» утворилася альтернативна команда – «Металіст 1925». Очікується, що вона виступить у чемпіонаті першої ліги України в 2018–2019 роках.

  • ПАТ «Запоріжжяобленерго»

Сума боргу – 21,6 мільйонів гривень

Засноване в 1995 році, підприємство обслуговує Запорізьку область і входить до провідних 10 найбільших постачальників електроенергії в Україні. За даними Фонду держмайна, компанія обслуговує понад 758 тисяч приватних споживачів і 23 418 підприємств, серед яких, наприклад, «Мотор Січ» та «Запоріжсталь». При цьому працівники підприємства регулярно страйкують через невиплату заробітної плати.

Співробітники «Запоріжжяобленерго» під час пікету в Запоріжжі, 18 листопада 2016 року
Співробітники «Запоріжжяобленерго» під час пікету в Запоріжжі, 18 листопада 2016 року

«Запоріжжяобленерго» виставлене для приватизації, проте охочих його купити поки не знайшлось.

  • ПАТ «Рівнеазот»

Сума боргу – 16,19 мільйонів гривень

«Рівнеазот» виробляє мінеральні добрива, які використовують у сільському господарстві. Згідно з даними самого підприємства, там працює близько трьох із половиною тисяч людей. Кінцевий бенефіціар підприємства – олігарх Дмитро Фірташ, який зараз мешкає в Австрії без права на виїзд.

Дмитро Фірташ
Дмитро Фірташ

Як стверджують самі представники групи OSTCHEM, до якої входить «Рівнеазот», частка підприємства в бюджеті Рівного дорівнює понад 50%, в бюджеті області – 15,5%. Тим не менш, своїм працівникам підприємство періодично затримує заробітну платню. В лютому цього року Генеральне територіальне управління юстиції вже повідомляло про стягнення з підприємства семи мільйонів гривень на користь працівників.

  • ДП «Миколаївський суднобудівний завод»

Сума боргу – 12,9 мільйонів гривень

Одне з найбільших суднобудівних підприємств в Україні, яке бере свій початок ще у 18-му столітті, завод з 2011 року входить до складу «Укроборонпрому». У грудні 2017 року прем’єр Володимир Гройсман вже ставив перед керівництвом вимогу виплатити зарплати працівникам.

Через борги із заробітної плати будівлю та земельну ділянку, яка належить підприємству, навіть виставили на державний аукціон СЕТАМ. Але наразі торги зупинені через постанову Головного територіального управління юстиції.

  • ПРАТ «Азовелектросталь»

Сума боргу – 7 мільйонів гривень

Маріупольське підприємство займається виробництвом рідкої сталі, сталевих зливків та заготовок. Згідно з інформацією на сайті підприємства, працевлаштовує близько шести з половиною тисяч людей. Але, за даними місцевих ЗМІ, працівників наразі близько восьмисот, а самі потужності – стоять. У квітні 2016 року щодо підприємства відкрили справу про банкрутство. Проти бенефіціарів «Азовмашу», якому належить «Азовелектросталь», – Тараса Поліщука та Світлани Савчук, – відкрили кримінальну справу на Кіпрі.

  • ПРАТ «Азовзагальмаш»

Сума боргу – 6,5 мільйонів гривень

Це підприємство, яке виробляє локомотиви та вагони потягів, також належить «Азовмашу». Зараз воно живе від замовлення до замовлення.

  • Харківське державне авіаційне виробниче підприємство

Сума боргу – 6,3 мільйони гривень

Підприємство належить концерну «Укроборонпром». У травні 2015 року щодо ХДАВП, яке за останні роки не випустило жодного літака, було порушено справу про банкрутство. Але вже на початку цього року «Укроборонпром» заявив, що підприємство пройшло процедуру «реанімації», що дозволило розпочати виплату боргів.

Втім, своїм працівникам підприємство все ще винне понад шість мільйонів.

  • ТОВ «Львівські автобусні заводи»

Сума боргу – 5,9 мільйонів гривень

Автобус ЛАЗ радянських часів в анексованому Криму, липень 2015 року
Автобус ЛАЗ радянських часів в анексованому Криму, липень 2015 року

ЛАЗ випускали транспортні засоби з 50-х років минулого сторіччя, але про банкрутство підприємства говорили ще в 2013 році. У 2014-му завод, співвласником якого є громадянин Росії Ігор Чуркін, випустив перший санітарний автобус для транспортування поранених із зони АТО. Але того ж року виробництво у Львові та Кам’янському зупинилося. Від жовтня 2014 року підприємство перебуває в стані припинення, коли зможе погасити борги – невідомо.

  • ПРАТ «Сєвєродонецьке об’єднання АЗОТ»

Сума боргу – 5,6 мільйонів гривень

Третє за розміром в Україні та одне з найбільших в Європі підприємство для виробництва азотних добрив, побутової хімії та інших хімічних продуктів. Його заснували в 1951 році – приблизно тоді ж, коли селище міського типу Лисхімстрой перетворилося на Сєвєродонецьк. Входить до складу холдингу OSTCHEM, підконтрольного Дмитрові Фірташу. 70% продукції заводу йде на експорт. Втім, в березні цього року UA:Донбас повідомило, що з заводу за два роки звільнилися три тисячі працівників – через невиплату заробітної плати.

  • ПАТ «Лисичанськвугілля»

Сума боргу – 5,6 мільйонів гривень

Підприємство для видобутку вугілля на 100% належить Міністерству енергетики та вугільної промисловості, але зараз виставлене на продаж.

У квітні цього року міністр юстиції Павло Петренко вже повідомляв про стягнення з «Лисичанськвугілля» 2,5 мільйонів зарплат на користь працівників. Але менш ніж за два місяці підприємство заборгувало більш ніж удвічі більше від цієї суми.

Минулого року гірники шахт, які належать акціонерному товариству, вже страйкували, вимагаючи погасити заборгованість із зарплат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG