Доступність посилання

ТОП новини

«Чеські кулі Кремля»: коли чекати вироків щодо чехів, які воювали на Донбасі у складі «ДЛНР»


Ерік Ешту
Ерік Ешту

17 травня відбудеться чергове слухання у справі Еріка Ешту – чеського військового, який брав участь у бойових діях на сході України на боці російських гібридних сил. Його обвинувачують у тероризмі, і, якщо його визнають винним, чехові загрожує від 12 до 20 років в’язниці. Ешту – не перший громадянин Чехії, який, за інформацією чеських і українських правоохоронних органів, поїхав воювати за сепаратистів.

У червні 2017 року чеські правоохоронні органи вперше висунули звинувачення чеському громадянинові за участь у боях на сході України на боці російських гібридних сил. Розголосу ця справа набрала після публікації у чеському тижневику Respekt. У січні наступного року СБУ передала чеській стороні інформацію щодо ще щонайменше 20 громадян Чехії, які воювали на боці угруповань «ДЛНР». Тоді керівник апарату голови СБУ Ігор Гуськов називав принаймні два прізвища – Їржі Урбанека і Павела Ботки: «Вони причетні до розкрадання гуманітарної допомоги, зібраної в Чехії, яка направлялась на Донбас. Це просто шахраї, люди, які фактично займаються кримінальними злочинами заради збагачення».

ПАВЕЛ К.

На початку 2019 року чеські правоохоронні органи підтвердили факт відкриття кримінального провадження ще принаймні проти двох громадян Чехії. Одним з них виявився Павел Кафка – 26-річний громадянин Чехії, який у 2015 році приїхав в Україну і приєднався до угруповання «ДНР».

Чех Павел Кафка, який брав участь війні на Донбасі на боці російських гібридних сил
Чех Павел Кафка, який брав участь війні на Донбасі на боці російських гібридних сил

Чех і сам особливо не приховував цього факту. На його сторінці у російській соціальній мережі «ВКонтакте» хлопець виставляв фото з України. Зокрема, світлина на фоні «Донбас-Арени» підтверджує: чех був на окупованій території. На інших знімках він у формі, зі зброєю або поруч з військовою технікою. Є навіть фотографія його «військового квитка» угруповання «ДНР».

«Можу підтвердити, що в лютому 2018 року чеський громадянин був звинувачений у скоєнні злочину, визначеному законом як терористичний акт, за статтею 311 (1) (a), (2) (a), а) відповідно до § 313 Кримінального кодексу, за активну збройну діяльність в рамках незаконної сепаратистської структури, що виголошує себе як «Донецьку народну республіку» (метою якої є порушення основної політичної та економічної структури суверенної та незалежної України шляхом контролю над її територією) проти Збройних сил та сил безпеки України», – пояснив заступник головного прокурора Праги Адам Башний у листі до Радіо Свобода.

«Військовий квиток» Кафки, який видало угруповання «ДНР»
«Військовий квиток» Кафки, який видало угруповання «ДНР»

Та попри тяжкість статті, за якою Павелу К. висунули звинувачення, а це тероризм із потенційним строком від 5 до 15 років, чеха не взяли під варту. У лютому цього року журналістам Радіо Свобода вдалося знайти місце, де хлопець раніше проживав.

«Так, він тут жив. Я нікого не питаю, чому і навіщо до мене заселяються. Він тут жив десь плюс-мінус півроку. У двомісній кімнаті. Мені навіть здається, що з якимось хлопцем з України, але це точно збіг. У мене живуть люди різних національностей. Це – люди, які тут шукають роботу», – пояснює власник гуртожитку Йозеф Павлік.

Власник гуртожитку, який що в місті Кутна Гора неподалік Праги, розповідає: Кафка не з’являвся тут кже два з половиною роки. Де зараз – він не знає.

«Він поводив себе абсолютно нормально, як і всі в його віці. Тут у нього не було жодних конфліктів. Він завжди платив вчасно... І, знаєте, я б ніколи не сказав, що він здатний на таке. Тому що судячи з його фізичної підготовки, він не виглядає як людина, яка піде кудись на війну», – ділиться враженнями Йозеф Павлік.

У Кутній Горі проживають і названі батьки Павела. Його мати розповіла, що хлопець живе в іншому місті. А коли син їхав в Україну – сім’ї нічого не сказав. Хоча таке його рішення несподіваним вона не називає.

«Він уже в 14–15 років казав: «Я б поїхав кудись воювати». Але не в сенсі, що він хотів когось вбити. Якщо ви подивитесь на його фотографії у Facebook-у, то ви побачите, що він просто любить зброю. Але він побачив, як все виглядає насправді, і сказав, що хоче повернутися додому», – розповідає жінка.

На Донбасі Павел пробув майже рік: з літа 2015-го до весни 2016 року. За словами матері, повернення було вимушеним.

ЕРІК Е.

Другим підсудним за участь у бойових діях на боці угруповання «ДНР» є військовослужбовець чеської армії Ерік Ешту. Він так само проходить за статтею про тероризм. Під час останнього судового слухання у суді міста Пардубіце свідчення надав Іво Зелінка, десантник і офіцер Генштабу армії Чехії, повідомлялося у чеському виданні iDNES.

«Ми з колегами знайшли його анонімний профіль у соціальній мережі, де були фотографії, які чітко демонструють його перебування в Україні. Він був на них поблизу знакових пам'ятників в уніформі російської армії та зі своєю особистою зброєю АК74», – розповів Іво Зелінка під час судового засідання.

Ерік Ешту на суді 26 квітня 2019 hjre. Фото: Radek Kalhous, MAFRA
Ерік Ешту на суді 26 квітня 2019 hjre. Фото: Radek Kalhous, MAFRA

Ешту заявив, що до України їздив у гості, а у формі сепаратистів сфотографувався на пам’ять. Згідно з матеріалами справи, розслідування почалося ще у 2016 році. У той час проводився відбір до 43-го повітряно-десантного батальйону в місті Хрудімі, куди чех хотів вступати.

«У перший день процесу відбору мені повідомили, що Ешту воював в Україні і говорив про це зі своїми сусідами по кімнаті під час навчання. Після консультацій з адвокатами я передав справу військовій поліції», – повідомив на суді Зелінка.

Під час розслідування Іву Зелінці і слідчим було сказано нічого не повідомляти Ерікові Ешту, аби перевірити всю інформацію. Тому чеха перевели до артилерійського полку, де він служив кухарем.

На думку чеських дослідників, які стежать за участю чехів у бойових діях на Донбасі, справа Ешту, десятника (молодшого сержанта) Збройних сил Чехії, є унікальною.

«Справа Еріка Ешту відрізняється від інших схожих тим, що він є, власне, військовим чеської армії, хоч і працює там кухарем. Не хочу виступати у ролі пророка, казати, який строк він реально отримає. Але враховуючи серйозність звинувачення – його особистий щоденник, який поліція знайшла під час обшуку, відзняті відео, які підтверджують його причетність, – я вважаю, що звинувачення будуть цілком беззаперечними. Але вирішити має суд», – розповів Радіо Свобода аналітик Інституту політики і суспільства Роман Маца.

За звинуваченням у тероризмі чеському військовослужбовцеві загрожує від 12 до 20 років ув’язнення.

Коли будуть вироки?

Наступне засідання у справі Еріку Ешту відбудеться вже 17 травня і, ймовірно, на цьому засіданні буде оголошено вирок. Якщо це станеться – Ешту стане першим громадянином Чехії, який отримає вирок за участь у бойових діях на сході України на боці російських гібридних сил.

Але, за словами чеських журналістів, які пишуть про схожі випадки, очікувати швидких рішень у таких справах не варто.

«Розслідування діяльності іноземних бойовиків завжди займає багато часу. У цьому сенсі Чехія не унікальна. Поліції непросто знайти дійсно надійні докази. Тому що про фотографії, де бойовики позують зі зброєю, в суді вони завжди зможуть сказати: цей знімок був зроблений заради розваги. Тому поліція повинна знайти і інші докази. Це – головна причина, чому розслідування займають тривалий час», – розповів Радіо Свобода журналіст Ондржей Кундра.

За час бойових дій на сході України відомо про щонайменше двох громадян Чехії, які приєдналися до підтримуваних Росією збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними, в 2014 році і загинули в боях на Донбасі.

  • Зображення 16x9

    Сергій Стеценко

    Приєднався до Української редакції Радіо Свобода в Празі у березні 2018 року. Телевізійний журналіст, документаліст та сценарист. До команди Радіо Свобода працював кореспондентом та автором спецпроєктів на телеканалі СТБ. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка. В професії – з 2007 року.

XS
SM
MD
LG