Доступність посилання

ТОП новини

«Поле чудес» і Ванга – антиукраїнська пропаганда у російських розважальних програмах


Ілюстративне фото. Акція в рамках кампанії «Бойкот російського кіно». Київ, 2015 рік
Ілюстративне фото. Акція в рамках кампанії «Бойкот російського кіно». Київ, 2015 рік

Україна, війна, санкції і ледь не кожен окремо взятий депутат Верховної Ради – незмінні герої політичних ток-шоу російського телебачення. Але антиукраїнська пропаганда пробирається ще й в розважальний контент кремлівських телеканалів. Як росіянам ненав’язливо, а іноді доволі прямолінійно прищеплюють ненависть до України, розбиралися журналісти спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

«Скільки можна обговорювати Україну в політичних програмах Росії? У нас що, своїх проблем немає?» – так обурюються в коментарях під випусками пропагандистських шоу самі ж росіяни. «Назвіть уже свою програму «60 хвилин», а не «60 минут» – радять одіозній ведучій Ользі Скабєєвій глядачі в ютубі. Інші запитують, чому гості не обговорюють, наприклад, обвалу нафти на московській біржі. І хтось жартома відповідає – навіщо, якщо можна обговорювати Україну.

Окрім відверто пропагандистських шоу, Україна – «антигероїня» ще й у розважальному сегменті російських ЗМІ. А жителі окупованого Донбасу там часто уособлюють добро і співчуття.

Коли ми говоримо про політичні шоу – це лобова атака
Орест Шупенюк

«Коли ми говоримо про політичні шоу – це лобова атака. Коли говорять тільки про Україну, відволікають акценти, відволікають людей від того, щоб вони розвернулись довкола себе. То в розважальних шоу це робиться опосередковано. Далеко від теми, але все одно – Україна, хто хороший, хто поганий, чому погані і так далі. І мені видається, що все ж таки найбільш небезпечними є опосередковані канали доступу до менталу людини. До її цінностей, до її оціночних суджень, до її відданості тій чи іншій ідеї», – розповідає психолог і медіаексперт Орест Шупенюк.

Донеччанка Ніна та «Поле чудес»

Капітал-шоу «Поле чудес» досі існує. І його ведучий – все той же Леонід Якубович.

«Девять игроков из разных городов и сел России собираются за барабаном в студии программы «Поле чудес», чтобы, разбившись на тройки, отгадать слова, которые зашифровал для них на табло ведущий», – такий підпис у випуску на ютубі за 7 лютого 2020 року, у якому взяла участь пенсіонерка з окупованого Донецька Ніна.

Зйомки програми «Поле чудес», 1992 рік
Зйомки програми «Поле чудес», 1992 рік

За п’ять хвилин ефірного часу пенсіонерка встигла сказати «люблю Москву», подякувати за оплачену дорогу так званій міськадміністрації Донецька, заспівати російською «песню трудных шахтерских дорог», та українською – «щоб ви і ми щасливі були».

«Ніна Порфиріївна, клянусь вам, по-людськи, при слові «Донецьк» – у всіх кевкає серце, і всі ми переживаємо за вас смертно, ми всі за вас уболіваємо неймовірно», – привітав Ніну ведучий «Поля чудес» Леонід Якубович.

Медіаексперт Олексій Ковжун називає це культурною апропріацією.

Розважальні шоу, «новинно-політичні шоу» стають більш дієвою зброєю, ніж гаубиці
Олексій Ковжун

«Що ж стосується ось цих моїх улюблених експертів у вишиванках і виконання українських пісень. Це називається культурна апропріація, тобто привласнення. Це концепція «Малоросії», що перебуває всередині імперії. І потішні «хохли», які скачуть у своїх вишиванках свої кумедні танці. Вони зараз приходять на зміну злісним «укропам» – і ця зміна парадигми із злих українців на таких наших, хороших «хохлів» говорить про те, що йде таке зрушення в гібридній війні, коли розважальні шоу, «новинно-політичні шоу» стають більш дієвою зброєю, ніж гаубиці», – каже медійний експерт Олексій Ковжун.

Олексій Ковжун, медіаексперт, політтехнолог
Олексій Ковжун, медіаексперт, політтехнолог

Заради донецької пенсіонерки Якубович навіть порушив правила і накрутив на «барабані» «сектор-приз» – Ніна з Донецька виграла екскурсійний тур до Санкт-Петербургу.

«Цей момент порушення, це момент унікальності. Тому що «до нас приїхав, до нас приїхав» наш Гість до-о-о-рогий», – переконаний Ковжун.

А психолог і медіаексперт Орест Шупенюк каже, що це звичайний емоційний вплив.

Шахтар із Макіївки і «Голос 60+»

Але реальний «сектор приз» випав шахтарю з Макіївки Леоніду Сергієнку. Він прийшов на російське талант-шоу «Голос 60+»

На одному з випусків виконав українську пісню та, зрештою, виграв у шоу. Варто зауважити, що у самій програмі не було ніяких відсилок до «злої України», «визволителів Донбасу» тощо.

Але от як шахтаря з Макіївки вітали в контрольованому Росією угрупованні «ДНР»: ватажок Пушилін потиснув йому руку і назвав «гордістю всього Донбасу».

До речі, український «Голос» в 2015 році теж виграв донеччанин Антон Копитін. Але його в рідному Донецьку не називали «гордістю Донбасу».

Вибудовування провінційної ментальності стосовно Москви
Олексій Ковжун

«Переселенець – це отщепенець. Він поїхав від нас, скатертиною доріжка до своїх бандерівців» А літній шахтар, який виграв у Росії дуже важливий кубок «Голос 60+» – «це людина, яка привезла славу. Його осяяли кремлівські зірки і це сяйво він приніс нам». Це – вибудовування провінційної ментальності стосовно Москви», – зауважує медіаексперт Олексій Ковжун.

Ванга, «порох, кролик, клич, пітьма»

Щоправда, пропаганда часто працює так, що самі герої не завжди розуміють, що стають зброєю. Але є й ті, які це прекрасно усвідомлюють. Як наприклад учасники російського шоу «На самом деле».

Там пригадують Вангу – сліпу жительку Болгарії, якій її прихильники приписують екстрасенсорні здібності (1911-1996). У програмі йдеться, що вона нібито передбачила майбутнє України. У випуску «На самом деле – Ванга: секретные материалы», наводять нібито її слова:

«Буде клич, буде кролик, буде порох, буде пітьма», – і це стосується України, стверджують у програмі. Далі ведучий Дмитро Шепелєв (який колись працював в Україні, зокрема, був ведучим шоу «Розсміши коміка», продукції «95 кварталу») разом із гостями студії інтерпретує це:

«Давайте, спробуємо розшифрувати, кого вона мала на увазі: «порох» – це Порошенко, «клич» – це Кличка вона мала на увазі. Кролик це хто? Це Яценюк, і пітьма (рос. – «тьма») – це Тимошенко. Наголошую, пітьма – це Юлія Тимошенко», – йдеться у програмі.

Не дивлячись на сумніви у правдивості і доказовості такого контенту, психолог і медіаексперт Орест Шупенюк переконаний – така схема робоча для російського телебачення.

Орест Шупенюк, психолог і медіаексперт
Орест Шупенюк, психолог і медіаексперт
Немає такого, що не буде працювати, якщо його правильно зрежисерувати
Орест Шупенюк

«Береться все, все що працює. Немає такого, що не буде працювати, якщо його правильно зрежисерувати, змонтувати – і так воно й буде. Людина, яка дивиться телебачення російське, рано чи пізно провисне по емоції, тому що телебачення, візуальний канал сприйняття, плюс аудіальний – найбільш проникливий. Тому дуже важко опиратися. Ти несвідомо віриш у те, що тобі показують», – зауважує Шупенюк.

А у випуску «Ще не вмерла Україна» від листопада 2017 року, у програмі переймаються питанням – «чи правда, що політики й олігархи прикривають захоплення наркотиками своїх дітей». Відповідають на це питання за допомогою «детектора брехні» «представники золотої молоді України» з «експертною» думкою про те, хто вживає наркотики серед дітей українських політичних еліт. А про місцевість Конча-Заспа стверджували, що вона «не відображається на жодній карті».

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:


XS
SM
MD
LG