Доступність посилання

ТОП новини

Як суперечності в Єрусалимі спричинили нові запеклі бої в Ізраїлі та Смузі Гази


Палестинський протестувальник кидає каміння в ізраїльських поліцейських під час сутичок в Єрусалимі, 10 травня 2021 року. Ці сутички перетворилися у найзапекліші бої між Ізраїлем та палестинськими бійцями в Смузі Гази з часів війни 2014 року
Палестинський протестувальник кидає каміння в ізраїльських поліцейських під час сутичок в Єрусалимі, 10 травня 2021 року. Ці сутички перетворилися у найзапекліші бої між Ізраїлем та палестинськими бійцями в Смузі Гази з часів війни 2014 року
Reuters

Тижні гострих сутичок у Східному Єрусалимі спричинили найзапекліші за кілька років бої між Ізраїлем і палестинськими бойовиками в Смузі Гази.

Коренем нової хвилі ворожнечі, що вже призвела до загибелі десятків людей, є суперечки між ізраїльтянами й палестинцями через Єрусалим, у якому є місця, священні для іудаїзму, ісламу і християнства.

І в час, коли обидві сторони, схоже, готуються до більш тривалих боїв, варто зрозуміти передумови, які призвели до ескалації.

Протести під час Рамадана, виселення в Єрусалимі

Від початку священного для мусульман місяця Рамадана в середині квітня палестинці щоночі вступали в сутички з ізраїльською поліцією в Східному Єрусалимі, яка встановила бар’єри, щоб зупинити вечірні зібрання біля Дамаських воріт у Старому місті.

Палестинці розглядали ці бар’єри як обмеження їхньої свободи зібрань. Поліція заявляла, що вони були там, щоб підтримувати порядок.

Напруженість також зростала через тривалу судову справу, в результаті якої багато палестинських сімей могли виселити з їхніх будинків, щоб звільнити місце для ізраїльських поселенців, які хочуть туди заїхати й мають на своїй стороні рішення ізраїльського суду.

Зіткнення швидко поширилися на територію Старого міста, де розташована мечеть Аль-Акса, третій найсвятіший храм ісламу і найбільш дражливе місце в ізраїльсько-палестинському конфлікті. За останні дні сотні палестинців постраждали в сутичках із поліцією в Старому місті і навколо нього.

«Червона лінія»

Ісламістські правителі Смуги Гази – рух «Хамас» та інші бойові групи анклаву – неодноразово попереджали Ізраїль, що бої в Єрусалимі були «червоною лінією», і загрожували ракетними ударами, якщо ізраїльська поліція не припинить операції в комплексі мечеті Аль-Акса.

Коли в понеділок 10 травня Ізраїль маршем відзначав взяття під свій контроль Східного Єрусалиму у війні 1967 року, «Хамас» і бойова група «Ісламський джихад» ракетами обстріляли Єрусалим і його околиці.

Ізраїль «розпалив вогонь у Єрусалимі й Аль-Аксі, й полум’я охопило Газу, а тому він відповідає за наслідки», заявив лідер «Хамасу» Ісмаїл Ганія.

За кілька годин військові літаки Ізраїлю почали бомбардувати об’єкти бойовиків у Смузі Гази. Водночас ізраїльські військові заявили, що в цій густонаселеній прибережній території «не можна виключати» жертв серед цивільних.

Відтоді бої різко загострилися: бойовики запустили сотні ракет у напрямку Тель-Авіва, а Ізраїль здійснив соті авіаударів у Смузі Гази.

Сутички також спалахнули в містах із мішаним арабсько-єврейським населенням. Члени арабської меншини, що складає 21 відсоток населення Ізраїлю, розлютилися через виселення в Єрусалимі та насильство в Смузі Гази.

Інтереси «Хамасу», ізраїльська політика

Найбільш інтенсивні бойові дії між Ізраїлем і «Хамасом» із часів війни 2014 року в Смузі Гази викликали занепокоєння в цілому світі через те, що ситуація може вийти з-під контролю.

Але «Хамас» також, схоже, розглядає ескалацію як можливість відтіснити палестинського президента Махмуда Аббаса і позиціонувати себе як захисника палестинців у Єрусалимі.

Із часів війни 2014 року «Хамас» накопичив близько 7 тисяч ракет, а також 300 протитанкових і 100 зенітних ракет, заявляв ізраїльський військовий командир під час брифінгу в лютому. Він сказав, що «Ісламський джихад» накопичив 6 тисяч ракет. Обидві групи ані підтвердили, ані спростували ці підрахунки Ізраїлю.

Деякі ізраїльські коментатори заявляють, що «Хамас» також може розглядати цей час як сприятливий для нападу, адже в Ізраїлі відбуваються політичні зміни. Опоненти прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу намагаються сформувати коаліцію, яка зможе усунути його з посади після чергових виборів, які не дали ясної перемоги нікому, 23 березня.

Інші коментатори кажуть, що Нетаньягу, схоже, відволікся на суд за звинуваченнями у корупції, які він заперечує. Це нібито сприяло посиленню напруги в Єрусалимі й подальшим боям у Смузі Гази.

Уже багато років Смуга Гази має обмежений доступ до зовнішнього світу через блокаду під проводом Ізраїлю і за підтримки Єгипту. Обидві країни пояснюють ці обмеження своїми занепокоєннями щодо питань безпеки через «Хамас».

Єрусалим як коріння конфлікту

Політика, історія й релігія роблять Єрусалим центром ширшого ізраїльсько-палестинського конфлікту.

У центрі Старого міста Єрусалиму лежить пагорб, відомий євреям у всьому світі як Храмова гора – найсвятіше місце в іудаїзмі. Саме тут були розташовані стародавні єврейські храми. Мусульмани ж шанують цей пагорб як своє «Благородне святилище». Зараз там розташовані два святі місця ісламу – мечеть «Купол на скелі» й мечеть Аль-Акса.

Християни також шанують Єрусалим як місце, де, як вони вірять, проповідував, помер і воскрес Ісус Христос.

Ізраїль розглядає весь Єрусалим як свою вічну й неподільну столицю, тоді як палестинці хочуть, щоб його східна частина була столицею їхньої майбутньої держави. Анексія Ізраїлем Східного Єрусалиму не визнана на міжнародному рівні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG