Доступність посилання

ТОП новини

Процес проти Крисіна паралізували: хто стоїть за відводом судді?


Юрій Крисін під час суду, на якому його звинувачують у координації вбивства журналіста нападів на майданівців
Юрій Крисін під час суду, на якому його звинувачують у координації вбивства журналіста нападів на майданівців

Справу Юрія Крисіна, якого звинувачують у координації «тітушок» та в переслідуванні учасників Революції гідності, розглядатиме інший суддя. Любов Леонтюк, яка півроку є суддею у цій справі, отримала відвід. Захист Крисіна, який подавав клопотання про відвід, це рішення суду не коментує. Представники ж прокуратури та потерпілі у справі вважають, що таким чином судовий розгляд справи проти Крисіна паралізували: коли призначать нового суддю на цей процес, він починатиме все спочатку.

Суддя Дарницького суду Любов Леонтюк більше не розглядатиме справу за звинуваченням «координатора тітушок» Юрія Крисіна у викраденні і катуванні активістів Євромайдану. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, таке рішення ухвалила суддя цього ж суду Ольга Просалова.

Вона підтримала заяву про відвід своєї колеги, яку 26 липня, вже вчетверте з початку процесу, подали адвокати Крисіна. Вони стверджують, що суддя Леонтюк є «упередженою» і «керованою з боку прокуратури».

Якими аргументами керувалася суддя Просалова, наразі не відомо, бр вона оголосила лише кінцеву (резолютивну) частину ухвали.

Зі свого боку, прокурор у справі Олексій Донський заявив про сплановані тиск і цькування судді Леонтюк.

«Крисіну і в інших провадженнях вдалося отримати якісь дивні рішення. Відвід судді Леонтюк є остаточним і не оскаржується. Вважаю всі ці обставини, зокрема провадження проти чоловіка судді та розгляд її справи на кваліфікаційній комісії суддів, відвертим цькуванням судді за її незалежну позицію. Для процесу, який тривав півроку, це означає, що він знов почнеться спочатку», – пояснив Донський.

Раніше цього місяця Дарницький районний суд Києва продовжив арешт фігурантові справи про викрадення й катування учасників Євромайдану Юрієві Крисіну на два місяці.

Рішення про відвід судді Любові Леонтюк, яку сторони називали «незручною» для захисту Юрія Крисіна, ухвалили під тиском впливових покровителів підсудного – так прокоментувала Радіо Свобода останнє рішення суду потерпіла у справі Світлана Кирилаш, дружина вбитого «тітушками» під час Революції гідності журналіста В’ячеслава Веремія.

Спочатку хотіли власними силами затягнути; зрозумівши, що не виходить, використали зв’язки. Напевно, дійсно підключилися ще й ті, кому Крисін завжди був корисний як «менеджер з набору» тітушок
Світлана Кирилаш

«Я думаю, що це рішення продиктовано «згори». Недарма про адвоката Євгена Солодка ходить слава як про спеціаліста з «рішалова». Тобто спочатку хотіли власними силами затягнути; зрозумівши, що не виходить, використали його зв’язки. Напевно, дійсно підключилися ще й ті, кому Крисін завжди був корисний як «менеджер з набору» тітушок. У мене, коли стало відомо, що знову заяву про відвід розглядатиме суддя Просалова, десь заворушився черв’ячок підозри, що щось тут не те, але я відганяла його тим, що все настільки «топорно» склепано (ідеться про клопотання адвокатів про відвід судді – ред.), що все ж начебто очевидно. Як виявилося, дарма…» – признається Світлана Кирилаш.

Зі свого боку, адвокат Крисіна Євген Солодко категорично відмовився від будь-яких коментарів.

Суддя Леонтюк втомилася, чи її «відвели» проти її волі?

Відвід судді Любові Леонтюк від розгляду справи Крисіна є закономірним наслідком систематичного тиску на неї – так пояснює Радіо Свобода перебіг подій журналістка, яка висвітлює та аналізує справи Майдану, Ольга Худецька.

«Це не щось нове сталося, це був систематичний тиск: чотири відводи поспіль, заява в ЄРДР на суддю – це все було «килимове бомбардування», яке закінчилося тим, чим закінчилося. Імовірно, це було просто питанням часу. В такій ситуації для судді є небагато шансів вистояти. Тим паче, як подейкують мої джерела, суддя Леонтюк, ймовірно, сама втомилася і дала «добро» своїй колезі на відвід. Як мені повідомляють, існує саме така практика: дуже рідко судді «відводять» своїх колег без їхньої згоди на це», – каже вона.

Представники прокуратури та потерпілих у розмові з Радіо Свобода додали, що у вересні спливає термін повноважень судді Любові Леонтюк, яка повинна буде піти з посади через досягнення пенсійного віку. Ці сторони процесу не виключають, що Юрій Крисін та його захисники домагаються саме цього, покладаючи надії на те, що інший суддя буде лояльнішим до підсудного.

Утім, Худецька не виключає й іншого варіанту, за якого суддю Леонтюк усунули від резонансної справи проти її волі.

«Виходячи зі специфічної ситуації, яка склалася у Дарницькому суді Києва між суддями, які судили майданівців, і тими, хто їх не судив (до останніх належить і Любов Леонтюк), це міг бути відвід і без її неформальної на це згоди. Але щось припускати можна буде у подальшому, спостерігаючи за поведінкою сторін у справі, за поведінкою судді, яка розглядала відвід, та судді, яку «відвели», тощо. Зараз можна сказати одне: це піде на шкоду справі, вона буде дуже сильно затягнена. Які сили до цього призвели – ми зможемо припускати пізніше, за умови, що ми уважно придивлятимемося до поведінки сторін»,– стверджує журналістка у справах Майдану.

Джерела Радіо Свобода у Генпрокуратурі стверджують, що за рішеннями суду, вигідними захистові Юрія Крисіна, стоїть впливовий політик, голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Савченко, з весни – відсторонений від посади на час проведення слідства.

Про те, що Крисін товаришував із Савченком у час Революції гідності та передавав йому повідомлення про майбутні дії проти майданівців, зокрема і про розстріли на майдані Незалежності у Києві, неодноразово заявляв депутат від «БПП» Мустафа Найєм. Сам Савченко такі повідомлення не підтверджує і закликає за всіма подробицями звертатися до прокуратури.

Загалом стратегія затягування часу використовується стороною обвинувачених в усіх без винятку справах Майдану, і це провадження щодо Крисіна не є винятком, пояснює Ольга Худецька.

Чи вони тягнуть до перевиборів, сподіваючись, що зміниться влада, чи тягнуть, як вважає одне з моїх джерел, тому що тривають перемови щодо сум і умов того, щоб Крисін залишився без реального другого вироку…
Ольга Худецька

«Чи вони тягнуть до перевиборів, сподіваючись, що зміниться влада, чи тягнуть, як вважає одне з моїх джерел, тому що тривають перемови щодо сум і умов того, щоб Крисін залишився без реального другого вироку, – це вже питання. Але очевидним є затягування часу у цій справі, очевидним є і те, що невипадково упродовж півроку тривало «бодання» у справі, яка зараз, по суті, «обнулилася». Що означає цей відвід? Те, що дуже довго і дуже нудно призначатимуть нового суддю у справі», – визнає журналістка, яка відстежує справи Майдану.

Також вона не виключає, що справу можуть передати до іншого суду, якщо виявиться, що у Дарницькому суді не залишиться суддів, які мають право розглядати цю справу.

У цьому контексті прокурор у справі Олексій Донський уточнив, що ті судді Дарницького суду, які розглядали всі чотири відводи у справі, вже не матимуть права розглядати її по суті. Водночас ці обмеження не поширюються на попередній етап, судове слідство у справі, пояснив прокурор.

Юрій Крисін також є фігурантом справи про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія під час подій Євромайдану. Шевченківський районний суд Києва 22 грудня 2017 року визнав його винним у хуліганстві і призначив покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі з випробувальним терміном два роки. Проте 13 червня Апеляційний суд Києва скасував умовний термін і засудив Крисіна в цій справі до п’яти років позбавлення волі.

Журналіста газети «Вєсті» вбили в Києві вночі 19 лютого 2014 року. Як повідомив сайт видання, Веремій разом із колегою на автомобілі повертався після роботи на Майдані, де виконував редакційне завдання. На розі вулиць Володимирської і Великої Житомирської в Києві на таксі, в якому вони їхали, напали невідомі особи з бейсбольними битами і зброєю, в касках, камуфляжі і чорних масках. Журналіст помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення в живіт.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG