Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина консультувалася з Україною щодо передачі турбін Siemens – канадський депутат


Німеччина консультувалася з Україною щодо передачі з ремонту турбін Siemens, призначених для газопроводу «Північний потік – 1», повідомив в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода Алі Ехсассі, який є головою комітету закордонних справ Палати громад (парламенту) Канади.

«Можу вас запевнити, що ми розмовляли з багатьма європейськими чиновниками. Ми багато спілкувалися і консультувалися з нашими німецькими колегами. І нам було вкрай необхідно продемонструвати світові, як Путін веде цю війну. У цьому конкретному випадку, я думаю, Німеччина та Канада змогли викрити блеф Путіна… Як ви знаєте, ми дуже-дуже близькі до української влади. І я можу вас запевнити: доки тривали ці дискусії, Канада подбала про те, щоб український і німецький уряди також спілкувалися один з одним», – сказав Ехсассі в інтерв’ю, що було записане на полях саміту Форум 2000 у Празі.

Читайте також: Єврокомісія назвала «оманливим» пояснення «Газпрому» щодо зупинки «Північного потоку»

Через запроваджені Канадою санкції проти Росії виникли труднощі в обслуговуванні газопроводу «Північний потік – 1». У російському «Газпромі» пояснили різке скорочення поставок газу до Європи в червні рішенням канадської влади не повертати до Росії газові турбіни німецької фірми Siemens, які перебували в Канаді. Пізніше після прохань з боку Берліна Оттава вирішила повернути турбіну.

Київ закликав Оттаву не повертати турбіни, звинувачуючи Росію у «шантажі» Німеччини.

2 вересня «Газпром» заявив, що технічне обслуговування єдиної робочої турбіни російського газопроводу «Північний потік» виявило несправності, тож газопровід не працюватиме без їх усунення. Російська компанія не уточнила, скільки триватимуть ремонтні роботи.

Читайте також: Закриття «Північного потоку-1»: шантаж Кремлем Заходу і України може зіграти з Путіним злий жарт

Газопровід із Росії до Німеччини зупинили 31 серпня, як стверджувалося, на планове техобслуговування. Він мав знову запрацювати – хоча і на 20 відсотків потужності – 3 вересня.

У Німеччині та ЄС вважають, що головною причиною зниження поставок «Північним потоком» є не технічні складності, а спроба тиску на Євросоюз, який підтримав Україну після повномасштабного російського вторгнення.

Перебої з постачанням російського газу багато в чому сприяли зростанню цін на пальне в Євросоюзі, яке позначається і на споживачах.

XS
SM
MD
LG