Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Weekly: загроза терактів в Україні через «Північний потік-2» та чому «погрожують» Кличку?


Президент Росії Володимир Путін та голова правління «Газпрому» Олексій Міллер, 2015 рік
Президент Росії Володимир Путін та голова правління «Газпрому» Олексій Міллер, 2015 рік

Про Україну на переговорах Байдена й Путіна, «Північний потік-2» та реформи. Ексклюзивне інтерв’ю із сенаторами США

Рішення президента США Джо Байдена зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним у Женеві у червні не є проявом слабкості, але американський лідер має порушити на цих переговорах питання агресивної поведінки Кремля – зокрема щодо України. Про це в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода заявили сенатори США Джин Шахін, Крістофер Мерфі та Роб Портман.

Цього тижня сенатори прибули до Києва, щоб засвідчити двопартійну підтримку України Конгресом США (Шахін та Мерфі – демократи, Портман – республіканець). Радіо Свобода поцікавилося в них, зокрема, долею «Північного потоку-2» та питанням Плану дій щодо членства в НАТО для України.

«Мені постійно погрожують». Інтерв’ю з Віталієм Кличком

Київський міський голова Віталій Кличко вважає, що хтось хоче контролювати Київ. Саме цим він пояснює масові обшуки в більшості комунальних підприємств столиці. Каже, що «не сильний у кулуарних іграх, інтригах, у «підкилимні ігри» не залажу».

Чому президент Зеленський критикує поведінку Кличка? Чи звільниться столиця від заторів і свавілля в забудові? Коли відкриють Подільсько-Воскресенський міст і скільки чекати метро на Троєщину?

Про це, а ще про тарифи на транспорт, плани знесення «хрущівок» – в «Суботньому інтерв’ю» Віталія Кличка Радіо Свобода.

Новий випуск «Схем» – наслідки розслідувань і нові викриття:

Досить було сказати, що зроблять з його дівчиною – Асєєв про допит Протасевича на телебаченні Білорусі

«Я фактично дивився у дзеркало минулого, це дійсно дуже нагадує те, що відбувалося зі мною», – говорить про інтерв’ю Протасевича журналіст і письменник Станіслав Асєєв. У 2019-му Асєєв пройшов схожий допит в Донецьку під телекамерою російського пропагандиста Сладкова. Про враження Станіслава Асєєва від відео з Протасевичем його розпитали журналісти Радіо Донбас.Реалії.

«Ми абсолютно не знаємо, що з його тілом – можливо, під сорочкою він весь синій. Ті невеликі сліди на зап'ясті, які вдалося помітити, думаю, є невеликою частиною того, що з ним робили» – каже журналіст.

Зупинити «мовну шизофренію». Про український дубляж, мовні квоти і грошові апетити власників медіахолдингів

Депутати спробували відтермінувати дію норми, яка зобоֹвֹֹֹ’язує українські телеканали дублювати та озвучувати фільми і серіали державною мовою. Проте їм не вистачило голосів.

Чому питання про відтермінування виникло саме зараз, хоча мовний закон ухвалили понад рік тому? І чи причина лише у карантині? Радіо Свобода проаналізувало думки фахівців із цього приводу.

Більше підсумків з Ради за тиждень↓

«Азаров та Царьов у Раді безпеки ООН»: що насправді відбулося і в чому маніпуляція?

Росія оповідає жахи про український Майдан на міжнародному майданчику: у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку. Російське представництво при ООН організувало онлайн-зустріч про Революцію гідності, на яку запросило спікерами Миколу Азарова та Олега Царьова, котрі переховуються в Росії та перебувають під санкціями США та ЄС. Низка держав-членів ООН виступила з протестом проти цього заходу. Що ж такого намагався донести Кремль про український Майдан до світової аудиторії? Радіо Донбас.Реалії переглянуло вебінар, і виявилося, що там просували мов під копірку ті ж міфи, якими зараз користуються окупаційні адміністрації в окупованих Донецьку та Луганську та які поширюють російські пропагандистські ресурси у самій Росії та у світі.

Далі коротко:

  • Арсен Аваков заявив про можливість, що на українських магістральних газопроводах, якими російський газ транспортується до Європи, можуть бути влаштовані терористичні акти, щоб «довести» Заходові «необхідність» нового російського газогону «Північний потік-2» в обхід України.
  • Рада ухвалила закон про кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях. Однак, в Офісі президента кажуть, що Зеленський буде ветувати закон.
  • Ексдепутат від Партії регіонів Микола Левченко, який втік із України в 2014 і якого було оголошено в розшук, повернувся, щоб отримати від України 1100 євро за виграну в ЄСПЛ справу, розповів його адвокат.
  • Двоє німців незаконно перетнули кордон України, вважаючи, що вона є членом ЄС. На них склали адмінпротокол за незаконний перетин кордону.
  • Литва позбавила блогера Анатолія Шарія статусу біженця та оголосила його персоною нон-ґрата – цю інформацію Радіо Свобода підтвердило джерело в міністерстві закордонних справ Литви.

Біографія пропагандиста: хто такий насправді Анатолій Шарій

Анатолій Шарій тікав до ЄС із України нібито як переслідуваний журналіст під час президентства Віктора Януковича і зрештою отримав притулок у Литві. У подальшому слідчі органи хотіли повернути його в Україну – вже за президентства і Петра Порошенка, і Володимира Зеленського. Шлях для можливого повернення Шарія на батьківщину, де на нього очікують обвинувачення висунуті СБУ, відкрило рішення Литви про позбавлення Шарія статусу біженця. Отже, ким є насправді Шарій – читайте у матеріалі.

Верховна Рада заборонила пакети-майки. Чи готові до цього супермаркети?

Пакети-пакети-пакети! Вони усюди. Але скоро пластиковій навалі кінець! Чи не зовсім?

Верховна рада ухвалила закон, який забороняє закладам роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг розповсюджувати пластикові пакети товщиною до 50 мікрометрів. Ні платно, ні задарма. Розповідаємо, які саме вироби потраплять під заборону, які штрафи очікують на порушників, та чи готові супермаркети до нових норм?

«Перекрити тризубом»: що заважає декомунізувати герб СРСР на монументі «Батьківщини-матері» у Києві?

Шість років уже виконавча влада України порушує закон, не знайшовши можливості забрати герб СРСР із щита монумента «Батьківщини-матері», що височіє над Києвом. Що заважає прибрати заборонену тоталітарну символіку: складність інженерного рішення, брак грошей чи відсутність політичного рішення?

Монумент «Батьківщина-мати» у Києві, найвища споруда в Україні. Висота – 102 метри. Щит важить 13 тонн, а меч – 9
Монумент «Батьківщина-мати» у Києві, найвища споруда в Україні. Висота – 102 метри. Щит важить 13 тонн, а меч – 9

В СРСР із пропаганди за два роки до 22 червня 1941 року викинули все антифашистське – історик

80 років тому, на межі травня-червня 1941 року, Німеччина і СРСР впритул наблизилися до війни одне проти одного. Обидві держави громадили війська на спільному кордоні. Тривалий час радянська пропаганда стверджувала, що радянські люди мирно працювали і навіть гадки не мали, що може початися війна. Але згодом, коли були відкриті архіви, картина стала не такою однозначною.

Більше про те, якими були настрої українців напередодні німецько-радянської війни – в «Історичній Свободі».

«Наповнювати своє життя життям, а не надуманими переживаннями». «Кіборг» із Дніпра написав книгу про стресостійкість

Кирило Недря з Дніпра – один з оборонців Донецького аеропорту – написав посібник про стресостійкість.

Книга, яку видав колишній боєць, – це навчально-практичний посібник з порадами для поліцейських, але їх можна перенести й на роботу в офісі чи в будь-якому іншому колективі.

Колишній боєць, який брав участь в обороні Донецького аеропорту, Кирило Недря написав книгу про стресостіqкійсть
Колишній боєць, який брав участь в обороні Донецького аеропорту, Кирило Недря написав книгу про стресостіqкійсть

Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щонеділі о 15-й годині якраз до вашої післяобідньої кави. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG