Доступність посилання

ТОП новини

Вирок Сущенку не змінили. Боротьба за звільнення із в'язниці Росії триває


Журналіст Роман Сущенко і його адвокат Марк Фейгін (зліва направо) під час оприлюднення вироку в російському суді. Москва, 4 червня 2018 року
Журналіст Роман Сущенко і його адвокат Марк Фейгін (зліва направо) під час оприлюднення вироку в російському суді. Москва, 4 червня 2018 року

Верховний суд Росії визнав законним вирок українському журналісту Роману Сущенку, якого засудили на 12 років за звинуваченням у шпигунстві. Апеляційні скарги захисту суд задовольнити відмовився.

Увесь процес у Верховному суді Росії тривав трохи більше від години. Коли судді пішли на нараду, Роман Сущенко зміг поспілкуватися не тільки зі своїми адвокатами, але і з присутніми в залі нечисленними журналістами.

А одразу ж після того як суддя сказав, що вирок залишається в силі, Сущенко ствердно відповів на запитання Радіо Свобода – він буде оскаржувати це рішення в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ). Про це після закінчення засідання сказав і захисник Романа Сущенка Марк Фейгін. Але він при цьому зауважив, що процес розгляду апеляційної скарги у Страсбурзі займає досить багато часу.

Вирок у Росії для Сущенка. Засідання тривало 10 хвилин – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

«Я підписав з Романом відповідні доручення для звернення до Європейського суду. Але, по-перше, треба отримати для цього апеляційне визначення, по-друге, згідно з конвенцією, у нас є шість місяців, щоб звернутися до ЄСПЛ. Справа в тому, що нам це треба узгодити з Міністерством юстиції України, з керівництвом Адміністрації президента, тому що вже є звернення Міністерства юстиції з приводу всіх політв'язнів, їх близько семи десятків, ми хочемо це якось синергізувати. Процесуально це непросто, тому що звернення до ЄСПЛ – це мінімум п'ять років, навіть якщо справа розглядається в пріоритетному порядку. Звичайно, це хороша річ, але вона не рятує. Якщо після п'яти років ухвалять рішення про скасування цього вироку, це абсолютно не означає, що він автоматично скасовується. Це нові обставини, ви знову звертаєтеся, відповідно, до Верховного суду, він розглядає, і він може, до речі, знову повернути на розгляд і по тих самих обставин знову повторити вирок. ЄСПЛ розглядає лише порушення Європейської конвенції щодо конкретної особи, і це погано з точки зору термінів – п'ять років відсидіти, і ще невідома перспектива», – зазначив Фейгін.

В очікуванні обміну

Марк Фейгін після засідання знову підкреслив, що і він і його підзахисний сподіваються на швидкий обмін.

«Ми розраховуємо, – каже захисник, – що зараз з боку органів верховної влади України будуть зроблені зусилля для того, щоб звернутися до російських перших осіб з тим, щоб вони, після вступу вироку в силу, вже мали можливість помилувати Романа і обміняти його на когось із співробітників російських спецслужб, які в Києві притягнуті до кримінальної відповідальності, і таким чином завершити цю проблему», – говорить Фейгін.

Куди етапують?

Оскільки Верховний суд ухвалив рішення, вирок вступає в законну силу і протягом десяти днів Роман Сущенко буде етапований в колонію. В яку конкретно, невідомо, проте захист українського журналіста вже зараз турбується про те, щоб це не виявився якийсь із віддалених куточків Росії.

«Ми докладаємо зусиль, щоб це була колонія в середній смузі Росії, тому що Лабитнангі, Магадан, Якутськ і так далі – це саме жахливе, що могло б статися з людиною, якій 49 років, у якої є дружина, діти, які хочуть його відвідувати, їздити до нього на побачення. І це також одне з важливих питань, які ми ставимо перед українським керівництвом, дипломатичним відомством, щоб вони натиснули на Москву, щоб Роман відбував покарання або в Рязані, там є колонія для іноземних громадян, або в Мордовії є кілька колоній з суворим режимом, які могли б бути місцем відбування його покарання, для того щоб всі подальші дії і по оскарженню, а ми будемо це робити, і політичні переговори могли б проходити з урахуванням його недалекого перебування. Я бував поруч з Лабитнангі – кілька кілометрів, і я розумію, що таке – перебувати за цим поясом вічної мерзлоти. І нам, звичайно, хотілося б цього уникнути. Я не прихильник голодувань, але мені здається, що краще сконцентруватися на цьому, ніж потім вирішувати цю проблему через якісь інші можливості. Тобто до того, як його етапують», – зазначив адвокат.

Роман Сущенко не визнав свою провину, проте свою правоту збирається відстоювати, не вдаючись до голодування, сказав його захисник Марк Фейгін.

Тим часом йде 122-й день голодування українського режисера Олега Сенцова, який вимагає звільнення всіх українських політв'язнів із російських тюрем. У тому числі і Романа Сущенка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG