Доступність посилання

ТОП новини

Голодомор 1932-33 років вшанували у Великій Британії


Вестмінстерський центральний хол<br />(фото з архіву)
Вестмінстерський центральний хол<br />(фото з архіву)

Лондон – Жертв Голодомору 1932-33 років вшанували богослужінням у головній святині країни – лондонському Вестмінстерському абатстві. Вперше в історії найвищі посадовці Великої Британії виступили зі спеціальним зверненням щодо Голодомору.

Понад 2000 осіб узяло участь у заходах у британській столиці для вшанування 75-х роковин Голодомору в Україні. Програма проходила в одній із найпрестижніших зал країни – Вестмінстерському центральному холі, а церковна служба після основної частини відбулася в одному з найбільш знаних у світі храмів – Вестмістерському абатстві, де поховані британські монархи, і що нерозривно пов’язаний із самою історією цієї країни.

Зібрання у Центральному вестмінстерському холі включало членів британського парламенту, представників міжнародного дипломатичного корпусу, керівників місцевих органів влади, друзів України і, звичайно, представників українських громад Великої Британії.

Заходи вразили своєю бездоганною організацію, до чого спричинили місяці підготовчої роботи, що її спільно провели Союз українців у Великій Британії та посольство України. Все було виважено, виміряно до хвилини, не було нічого зайвого. Програма цілком відповідала величі будівлі Вестмінстерського центрального холу.

Розпочав урочистості із гімнів Великої Британії та України чудовий хор «Булава». Його натхненником є знаний у світі бас-баритон британський українець Павло Гунька. Гунька, що має на своєму послужному списку вистави у понад 50-ти оперних театрів світу, сам співав разом зі своїми партнерами дивовижні релігійні композиції.

«Британія ніколи не забуде Голодомор» – Ґордон Браун

Посол України Ігор Харченко оприлюднив послання Президента Віктора Ющенка до світового українства. Представник британського уряду Тім Ґатчінз виступив із найглибшими співчуттями до українського народу від імені прем’єр-міністра Ґордона Брауна. Браун напередодні оприлюднив звернення, в якому вперше в історії на такому високому рівні було заявлено, що Британія ніколи не забуде Голодомор і робитиме все, щоб поширювати знання про нього. Зі своїм власним посланням виступив також міністр закордонних справ Девід Мілібенд.

Програма містила надзвичайно зворушливі моменти. Зокрема, два британські журналісти – одні з небагатьох у світі, що під час Голодомору, ризикуючи життям, публікували на Заході правдиві репортажі про нього з Радянського Союзу, були посмертно нагороджені Президентом України орденом Свободи.Нагороди отримали син журналіста Малколма Маґґериджа та небога Ґарета Джонза. Ще одною подією стали спогади нині священика Михайла Хуторного, що пережив Голодомор.

Куратор української колекції у Британській бібліотеці Ольга Керзюк каже, що вшанування у Лондоні назавжди залишаться в історії відносин між Україною та Великою Британією.

«Я надзвичайно зворушена, що українці Великої Британії з різних міст, а також їхні знайомі, друзі приїхали до Лондона. Ми разом із нашими земляками в Україні мовчали хвилину і відчували єдність українців світу, хоча й перебували в самому центрі Лондона у Вестмінстерській залі. Усі разом ми відчували біль за те, що сталося на нашій землі. Пам’ятатимемо завжди тих, що загинули. Загинув і мій прадід на Хмельниччині. Я згадувала і про нього», – зазначила Ольга Керзюк.

Надійшов час на молитву: одна з найзнаменитіших у світі святинь – Вестмінстерське Абатство – молилося за мільйони жертв Голодомору, а біля плити на честь жертв війн та гноблення тут-таки біля входу до храму поклали вінок і в коло виставили 75 свічок.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG