Доступність посилання

ТОП новини

Варшава критикує український уряд, однак чекає економічних реформ в Україні


Варшава – У Польщі неоднозначно оцінили створення нового українського уряду. З одного боку польські лідери схвально зреагували на те, що нарешті у Києві завершиться період політичного протистояння. З іншого – шлях до створення уряду, а також антиукраїнські вислови окремих міністрів викликають сумніви щодо дотримання Україною демократичних процедур та збереження суспільної згоди між Сходом та Заходом України.

Спочатку Варшава зустріла схвально повідомлення про створення у Верховній Раді України парламентської коаліції та формування нового уряду на чолі з Миколою Азаровим. Нарешті в Україні завершився період політичної нестабільності, було чути від представників польської влади.

Президент Лех Качинський перший від польського керівництва надіслав новому Президентові України вітання з обранням його на найвищу посаду, а під час інавгурації Віктора Януковича заявив у Києві, що запросив українського лідера відвідати Польщу найближчим часом, щоб обговорити, як далі Польща має виконувати роль «адвоката України».

Інші польські керівники, як мантру повторювали, що Варшава має шанувати волевиявлення українських виборців, оскільки президентські вибори в Україні визнані демократичними.

Однак, після призначення керівником українського уряду Миколи Азарова у Варшаві щораз частіше почали з’являтися цілком протилежні коментарі.

Співголова Асамблеї парламентів Польщі та України, депутат польського Сейму Мирон Сич вважає, що Президент Віктор Янукович до завершення терміну дії Верховної Ради, не міг вносити зміни до закону України про створення урядової коаліції.

«Я із хвилюванням дивлюсь на те, що сталося під час призначення уряду України. Створено такий уряд, в якому є міністри, які вважали, або вважають, що найкраще, якби частина України, а мова іде про Галичину, не була у складі України. Це мені особисто, як українцеві, який живе у Польщі, не дуже до вподоби», – зазначає Мирон Сич.

Уряд Азарова не почуватиметься комфортно – політолог

А депутат Європейського парламенту Павел Коваль каже, що, на його думку, склад уряду України не виправдав сподівань, які покладали на нього в Польщі.

«Мені здається, що Президент Янукович зробив ставку на Кабінет Міністрів, який буде тісно прив’язаний, як до нього, так і до Партії регіонів. Якийсь час ми сподівалися, що в Україні може з’явитись уряд, що лише до певної міри асоціюватиметься з Партією регіонів, уряд, що його можна було б вважати своєрідним «клапаном безпеки» на випадок неуспіху економічних реформ у державі. На мою думку, створення нового уряду під керівництвом Азарова означатиме, що Янукович бере на себе стовідсоткову відповідальність за успішне проведення в країні економічних реформ», – говорить польський євродепутат Павел Коваль.

Політолог Варшавського університету доктор Бартоломій Біскуп вважає, що, попри все, новий український уряд на своєму шляху зустрічатиме багато труднощів.

«Можливо, Янукович досягнув своєї головної мети: матиме Кабінет Міністрів, рішення про склад якого він ухвалював самостійно. Однак опозиційні партії весь час наголошуватимуть, що уряд створено шляхом порушення Конституції. Тому, на мою думку, уряд у майбутньому не почуватиметься комфортно, бо не зможе зосередитися лише на управлінні країною. Вважаю, що як Президент, так і його уряд весь час захищатимуться, будуть змушені заявляти про свою правомочність як в судах, так і перед громадськістю», –зауважує польський політолог Бартоломій Біскуп.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG