Доступність посилання

ТОП новини

Захід благословив Януковича на порушення Конституції? (Європейська преса)


Прага – Європейські оглядачі знову ставлять питання про ступінь легітимності нинішньої української влади і не лише тому, що до державного управління в Україні прийшов Президент, котрий намагався виграти вибори 2004 року за допомогою фальсифікацій та так і не визнав цього до сьогодні. Особливе занепокоєння у деяких аналітиків викликає теперішнє рішення Конституційного Суду України щодо легітимності створеної Януковичем і його людьми з Партії регіонів нової парламентської коаліції, а також досить своєрідне ставлення Заходу і ЄС, зокрема, до того, що відбувається в політичному законодавчому полі молодої української демократії.

Соратник Януковича оголосив про рішення КСУ раніше, ніж сам Суд

Впливова «Файненшел Таймз» лаконічно зауважує статтею Романа Олеарчика, що «Конституційний Cуд України підтримав коаліцію Януковича», незважаючи на протести опозиції і попередження юридичних експертів, котрі обвинувачували Януковича у використанні «неконституційних методів» при створенні підконтрольної йому більшості в парламенті. Такий розвиток подій – це перемога для московських лідерів, котрі прагнули завершити нестабільне п’ятирічне правління у Києві та витягнути Україну зі спаду, покінчити з її прозахідним курсом, регулюючи позицію держави між Москвою та Заходом. Роман Олеарчик наголошує, що, починаючи зі вступу на посаду Президента у лютому, Янукович об’єднав під своїм контролем виконавчу, законодавчу і судову системи України. А рішення Конституційного Суду України дозволяє йому уникнути позачергових парламентських виборів.


У статті йдеться про те, що «Конституція України чітко викладає правила, що більшість у парламенті має бути утворена парламентськими партійними фракціями, котрі обрані виборцями за партійними списками, а не індивідуально». «Файненшел Таймз» наводить до цього й думки експертів, котрим не зрозуміла аргументація Конституційного Суду при всій ясності положень Конституції щодо права на створення парламентської коаліції лише фракцій цього парламенту і нікого іншого. Впливове лондонське видання цитує західного юридичного експерта Ендрю Мака в Києві, котрий каже, що «рішення КСУ, як виглядає, має багато процедурних недоречностей і суперечить попередньому рішенню цього ж суду з такої ж проблеми». Тут також наводяться побоювання деяких правників у Києві, що таке рішення Конституційного Суду може сигналізувати про подальші проблеми в українському судочинстві. «Особливе занепокоєння ще в середу викликало те, що один із чільників уряду, віце-прем’єр Андрій Клюєв, оголосив про рішення КСУ раніше, аніж це оприлюднив сам Суд»,– зауважує автор статті у «Файненшел Таймз». Тут також відзначено, що політики на Заході, у Брюсселі і Вашингтоні, разом з інвесторами закрили очі на суперечності у політичних подіях в Україні і протести щодо результатів виборів, які лунали з боку Юлії Тимошенко... Західні сили сподіваються, що нове політичне лідерство в Україні принесе політичну стабільність, утримає економіку на плаву і прагнутиме відновити співпрацю із МВФ.

Західні посли дали «зелене світло» новій коаліції Януковича?

Відомий європейський експерт із Баварії (Німеччина) Андреас Умланд попереджає на сторінках брюссельського EUobserver, що «Європа ризикує втратити Україну». І це, на думку Умланда, пов’язано з досить дивними рішеннями західних політиків щодо України. Першим важким для розуміння, як зауважує німецький експерт, стало «негарне рішення» Європарламенту від 25 лютого 2010 року, яким схвалюється перспектива членства в ЄС для України. Умланд дивується, чому таке рішення не було ухвалене Європарламентом ще перед президентськими виборами, що стало б важливим сигналом українцям, їхнім елітам саме перед перегонами між прозахідною Тимошенко і проросійським Януковичем.

Окрім того, Андреас Умланд, вважає, що Захід, очевидно, відіграв свою роль в узаконенні сумнівного формування нового українського уряду в березні 2010 року. Цей експерт інформує, що ще 11 березня, під час консультацій Президента України з послами «Групи восьми», ймовірно, або ж більшість, або ж всі посли «дали Януковичу «зелене світло» на формування нового уряду при умові, що він звернеться до Конституційного Суду щодо законності такого кроку. З точки зору західної політики, це питання виглядало як просто судове, але ж Україна ще не стала консолідованою демократією зі стійкими базовими правовими нормами, наголошує Умланд.

Суд вирішив це питання на користь Януковича і це дивно, як зауважує Умланд, бо з такого ж питання той же суд у його рішенні від 17 вересня 2008 року виніс протилежне рішення, сказавши, що «окремі депутати парламенту не можуть брати участь у формуванні правлячої коаліції»... Публічні ж заяви Януковича українцям і послам щодо його неухильного дотримання ухвали Суду – це порожній звук, вони були адресовані суддям КСУ, щоб ті пішли проти свого ж попереднього рішення, вважає Андреас Умланд.

Німецького експерта дивує позиція керівників Європарламенту, який підтримав саме таке керівництво України. І особливо повідомлення про зустріч 25 березня у Києві з Президентом Януковичем делегації Європарламенту, очолюваної румунським ліво-центристом Адріаном Северином із соціалістичної фракції Європарламенту, коли той, за повідомленням прес-служби Президента України, сказав Януковичу: «Ми сподіваємося на підтвердження Конституційним Судом України законності формування цієї коаліції».

Німецький аналітик спрямовує західних спостерігачів і гостей Києва до розуміння того, що для багатьох українських політичних діячів головним є питання не про законність і право, а про те, чи здійсненне їхнє бажання і як вони можуть уникнути неприємностей у зв’язку з цим.

Андреас Умланд на завершення закликає на сторінках EUobserver європейських партнерів України дати «ясно зрозуміти Києву, що стійка влада має звичайно свою цінність, але стабільність «а ля Путін» (російського авторитарного лідера) є недопустимою, якщо Україна бажає мати перспективу членства в ЄС».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG