Доступність посилання

ТОП новини

«Спека в місті»: лише 12 відсотків українців її не відчувають (опитування)


Майже всю першу половину серпня Україна потерпатиме від рекордної спеки, прогнозують синоптики. У східних та центральних областях температура буде понад 40 градусів. Найважче її витримувати у місті з його розплавленим асфальтом і задимленим повітрям. Як вижити городянам? Кому спека дошкуляє, а хто отримує від неї прибутки? Що треба і чого не варто робити у спеку?

Протягом найближчих двох тижнів якихось суттєвих змін у погоді на території України не відбудеться, повідомив Радіо Свобода керівник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда. На сході та у центрі температура вдень сягатиме 40-42 градусів. В інших областях – до 37 градусів. Найхолодніше буде на Заході України, максимальна температура - лише 33 градуси. Дощів синоптики також очікують лише в західних регіонах, в інших зберігатиметься суха погода.

«Оскільки вже клімат змінився, всі ми маємо бути готовими до того, що такий характер літніх процесів буде в Україні практично щороку. Середні значення температури, які спостерігалися 20 років тому і були для того періоду нормою, сьогодні вже зовсім інші – це суттєво перевищує ту норму приблизно на 5-11 градусів», - зазначив Микола Кульбіда.

Майже 80% українців потерпають від спеки і тільки кожен десятий не має негативних відчуттів, згідно із результатами телефонного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна. Більше половини громадян рятуються від спеки, вживаючи більше рідини. Майже чверть прагнуть уникати виходу на вулицю, а кожен п`ятий більше перебуває на природі. Більше половини респондентів скаржилася, що спека негативно впливає на їхнє здоров’я. Дехто навіть змінив режим харчування. А кожен десятий ігнорує високі показники і веде звичний спосіб життя.

У країнах ЄС розробили екстрений план заходів «Спека -2010»

Як організувати ефективну систему безпеки в умовах тривалої літньої спеки, країни Європейського Союзу навчив гіркий досвід 2003 року. Тоді тут від недогляду, зневоднення, серцевих нападів, проблем з диханням чи просто від сонячних ударів загинуло майже 70 тисяч осіб – здебільшого, це були люди старшого віку чи ті, хто мав слабке здоров’я.

Цьогорічна спека, яка нині охопила Центральну й Західну Європу, мала набагато менше трагічних наслідків, повідомляє брюссельський кореспондент Радіо Свобода. На рівні всієї об’єднаної Європи і у кожній окремій державі влада розгорнула екстрений план заходів «Спека -2010».

На автомагістралях, завантажених через літні відпустки, поліція та місцеві волонтери роздавали безкоштовну воду. Всі радіо й телеканали нагадували про основні правила поведінки в умовах спеки. Пожежна охорона та швидка допомога перебували у стані підвищеної готовності.

Згідно із вимогами урядів, до роботи підприємств, транспотних організацій також були внесені зміни. На фабрики й заводи постачали питну воду у великих кількостях, обов’язковими у ці дні стали кондиціонери. Потяги з несправними охолоджувачами повітря вилучали з експлуатації.

Особливі розпорядження стосувалися лікарень і дитячих таборів. Сильві Дельвінь, що керує одним із будинків для літніх людей у Бельгії розповідає, що вони розробили спеціальний графік: електронна система нагадувала персоналу кожну годину, що настав час відвідати того чи іншого мешканця, щоб напоїти його водою.

«Варто обмежити чи прибрати алкогольні напої»

Спека вже позначається на здоров’ї мешканців українських міст. Як повідомляють медики, цього літа у Києві «швидка» на 12% частіше виїжджає за викликами, спричиненими проблемами із серцем і тиском. У Луганську кількість викликів зросла на 14%. Спека – серйозний стрес для організму людини, каже лікар Луганського обласного кардіологічного диспансеру Сергій Долгих. У такі дні варто поменше бути на сонці і вживати побільше рідини.

«Не сприяє насправді втамуванню спраги пиво. Алкоголь викликає додаткове навантаження на організм. Можна невеликі дози розбавленого водою вина. Але якісного і розбавленого! І якщо малі дози! Ну бокал, ну два – у співвідношенні мінімум 50 на 50. А краще – води додавати більше. Хоча найкраще – не ризикувати і від гріха подалі взагалі обмежити чи прибрати алкогольні напої», - пояснив лікар.

У найспекотніші години лікарі радять українцям для збереження температури у приміщенні зачиняти вікна і носити «закритий» одяг, щоб уникнути сонячних опіків та зменшити випаровування води з поверхні шкіри.

За неналежні умови праці під час спеки влада погрожує санкціями


25-річний комп’ютерник Костянтин спеку любить. «Пара парить, а кісток не варить», - каже він. Спека - це сонце, а сонце - це позитив і відсутність депресії. Крім цього, каже хлопець, у гарячі дні приємно відпочити на березі озера. На природі й спека не так відчувається, інша справа - задушливий офіс.

«Два місяці тому я переїхав у новий кабінет: тонкі стіни, сонячний бік, без кондиціонеру. Здавалося, що я курка в мікрохвилівці. Я думав, що збожеволію, доки не встановили кондиціонер. Але на відкритому просторі мені набагато комфортніше під час спеки, ніж коли мороз», - розповів хлопець.

Спека - вдалий час для тих, хто продає прохолоджувальні напої, а також кондиціонери. На мінералку ціни підскочили втричі, а обсяги продажу охолоджувальних систем зросли на 20%, у порівнянні з минулим літом, кажуть менеджери компаній. Щоб придбати і встановити кондиціонер, треба чекати мінімум тиждень, а то й два.

В одній із фірм у коментарі Радіо Свобода пояснили, що також є проблеми з постачанням обладнання, оскільки попитом користуються найдешевші кондиціонери – до 300 американських доларів.

Міністерство охорони здоров’я України рекомендує керівникам фірм ставити кондиціонери і збільшувати обідні перерви в офісах. Якщо ці приписи ігноруватимуть, влада погрожує санкціями. Розмір штрафів від 102 до 425 гривень. Працівники офісів і державних установ можуть подати скаргу в районні санепідемстанції, якщо керівництво відмовиться дбати про нормальні умови праці під час спеки.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG