Доступність посилання

ТОП новини

Скільки коштує стати місцевим депутатом?


Донецьк – До старту виборчої кампанії у місцеві ради залишилось менше тижня. Про майбутніх обранців на місцях в окремих партіях знають наперед. Прохідні місця у списках роздавались за гроші ще під час президентської кампанії, розповіли Радіо Свобода представники однієї з партій у Донецьку. Скільки коштує стати депутатом?

Юрист Дмитро Коростельов працював в одній із громадських приймалень ВО «Батьківщина» у Донецьку під час останньої президентської кампанії. Розповідає, що тоді він вперше зустрівся з торгівлею прохідними місцями на виборах.

«Мені відомо, яка торгівля велась на останніх виборах. І на президентських, і на місцевих через одного з лідерів, через партію «Батьківщина». Мені це достовірно відомо. Я сам причетний до діяльності цієї партії, але торгівля йшла не через мене. Окремі торги були, при чому заділ готували для місцевих виборів», – говорить колишній працівник партії.

Від 15 до 30 тисяч доларів за значок

Скільки приблизно «коштували» місця в органах влади на Донеччині ще під час президентської кампанії в різних партіях, Радіо Свобода розповів підприємець і голова Донецької організації партії «Народна влада» Андрій Шульга.

«Суми коливались від 15 до 30 тисяч доларів за прохідну частину у списках. Для тих, хто не брав участі в роботі партії, називались більші суми», – каже Шульга.

За його словами, відрахування у так званий передвиборчий фонд кандидата здійснюються готівкою, щоб уникнути оподаткування. До того ж, не весь платіж іде на хабар, частина його використовується для проведення виборів.
Ціни до місцевих органів самоврядування під час цьогорічної виборчої кампанії не надто виросли, говорить Дмитро Коростельов.

«Ціни достатні для того, щоб звичайні люди не потрапили туди, а для підприємців цілком прийнятні», – зазначає юрист.

Ці слова підтверджує голова Регіонального фонду підтримки підприємництва Тетяна Шашкова. За її даними, нині у Донецькій обласній раді немає жодного обранця «з народу» чи дрібного підприємця.

«Інтереси малого бізнесу не представляє практично ніхто. В обласній раді – представники тільки великого бізнесу», – каже Тетяна Шашкова.

«Батьківщина» поза грою, бо більшість на Донеччині належить ПР

Між тим найбільші партії України заперечують факти корупції на виборах. Зокрема, у партії «Батьківщина» заявили, що на Сході їм поки нічого «продавати», бо на Донеччині працює лише чотири районні депутати-тимошенківці.

А в Партії регіонів кажуть, що ще не визначили усіх своїх висуванців для міської і обласної рад. Нині ПР належить абсолютна більшість у донецьких органах влади: у міській раді 68 депутатів з 81, в обласній – 120 зі 150.

Виглядає, що розмови про хабарництво на виборах триватимуть в Україні доти, доки держава не ухвалить закон про приватне поповнення виборчих фондів кандидатів на місцях. У країнах Заходу це явище давно узаконене.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG