Доступність посилання

ТОП новини

Кучма: За смертю Гонгадзе стоїть ЦРУ (європейська преса)


Прага – Інформаційні повідомлення про наближення нібито завершення Генеральною прокуратурою України «справи Гонгадзе» і передачі її до суду вже викликали низку коментарів і реакцій у пресі. Оглядачі звертають увагу на відкрите невдоволення міжнародної спільноти намаганням Генпрокуратури в Києві нібито вже закрити цю справу, зваливши всю вину за смерть Георгія Гонгадзе на вже покійного колишнього міністра внутрішніх справ часів Президента Кучми. У газетах також прогнозують великий політичний розголос і ймовірний новий скандал довкола запланованого розгляду Верховною Радою через тиждень нового законопроекту «Про мови», що покликаний розширити межі використання російської мови в Україні.

Польська «Жечпосполіта» вважає, що своїми останніми висловлюваннями щодо справи українського журналіста Георгія Гонгадзе, котрий був убитий рівно 10 років тому, тодішній український Президент Леонід Кучма нині всю вину за організацію цього гучного вбивства покладає на американське ЦРУ. Варшавське видання цитує Кучму, який каже, що має дані про участь у нагнітанні цієї справи «агентів ЦРУ» і при цьому колишній Президент України додає: «Все було профінансоване, а за гроші можна зробити все, що завгодно». «Жечпосполіта» резюмує з цього приводу: «Кучма вважає, що за смертю Гонгадзе стоїть ЦРУ». Газета ж якраз зауважує, що «хоча ліквідації міг домагатися Кучма, його імені не видно у матеріалах висновків української Генпрокуратури у справі про вбивство журналіста».

Англомовний варіант міжнародного видання The Epoch Times, котре виходить також російською і українською мовами, оприлюднив статтю Андрія Волкова, який вважає, що й через 10 років «справа про вбивство Георгія Гонгадзе все ще далека від завершення». Автор наводить думки експертів про те, що у покійного вже нині міністра внутрішніх справ часів Президента Кучми, Юрія Кравченка, не могло бути якихось мотивів для нібито «організації і замовлення вбивства Гонгадзе», і намагання Генпрокуратури у Києві все звалити на Кравченка свідчить про одну мету: закрити справу, уникнувши відповіді на запитання, хто ж справжні організатори й замовники вбивства Гонгадзе. У статті йдеться про аудіозаписи колишнього охоронця Президента Кучми майора Мельниченка, із яких випливає, що до злочину проти журналіста причетний і колишній глава адміністрації Кучми Володимир Литвин, теперішній спікер Верховної Ради. The Epoch Times цитує у статті нібито документи, за якими головного виконавця вбивства, генерала міліції Георгія Пукача, тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко представляв Литвину зі словами, що це, мовляв, «офіцер, котрий особисто вбив Гонгадзе», і Кравченко тут нібито попросив главу адміністрації Кучми, що, мовляв, «дайте Президенту знати – ми виконаємо будь-який із його наказів». Стаття завершується тим, що суд у справі Гонгадзе і свідчення на ньому Георгія Пукача можуть внести ще чимало нового і «зіпсувати кар’єри деяких із найбільш високих чільників української політики».

Російська «Нєзавісімая газета» прогнозує, що ймовірний розгляд через тиждень у Верховній Раді України нового законопроекту «Про мови», котрий покликаний розширити повноваження російської мови в Україні, може викликати новий політичний скандал, бо не лише опозиція, а й низка депутатів із більшості не поділяють суперечливого змісту нового законопроекту і бачать у ньому намагання нинішньої влади Віктора Януковича, насамперед, відвернути увагу громадян від невиконання урядом і Президентом своїх передвиборних обіцянок і прикрити подальше погіршення економічного і соціального становища держави.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG