Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь: опозиційні кандидати кличуть на Майдан


Мінськ – Більшість кандидатів на виборах президента Білорусі, що мають відбутися 19 грудня, заявляють, що не вірять у чесність і прозорість підрахунку голосів.Як важіль тиску на владу вони пропонують білорусам після виборів іти на майдани з акціями протесту за українським зразком. Оглядачі вважають, що влада спробує протидіяти цим ініціативам.

Центральний виборчий комітет Білорусі оголосив попередження двом опозиційними кандидатам на посаду президента країни: Миколі Статкевичу та Віталію Римашевському. Їх визнали винними в організації зустрічі з виборцями на одному з головних майданів Мінська – Кастричніцкай площі.

Зустріч ця пройшла без порушень громадського порядку, мирно. Але проблема в тому, що мінська влада взагалі заборонила передвиборну агітацію на 4 найбільших майданах міста. Це було зроблено для того, щоб там не збиралися демонстранти після завершення голосування 19 грудня, до чого закликають опозиційні кандидати.

Опозиція на цих виборах не отримала поважного представництва у виборчих комісіях, не скасоване 5-денне дострокове голосування, в якому під адміністративним примусом бере участь до 30 відсотків виборців, – все це демократичні кандидати називають передумовою фальсифікацій на користь чинного президента Олександра Лукашенка.

Володимир Някляєв
Кандидат Володимир Някляєв, перебуваючи днями у місті Полоцьку, закликав місцевих громадян приїхати 19 грудня після виборів до Мінська. «У нас просто немає іншого механізму, окрім майдану, якщо відбудеться фальсифікація. На сьогодні Лукашенко за всіма соціологічними даними у цій ситуації, яка існує в країні, у першому турі виборів перемогти не може. Опозиція теж не переможе у першому турі. Значить, якщо б вибори проводилися справедливо, неминучий другий тур. Але Лукашенко не хоче віддати владу. А ми маємо голосувати і всіма мирними засобами відстоювати свої громадянські права, свої голоси, в тому числі на майдані», – зазначив Володимир Някляєв.

Він висловив переконання, що як Білорусь увійшла до диктатури через вибори 1994 року, так вона і вийде з неї через вибори.

Микола Статкевич
Микола Статкевич
– колишній політв’язень, а тепер кандидат на президента – виступаючи на телебаченні, звернувся безпосередньо до Олександра Лукашенка: «...поверни нам те, що ти вкрав, поверни нам вибори».

«Я знаю, що ти зараз бачиш і чуєш мене, – заявив він. – Я беру участь у твоїй ілюзії, щоб ти нарешті закрив свій театр «Ілюзіон» і перестав показувати свої фокуси-покуси з бюлетенями. Проведи вибори чесно. Це тільки від тебе залежить, а не від цих клоунів, типу парламенту і ЦВК».

Протестні настрої зменшилися

Микола Статкевич при цьому закликав співгромадян масово вийти після виборів на майдани. З аналогічними закликами до білорусів взяти участь у мітингах протесту, якщо не буде оголошено другий тур виборів, виступили і кандидати Віталій Римашевський, Ярослав Романчук, Андрей Санников, Ригор Костусєв… Їхні слова знаходять відгук у частини білорусів.

«Майдан потрібен і протести потрібні. По-іншому тут не вийде, напевно, всім нам треба буде виходити на майдан», – говорить мешканець міста Новополоцька.

Однак незалежні соціологи фіксують зменшення протестних настроїв у білоруському суспільстві в цілому, якщо порівняти з президентськими виборами 2006 року. Як свідчать дані незалежної соціологічної лабораторії НІСЕПІ, готовність взяти участь у масових протестах у випадку фальсифікацій на виборах висловили 11 відсотків респондентів, опитаних у жовтні цього року.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG