Доступність посилання

ТОП новини

«Якісну освіту потрібно підтримувати, а не руйнувати» – заклик Українського католицького університету до міністра Табачника


(архівна фотографія) Київ, 17 березня 2010 року
(архівна фотографія) Київ, 17 березня 2010 року

Львів – Українські освітяни продовжують сперечатися через законопроект «Про вищу освіту», який пропонує профільне міністерство. Український католицький університет сьогодні виступив на підтримку Києво-Могилянській академії, яка гостро розкритикувала пропозиції влади у сфері вищої освіти.

Український католицький університет (УКУ) у своєму зверненні, підписаному ректором отцем Борисом Ґудзяком, висловив стурбованість щодо конфлікту «Києво-Могилянської академії» та Міністерства освіти і науки, молоді та спорту. УКУ вважає, що головна причина – це радикально відмінне бачення завдань вищої освіти в Україні з боку університету і міністерства. Мова йде про дискусії довкола законопроекту «Про вищу освіту». Києво-Могилянська академія минулого тижня у відкритому листі до керівників держави попередила про негативні наслідки у разі ухвалення такого документа.

На думку критиків законопроекту, студенти не зможуть навчатися за сучасною європейською системою вільного творчого навчання, а вищі навчальні заклади розвиватимуться не за ринковими принципами, а продовжать існувати за принципом утримання. Законопроект також повертає вступні іспити. Відтак студенти вступатимуть за результатами тестування, середнього бала атестата та бала, який ставить ВНЗ.

Український католицький університет солідарний із Києво-Могилянською академією і зазначає, що у новій редакції закону «Про вищу освіту» вектор реформ спрямований назад, у часи надмірного централізованого адміністрування, це є ще «одне свідчення згортання здобутків української демократії на освітньому полі, яке призводить до самоізоляції України в міжнародному академічному контексті».

Міносвіти заперечує усі закиди

Мирослав Маринович
Віце-ректор УКУ Мирослав Маринович у коментарі Радіо Свобода зауважив, що для Католицького університету важливо донести до міністерства цю думку.

«Те, що краще в освіті потрібно підтримувати, а не руйнувати, те, що довело свою ефективність, треба йому сприяти, розвивати, поширювати досвід, а не пригнічувати. Це наш головний месидж», – каже Мирослав Маринович.

Він припустив, що чимало університетів поділяють критику щодо законопроекту «Про вищу освіту», але залежність кожного ректора від міністерства «по всіх параметрах буття» заважає їм висловити свою думку. А цей страх і узалежненість – це ще один знак, що ситуацію в освіті потрібно докорінно змінювати, зазначає один із керівників Українського католицького університету.

Тим часом у Міносвіти подібні заяви називають «безпідставними».

Прес-служба міністерства наголошує, що в Україні працюють над проектом закону «Про вищу освіту» 2008 року і на чергову редакцію документа вже надійшла понад тисяча пропозицій науково-педагогічної громадськості. Від Києво-могилянки ж надходили лише «безпідставні зауваження та критика, але жодних конструктивних пропозицій», заявляють у відомстві Дмитра Табачника.

Раніше міністр освіти зазначав, що нова редакція закону підготовлена з метою приведення законодавства до вимог Болонського процесу, до якого Україна приєдналася у 2005 році, та створення сприятливіших умов для отримання вищої освіти українськими громадянами.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG