Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-китайська дружба стала стратегічною


Зустріч Віктора Януковича з Ху Цзіньтао, Київ, 20 червня 2011 року
Зустріч Віктора Януковича з Ху Цзіньтао, Київ, 20 червня 2011 року

Київ – Офіційний Київ має на одного стратегічного партнера більше – Україна та Китай підписали про це спільну угоду. Таким є головний підсумок державного візиту до України голови Китайської народної республіки Ху Цзіньтао та його переговорів з Президентом Віктором Януковичем. На думку експертів, в основі стратегічного партнерства з китайського боку може бути співпраця у військово-оборонній сфері, натомість Україну цікавить спільна реалізація інфраструктурних проектів.

У декларації про стратегічне партнерство йдеться про взаємну підтримку державного суверенітету і територіальної цілісності, про повагу до шляху розвитку, який обрала кожна з держав, про взаємне незастосування сили. Крім того, китайська сторона зобов’язується не застосовувати і не загрожувати застосуванням ядерної зброї проти України як держави, що не володіє такою зброєю.

Віктор Янукович сподівається на залучення масштабних інвестицій з Китаю задля реалізації інфраструктурних проектів в Україні. За словами українського Президента, найбільш актуальний спільний проект будівництва швидкісної залізниці між міжнародним аеропортом «Бориспіль» і Києвом.

«За орієнтовними підрахунками, – зазначив Віктор Янукович. – фінансовий вимір угод, проектів і контрактів, підписаних в рамках візиту, становить 3,5 мільярди доларів».

Китай цікавить українська «оборонка»

«Ми провели досить плідні переговори з українською стороною, – заявив зі свого боку Ху Цзіньтао. – Хочу запевнити, що перед Пекіном і Києвом відкриваються великі перспективи і можливості. Ми маємо посилити двосторонні стосунки, досягти прориву у діловому співробітництві. Перший етап такої роботи – це встановлення товарообігу на рівні 10 мільярдів доларів. Україна цікавить КНР у багатьох напрямках».

Експерти зазначають, що однією з пріоритетних сфер співробітництва, яка цікавить Китай, є український військово-промисловий комплекс. Зокрема, китайський авіаносець, який Пекін має намір спустити на воду до кінця року – це куплений в Україні за 20 мільйонів доларів недобудований авіаносний крейсер «Варяг».

За інформацією видання «Комерсант-Україна», Пекін також цікавлять українські десантні кораблі на повітряній подушці, протитанкові ракети та дизельні двигуни для танків.

Китайці можуть замінити росіян в авіаційному СП

Серед іншого, Віктор Янукович заявив про перспективи створення спільного підприємства у галузі авіабудування. Минулоріч ішлося про намір створити подібне спільне українсько-російське підприємство. Проте справа не пішла далі від декларацій.

Між тим, на думку члена групи міжпарламентських зв’язків з Китаєм, позафракційного народного депутата Анатолія Семиноги, в даному випадку ідея про спільне авіапідприємство має більше шансів на реалізацію.

«Між Україною і Росією відбувається певна конкуренція в галузі літакобудування. І взагалі, мені здається, що в російсько-українських відносинах більше політики, ніж економіки. А щодо Китаю, то тут могли б спрацювати суто економічні інтереси», – зазначив він.

На думку Анатолія Семиноги, найкраще, що могла б запозичити Україна в Китаю, – це вміння створювати привабливий інвестиційний клімат. Що ж до укладених українсько-китайських міждержавних угод, то наразі це декларація добрих намірів, яку ще треба наповнити реальним змістом.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG