Доступність посилання

ТОП новини

Британські роботи тепер служать на Чорноморському флоті Росії


Севастополь – На озброєння Чорноморського флоту Росії надійшли британські глибоководні роботи останнього покоління «Тайґер». Про це з посиланням на Групу інформаційного забезпечення флоту повідомив російський військовий телеканал «Звезда». За його даними, за допомогою «Тайґерів» російські підводники, оснащені найновішими канадськими скафандрами «Ґард Сьют», здатні виконувати широкий спектр завдань – від ремонту суден до підводної розвідки.

За даними флотської інформаційної групи, металеві роботи здатні опускатися на глибину до однієї тисячі метрів і переносити вантажі вагою до півтонни. Вони мають потужні маніпулятори і по чотири відеокамери. «Тайґерів» можна об’єднувати у бригади до восьми в кожній і синхронізувати їхні дії. Їх можна залучати і до рятувально-ремонтних операцій, і для розвідки.

Днями в деяких місцевих інтернет-форумах з’явилися повідомлення про те, що за допомогою «Тайґерів» росіяни візьмуть під свій повний контроль усі севастопольські бухти; крім того, апарати можна буде використовувати для диверсій.

Директор севастопольського аналітичного центру безпеки «Номос» Сергій Кулик спростовує і ці твердження, і дані російського військового телеканалу «Звезда» про розвідувальні можливості «Тайґерів».

За його словами, у розвідці цей апарат використовувати дуже важко, а тим більше у диверсійних діях. Адже цей апарат керується за допомогою дротів і далеко від корабля не відійде. «Вчинити з його допомогою диверсію досить складно», – вважає Сергій Кулик.

Разом із тим, за його даними, глибоководний робот «Тайґер» можна використовувати і для обстеження, і для пошкодження підводних газо- і нафтопроводів.

З українською стороною оснащення флоту британськими апаратами не узгоджували

За інформацією з українських військових джерел, росіяни не узгоджували з офіційним Києвом питання про оснащення сил Чорноморського флоту британськими глибоководними роботами. Це ж підтвердив і начальник Групи інформаційного забезпечення Чорноморського флоту Росії, капітан 1-го рангу В’ячеслав Трухачов.

За його словами, цього й не потрібно робити, бо підводні роботи – не озброєння. «Це рятувальне обладнання. І отримали ми його не вчора, а значно раніше. Справді, воно для нас нове і зараз у процесі освоєння. Загалом це обладнання, і воно не є озброєнням», – зазначив В’ячеслав Трухачов.

Разом із тим він повідомив, що не має інформації про те, коли на Чорноморський флот Росії надійдуть модернізовані штурмовики Су-24М. У першій половині липня начальник морської авіації Чорноморського флоту генерал-майор Олександр Отрощенко в інтерв’ю флотській газеті «Флаґ Родіни» заявляв, що нові літаки перекинуть до Криму вже наприкінці цього місяця.

Про погодження з офіційним Києвом цього питання Група інформаційного забезпечення Чорноморського флоту Росії теж не повідомляє.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG