Доступність посилання

ТОП новини

Російсько-грузинська війна-2008. Продовження українське...


Місто Горі в Грузії, 2008 рік
Місто Горі в Грузії, 2008 рік
Київ – Заява Слідчого комітету Росії про те, що, мовляв, Україна допомагала Грузії дискредитувати російських солдатів під час російсько-грузинського збройного конфлікту 2008 року, розцінена і українською владою, і міжнародними експертами як намагання дискредитувати Україну в очах її партнерів. А отже, конфлікт чотирирічної давності, внаслідок якого Грузія втратила контроль над Абхазією та Південною Осетією, триває і в його вихор потрапляють інші держави.

Росія звинувачує Україну в підтримці Грузії під час військового конфлікту, який увійшов у міжнародну дипломатію під назвою «кавказький конфлікт 08.08.08». Росіяни стверджують, що здобули факти про допомогу українців грузинській стороні у дискредитації російського війська. Відтак, росіяни домагатимуться розслідування цих фактів у Міжнародному кримінальному суді, заявила прес-служба Слідчого комітету Росії.
Україна не буде визнавати «бунтівні республіки» і вважає їх невід’ємною частиною Грузії
Костянтин Грищенко

Тим часом, у Києві цю заяву вважають спробою дискредитувати Україну, адже Україна не визнала Абхазію та Південну Осетію незалежними і вважає їх частиною Грузії, про що не раз інформував світову спільноту міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко. Так, у розмові з чеськими журналістами рік тому міністр наголосив: «Україна не буде визнавати «бунтівні республіки» і вважає їх невід’ємною частиною Грузії, оскільки вони визнані такими світовим співтовариством».

Справа не лише у російському імперському мисленні – західні експерти

Фахівець з питань міжнародної безпеки, колишній посол США в Україні Стівен Пайфер під час виступу в київському «Дипломатичному клубі», торкаючись проблематики «заморожених конфліктів», наголосив, що Росія, проголосивши себе правонаступницею СРСР, продовжила радянську традицію заохочення сепаратизму у колишніх республіках Радянського Союзу. А відтак, сприяє і утворенню квазі-державних формувань, часто використовуючи при цьому війська і спецслужби.

Експерт Центру політичних досліджень (Брюссель, Бельгія) Аманда Пол у коментарі Радіо Свобода стосовно небезпеки цього для України наголосила: «По-перше, подібні конфлікти неможливі для держави, яка вважає себе європейською, а саме такою називають Російську Федерацію її керманичі. По-друге, відторгнення Росією частини незалежної держави – Грузії – має бути уроком для України, яка традиційно перебуває в орбіті інтересів Москви».
Ідеологія імперіалізму досі живить Росію, що небезпечно для України
Аманда Пол

«Ідеологія імперіалізму досі живить Росію, що небезпечно для України, чий досвід державотворення становить двадцять років», – наголошує експерт.

Українські експерти про «інформаційну атаку» і «внутрішні конфлікти»

Із Амандою Пол погоджується київський експерт з питань безпеки Григорій Перепелиця, який вбачає у заяві Слідчого комітету Росії чергову «інформаційну атаку» на Україну та чергову спробу нівелювати позитивні оцінки, які після Євро-2012 отримала Україна від західних гостей чемпіонату.
Донині у взаєминах між Росією та Україною не знято основне антагоністичне протиріччя – державний суверенітет України, з яким Росія ніяк не може змиритись
Григорій Перепелиця

«Кремль витягає дані щодо перебігу конфлікту з Грузією і розповідає про участь українців у ньому для розкручування ідеологічної війни проти України, – каже Перепелиця. – І робить це Росія тому, що донині у стосунках між Росією та Україною не зняте основне антагоністичне протиріччя – державний суверенітет України, з яким Росія ніяк не може змиритись».

Російсько-грузинський конфлікт, як і заява Слідчого комітету Росії щодо українського «сліду» у ньому, має нагадати радикально налаштованим українцям про небезпеку роздування складних міжнаціональних та міжрегіональних проблем, зауважує директор українського представництва Інституту СНД Володимир Корнилов.

«Ми іноді чуємо заклики гарячих голів розв’язати кримське питання якимись методами у стилі Президента Грузії Саакашвілі. Відтак, ці люди мають зрозуміти: такими методами і засобами – насильством – не можна вирішувати питання, які, як їм видається, носять внутрішній характер», – заявив Корнилов Радіо Свобода.

Чи ускладнить і без того доволі складні відносини між Києвом і Москвою український так званий «слід», і чи буде Україна ще глибше втягнена у російсько-грузинський конфлікт, не відомо. Розвиток подій залежить від політичної волі Києва і здатності української влади захищати інтереси держави та її імідж на міжнародній арені, вважають експерти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG