Доступність посилання

ТОП новини

ЄС запроваджує до Росії перші санкції і погрожує наступними


Брюссель – Лідери країн ЄС у Брюсселі запровадили часткові санкції щодо Росії і пообіцяли їх поглибити, якщо найближчим часом російські війська не будуть відкликані з України. Європейський союз також вирішив надати Києву 11-мільярдну допомогу, а на знак підтримки українців – підписати деякі політичні пункти угоди про асоціацію ще до травневих виборів президента.

Лідери держав та урядів ЄС вирішили зупинити переговори з Росією про перехід до безвізового режиму і про нову стратегічну угод про співпрацю через її дії в Україні.

Закликавши російських керівників негайно сісти за стіл переговорів з Україною, європейці заявили, що якщо цього не станеться, або протягом переговорів не буде прогресу, то будуть упроваджені вже візові санкції, замороження рахунків російських можновладців, буде скасований наступний саміт ЄС-Росія. До того ж, вживатимуться додаткові заходи у широкому спектрі економічних галузей, де триває співробітництво з Росією.

Голова Європейської ради Герман Ван Ромпей заявив, що нині лідери ЄС були налаштовані дуже рішуче, тому «грузинського сценарію» не буде, каже він. Нині – тільки перший крок, за яким, при відсутності змін у поведінці Росії, будуть інші, значно суворіші.

«Будь-які подальші дії Російської Федерації для дестабілізації ситуації в Україні, призведуть до жорстких і далекосяжних наслідків для відносин між ЄС та його членами, з одного боку, та Російською Федерацією – з іншого. Це включатиме і широкий спектр економічних галузей», – заявив Ван Ромпей.

Також лідери ЄС заявили, що рішення Верховної ради Криму щодо приєднання до Росії суперечить українським законам.

Зібравшись на екстрений саміт щодо воєнно-політичної кризи в Україні, викликаної російською окупацією, Євросоюз також пообіцяв 11-мільярдний пакет допомоги для стабілізації України.

Танки та солдати Росії відлякують інвестиції – Яценюк

Український прем’єр-міністр Арсеній Яценюк після круглого столу з лідерами всіх країн європейської співдружності закликав Москву зупинитися.

Ще раз закликаємо Росію виконувати міжнародні зобов’язання, що були підписані як на двосторонньому, так і на багатосторонньому рівнях. Настав час зупинитися
Арсеній Яценюк
«Украй важко переконати іноземних інвесторів інвестувати в країну, по території якої їздять російські танки і ходять російські солдати, – заявив він. – Не виключаю, що це також є частиною плану. Тому ми ще раз закликаємо Росію виконувати міжнародні зобов’язання, що були підписані як на двосторонньому, так і на багатосторонньому рівнях. Російська військова агресія в Україні має негативні політичні, економічні та воєнні аспекти. Тому настав час зупинитися».

Литва та Польща частково домоглися, чого чекали

Однак, лунали й категоричніші заяви. Як от позиція лідера Литви Далі Ґрібаускайте, яка не приховувала свого занепокоєння.

«Росія сьогодні небезпечна й непередбачувана. І мова не йде про страх. Йдеться про те, що слід відкрито заявити, що ми це усвідомлюємо», – наголосила Ґрібаускайте.

«Ми в Євросоюзі повинні зрозуміти, наскільки це серйозно, що мова навіть іде про перегляд кордонів, і якщо ми це допустимо, то наступним буде хтось інший», – зазначила президент Литви, яка разом зі своїм польським колегою на нинішньому саміті були найактивнішими прихильниками впровадження санкцій щодо російських можновладців.

Європейські лідери також зауважили, що український уряд теж повинен докладати зусиль для виходу з кризи. Тим часом, вони дали своє добро на надання Києву грошової допомоги – здебільшого, кредитами на декілька років. Фінансовий пакет буде виділятися за умови, що Україна підпише угоду з МВФ і голова українського уряду на саміті заявив про готовність це зробити.

Європейські лідери заявили, що усвідомлюють свою особливу відповідальність за безпеку на континенті й налаштовані рішуче для її стабілізації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG