Доступність посилання

ТОП новини

Зрада або в’язниця – ультиматум українським морякам спливає сьогодні


Російські підводні човни Чорноморського флоту в порту Севастополя, 20 березня 2014 року
Російські підводні човни Чорноморського флоту в порту Севастополя, 20 березня 2014 року
У кримській бухті Донузлав російські війська заблокували чотири українські судна. Особовому складу оголосили ультиматум: або зраджують присягу і переходять на бік ворога, або віддають кораблі і вільно залишають межі Криму. Термін ультиматуму спливає сьогодні. Далі, припускають військові, можливий силовий варіант. Моряки чекають розпоряджень від міністерства оборони, втім там, поки що, мовчать.

Аби заблокувати вихід з бази Військово-морських сил України на озері Донузлав, що на північному заході Криму, росіяни ще шостого березня підірвали і затопили два списаних кораблі. Таким чином чотири українські судна, серед яких великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський», середній десантний корабель «Кіровоград» та морські тральщики «Черкаси» і «Чернігів» опинились в пастці. Вони не можуть вийти у відкриті води і не мають стабільного зв’язку з сушею. Джерела Радіо Свобода, з місця подій повідомляють про постійні перебої з провізією та тиск на українських солдатів, їм погрожують про розправою над сім’ями.

Українським військовим запропонували три варіанти: присягнути Росії, або отримати російські паспорти і залишитись на півострові, але вже в якості цивільних, або ж отримати по чотири тисячі гривень і назавжди залишити Крим. На жодну з пропозицій моряки досі не пристали. Кажуть, що чекають на вказівки керівництва, бо за теперішніх умов, кожен з варіантів для них може закінчитись в’язницею.

Моряків можуть оголосити зрадниками України

Якщо Держдума прийме закон, щоб все тут націоналізувати, то ми підпадаємо під дію кримінального кодексу Російської Федерації і стаємо військовими злочинцями. Якщо ж ми просто здаємо кораблі, то ми по українському законодавству будемо державними зрадниками
морський офіцер
«Якщо Держдума прийме закон, щоб все тут націоналізувати, то ми підпадаємо під дію кримінального кодексу Російської Федерації і стаємо військовими злочинцями. Якщо ж ми просто здаємо кораблі, то ми по українському законодавству будемо державними зрадниками», – розповів офіцер одного кораблів, який з міркувань безпеки побажав залишитись не названим.

Представники Міністерства оборони заперечують твердження про перебої з постачанням їжі на кораблі. Офіцер прес-служби відомства Максим Праута запевняє, що керівництво міністерства поінформоване про всі деталі конфлікту. Втім, озвучити шлях виходу з кризи відмовився. Каже, самі ще чекають вказівок згори.

«Головне – врятувати життя військових»

Керівництво Генерального штабу підтримує постійний зв’язок з членами екіпажу їм надаються необхідні речі і харчування – взаємодія налагоджена
Максим Праута
«Керівництво Міністерства оборони підтримує постійний зв’язок, керівництво Генерального штабу підтримує постійний зв’язок з членами екіпажу їм надаються необхідні речі і харчування – взаємодія налагоджена. Після прийняття необхідних рішень, на рівні керівників держави, збройні сили України виконають поставлені їм завдання», – заявив Праута.

Експерти ж запевняють, що варіант силового протистояння розглядати вже не слід. Конфліктолог Григорій Перепелиця вважає, що момент, коли це ще було можливо, керівництво держави проґавило. Нині протистояти російській армії українські війська в Криму не зможуть. Тепер, на думку, експерта головне завдання – вберегти життя моряків і задля цього політики повинні використати усі можливості для діалогу та переговорів.

Моряки не планують здаватись

Техніку не можна залишати ворогу. Тому кораблі треба хоча б вивести з ладу
Григорій Перепелиця
«На сьогоднішній день я б в першу чергу думав про те, як врятувати наших хлопців, які зараз на кораблях, – каже експерт. – Як їх звідти вивезти, щоб більше ніхто не постраждав. Мені здається, що це питання номер один зараз. Техніка, звісно, теж важлива. В такій ситуації її не можна залишати ворогу. Тому кораблі треба хоча б вивести з ладу», – зазначає Перепелиця.

21 березня Держдума Росії має розглянути законопроект про приєднання Криму до складу Російської Федерації. Тоді ж спливає термін ультиматуму. Якщо нічого не зміниться, екіпажі кораблів не виключають силового захоплення суден російськими військовими. В будь-якому разі, без відповідного наказу, залишати кораблі не планують.
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG