Доступність посилання

ТОП новини

Нова поліція: захист прав людини чи гра у копів?


Під час складання присяги нової патрульної поліції у Києві. 4 липня 2015 року (©Shutterstock)
Під час складання присяги нової патрульної поліції у Києві. 4 липня 2015 року (©Shutterstock)

«Вони грають у копів, а не у «ментів» або «мусорів». Це – принципово» – Дикий

Київ – Перші тижні роботи нової поліції в Києві засвідчили однозначну підтримку нової служби з боку жителів столиці. Нові «укрокопи», як їх уже встигли прозвати, мають 80 відсотків прихильників серед киян. Жителі столиці висловлють сподівання, щоб поліцейські патрулі якомога швидше замінили стару міліцію і державну автоінспекцію. Із двох тисяч поліцейських, які склали присягу на вірність народові України, звільнили чи звільнилися 12 осіб. За прикладом Києва проводять набір і підготовку нової патрульної поліції в інших містах України. Але чи здатна нова поліція подолати старий підхід до роботи, притаманний правоохоронцям України? Чи за зміною назви не залишаться корупційні схеми і радянське ставлення до людей?

Із 4 липня Київ патрулюють нові поліцейські. У рамках моніторингу ставлення українців до реформ, інформаційно-аналітичний центр «RATING Pro» дослідив також і ставлення та очікування киян від нової патрульної поліції. Згідно з результатами дослідження, понад 80 відсотків жителів Києва підтримують створення нової патрульної поліції у місті і тільки 8 відсотків не підтримують.

З тих, хто підтримує створення поліції, очікують покращення безпеки у місті дві третини респондентів. А серед тих, хто не підтримує, домінує думка, що нічого не зміниться. Майже половина учасників опитування пов’язують з появою нової поліції активізацію боротьби з корупцією, зазначають соціологи.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Українці мають великі очікування від нових правоохоронців. Про це говорив і президент України Петро Порошенко, який вважає, що зростання зареєстрованих злочинів є свідченням довіри до нових стражів порядку.

Люди нарешті вірять в поліцію, і там, де вони раніше безнадійно махали рукою, зараз вони чекають захисту від поліції і від держави і звертаються за допомогою
Петро Порошенко

«Я хотів би привітати нібито з сумною статистикою: зростання кількості злочинів зареєстрованих, зростання кількості зареєстрованих дорожньо-транспортних пригод свідчить про те, що нібито погіршується криміногенна ситуація в місті. Це не так! Все з точністю до навпаки: це свідчить про те, що люди нарешті вірять в поліцію, і там, де вони раніше безнадійно махали рукою, зараз вони чекають захисту від поліції і від держави і звертаються за допомогою», – наголосив Порошенко.


Президент Порошенко повідомив, що реформування системи МВС розпочато з Києва, але цей процес триває. Незабаром нові поліцейські патрулі працюватимуть у Львові, Харкові, Одесі і далі – на всій території України, заявив Порошенко. І всюди, де проходить набір у нову поліцію, охочих у рази більше від запланованої кількості патрульних.

Яценюк бачить серед поліцейських ветеранів АТО

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вважає за доцільне долучити до реформи правоохоронних органів і ввести до складу оновленої системи МВС ветеранів АТО, бійців Національної гвардії і добровольчих батальйонів. На думку прем’єра, патріоти з військовим досвідом не лише піднімуть престиж МВС, але і дадуть бій корупції та хабарництву, які досі існують у цій системі.

Ви – ті люди, які мають неймовірний військовий досвід, неймовірні людські якості. І ваш досвід, ваша боротьба зараз має бути передана до нової української поліції
Арсеній Яценюк

«Ви – ті люди, які мають неймовірний військовий досвід, неймовірні людські якості. І ваш досвід, ваша боротьба зараз має бути передана до нової української поліції, до Національної гвардії, до корпусу оперативної дії, який буде створюватися як поліцейський спецназ», – зазначив Яценюк, звертаючись до учасників АТО.

Серед учасників воєнних дій на Донбасі, які були демобілізовані або ж які не можуть проходити військову службу, чимало тих, хто готовий або служити у новій поліції, або ж передати молодим патрульним свій досвід. Також нову українську поліцію готують американські фахівці.

Експерти: є питання щодо правозахисту

Тим часом, експерти радять не забувати, що реформа системи МВС – це не лише нова патрульна поліція, а і кримінальна поліція, поліція охорони, спеціальна поліція, поліція особливого призначення (корпус оперативної дії). І кожен із цих підрозділів повинен чітко дотримуватись законів і захищати права людини. А якраз із захистом прав і свобод громадян новою поліціє в експертів виникають сумніви, оскільки влада не подбала про збільшення правового поля для захисту прав громадян. Про це на одному з ток-шоу заявив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук.

«Покажіть хоча би один закон, який справді би розширював Конституційні права громадян. Навпаки: бачимо обмеження, наприклад, щодо застави, щодо заочного засудження, щодо затримання до 30 діб без рішення суду. От запитання – де та межа? Коли ми почнемо думати критеріями, питаннями прав людини?» – наголосив фахівець.

Київський коп: українці ставляться до законів «по-свинськи»

Київські патрульні також визнають, що зітнулись у роботі з об’єктивними проблемами, серед яких – брак правових знань у пересічних киян, низьку правосвідомість українських громадян. Один із київських патрульних, який попросив не називати його імені, розповів, що чимало киян ставляться до законів «по-свинськи».

Чесно, після першої зміни хотілося бити людей за «свинське ставлення» до законів й одне до одного

«Чесно, після першої зміни хотілося бити людей за «свинське ставлення» до законів й одне до одного. Але хочеться вірити, що коли буду, скажімо, два місяці ходити і говорити людям: не переходьте дорогу в недозволених місцях, то рано чи пізно вони перестануть це робити. Люди із совковим типом мислення нас не зовсім сприймають. Молоді люди – навпаки. Якщо вони сидять, п’ють пиво або горілку, ми підходимо, кажемо, що вони порушують закон, вони вибачаються, згортаються і йдуть», – каже київський коп.

А громадський діяч, доброволець Євген Дикий, аналізуючи роботу нових патрульних, розглядає кілька сценаріїв їхнього розвитку. На думку Дикого, українські копи або захищатимуть закон, або перетворяться на своїх попередників.

Вони грають у копів, а не у «ментів» або «мусорів». Це – принципово
Євген Дикий

«Багато дискутують про нову поліцію «імені Еки Згуладзе». Моє враження: хороші, розумні діти, які щиро та натхненно грають у кіношних копів… Вони грають у копів, а не у «ментів» або «мусорів». Це – принципово», – вважає він.

«Що буде далі? Хтось із них «зментується», бо поруч купа старої «ментовні», її ми поки що нікуди не діли. Багато хто відсіється, бо життя – не кіно і не гра, і багато хто зрозуміє, що не народився «робокопом». Але з багатьох можуть вийти за декілька років гри справжні нормальні професійні копи, котрі будуть захищати закон та порядок, та нас – від тих хто проти закону та порядку. Звісно, якщо ми їх на старті не зацькуємо … і якщо нарешті кудись «зачистимо» стару «ментовку» – бо одночасно мусорам та копам в одній країні робити нема чого», – зазначив доброволець Євген Дикий на своїй сторінці у соціальній мережі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG