Доступність посилання

ТОП новини

Будівництво Керченського мосту в окупованому Криму. Є фірма, яка працює одночасно і в Керчі, і в Києві


Машини « Бест Бетон», помічені в районі будівництва Керченського мосту 29 липня 2016 року
Машини « Бест Бетон», помічені в районі будівництва Керченського мосту 29 липня 2016 року

За час, що російська влада будує міст через Керченську протоку, в ЗМІ з'явилося чимало інформації про підрядників, які всупереч режиму санкцій на півострові, продовжують роботу над «будівництвом століття». Однак з'ясовується, що серед цих «сміливців» – не тільки вже названі російські компанії та китайський кабелеукладач. «Крим.Реалії» знайшли на будівництві український слід – компанію, що працює одночасно і в Керчі, і в Києві.

Як відомо, головним підрядником, який виконує роботи з будівництва мосту через Керченську протоку, є ТОВ «Стройгазмонтаж», що належить другові російського президента Геннадію Ротенбергу. Однак періодично тут з'являються й інші фірми, в основному з Росії. Винятком став китайський кабелеукладач Jiangong-1, який минулого року виконував роботи з укладання кабелю для так званого енергомосту в Керченській протоці.

Ще одна фірма, що допомагає будувати міст, яка була названа у ЗМІ, – ВАТ «Мостотрест» з Москви, яка спеціалізується на будівництві автодорожніх, міських і залізничних мостів та інших інженерних споруд.

Постачальник бетону для мосту

Упродовж всього часу будівництво моста залишалося загадкою, хто ж забезпечує «будівництво століття» головним матеріалом – бетоном? Влітку минулого року в Мінбуді Росії заявили про зведення у Тамані та Керчі двох будівельних заводів з виробництва бетону й асфальту в рамках підготовки до будівництва мосту через Керченську протоку.

«Власне виробництво, розташоване у безпосередній близькості від майбутнього будівництва, гарантує оперативну і безперебійну поставку будівельних матеріалів на об'єкт», – повідомляли тоді численні російські ЗМІ.

Хто ж зводив цей завод, так і залишилося загадкою. Хоча кримчани підозрювали, що до цього, швидше за все, має відношення Керченський бетонний завод. У процесі отримання підтвердження цієї версії «Крим.Реалії» вдалося з'ясувати і цікавішу інформацію.

Наші журналісти помітили, що на будмайданчик у районі зведення мосту періодично заїжджає техніка, брендована «Бест Бетон».

Машини « Бест Бетон», помічені в районі будівництва Керченського мосту 29 липня 2016 року
Машини « Бест Бетон», помічені в районі будівництва Керченського мосту 29 липня 2016 року

Простий запит у «Гуглі» привів нас на сайт цієї компанії. Тут зазначено, що фірма розташована в Керчі і дійсно допомагає будувати Керченський міст разом з уже згадуваним ПАТ «Мостотрест». «Зараз на території півострова компанія займається будівництвом транспортного переходу через Керченську протоку. Для будівництва якого з нашого заводу поставляється бетон, відсів, пісок та щебінь», – йдеться на сайті.

Тобто сировину для будівництва мосту через Керченську протоку поставляють з цього бетонного заводу в Керчі.

Керченський бетонний завод
Керченський бетонний завод

Компанія також має завод у Феодосії.

Завод у Феодосії
Завод у Феодосії

Гендиректор підприємства Борис Павловський у коментарі «Крим.Реалії» заявив, що збірка заводів на місці будівництва мосту проводилася з участю його підприємства, і що санкцій він не боїться. «Я тут працюю, постійно тут жив, і тому ми нічого не боїмося, ми – вдома. Будівництво мосту йде своїм ходом, я там не є основним підрядником. Ми з ними були партнерами від самого початку, коли заливали їм два бетонні заводи. З «Мостострестом» ми співпрацюємо в окремих напрямках», – говорить він.

Борис Павловський
Борис Павловський

У той же час наші пошуки «Бест Бетону» в Єдиному держреєстрі юридичних осіб Росії не привели ні до чого цікавого. ТОВ з такою назвою хоч і є, але зареєстровано не в Керчі, а в Сімферополі, належить двом фізичним особам і займається виробництвом і продажем бетону.

Борис Павловський пояснив, що «Бест Бетон» – лише торгова марка, а підприємство як юридична особа має зовсім іншу назву, уточнити яку відмовився. «Я не можу вам давати таку інформацію. Щоб потім не було якихось перекручених тлумачень будь-чого. Приїжджайте, тут на місці поговоримо, все вам покажемо», – відповів він, вибачився і кинув слухавку.

Як і міст побудувати, і столичний бізнес зберегти

У результаті подальших пошуків нам вдалося з'ясувати, що під маркою «Бест Бетон» працює ТОВ «Боспорэкострой», зареєстроване за юридичною адресою Керченського бетонного заводу – вул. Індустріальне шосе, 9б, у Керчі. Власник підприємства – все той же Павловський Борис Анатолійович. ТОВ «Боспорэкострой», яке називає себе лідером з виробництва бетону в Криму, було зареєстроване в російському реєстрі у січні минулого року, статутний фонд – 10 тисяч рублів.

Підприємство працює у десяти напрямках: від виробництва товарного бетону і перевезення вантажів до будівництва житлових і нежитлових будівель. Але це не все, що важливо знати про нього.

ТОВ «Боспорэкострой» з тим же засновником зареєстроване у Києві за адресою Новозабарська, 2/6. Підприємство, яке виникло ще 2007 року, на сьогодні у процесі ліквідації не перебуває.

У столиці фірма орієнтована на дещо інші види діяльності: крім виробництва виробів з бетону, вона здійснює посередницьку діяльність з торгівлі деревиною та будівельними матеріалами, у тому числі, оптовими продажами.

Можна було б припустити, що кримські засновники фірми після анексії Росією українського Криму просто не стали займатися ліквідацією свого київського дітища. Але, за даними реєстру підприємств та організацій, минулого року в київському «Боспорэкострой» проводилася зміна керуючої особи. Ці функції були довірені Павловському Борису Борисовичу – мабуть, синові власника. З чого слід розуміти, що сім'я Павловських розраховує не тільки допомогти побудувати міст у окупованому Криму, але й далі продовжувати свій бізнес на материковій Україні.

Оригінал – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG