Доступність посилання

ТОП новини

Чотири кіноісторії про війну на Донбасі: що знімають з обох боків лінії фронту?


Зйомки фільму «Кіборги»
Зйомки фільму «Кіборги»

Поки в світі воюють – про війну зніматимуть кіно. Хоча фільми про Другу світову популярні досі, війна на Донбасі тільки починає свій похід за глядачами. Один з фільмів про українську війну вже через кілька днів представлять на ювілейному Канському фестивалі. Журналісти проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії» проаналізували чотири картини про війну на Донбасі і розкажуть: де мистецтво, а де пропаганда, і кого в одному з фільмів зіграла романтична Ванесса Параді.



«Після героїчної смерті рідного брата Олексія, який згорає в танку, Катя збирається до жіночого танкового екіпажу – із дівчат зі схожою історією», – це фрагмент не документальної хроніки, це кіно, яке бойовики знімають в окупованому Луганську.

Фільм «Ополченочка» – амбітний проект угруповання «ЛНР». Жінки-танкісти воюють з українською армією – історія красива, але абсолютно вигадана: «Бойові подруги повністю змінюють свій життєвий уклад. Тепер їхній рідний дім – це танк!», – йдеться в стрічці.

Потрапити на кастинг фільму «Ополченочка» може будь-хто – головне, щоб параметри підходили. Від майбутніх «танкісток» вимагають зовнішність «вольову», а ось від хлопців – обов’язково «слов’янську».

Грошей на кіно у бойовиків не вистачає – збирають в інтернеті. У відповідь отримують уїдливі коментарі.



Проте вже написана головна пісня для майбутнього «блокбастеру». «Ах, «ополченочка», моя ти дівчинка, своїми грудьми ти закрила всю країну», – так починається її приспів.

Грудьми на амбразуру сепаратистського кінематографа кинулася Тетяна Дрьомова – вдова того самого Павла Дрьомова, одного з ватажків стаханівських бойовиків угруповання «ЛНР».

Тетяна Дрьомова, вдова бойовика угруповання «ЛНР» Павла Дрьомова
Тетяна Дрьомова, вдова бойовика угруповання «ЛНР» Павла Дрьомова

Чоловіка підірвали в 2015-му в тилу бойовиків, але у фільмі його прототип навряд чи з’явиться. Реальна історія війни на Донбасі творців фільму цікавить мало – важливіше вигадати легенду.

«Ми не ставимо собі за мету документально відтворити всі ті криваві жахи, які тут відбувалися», – зазначила режисер фільму Дрьомова.

«Кіборги»: захисники Донецького аеропорту керували зйомками

Декорації до фільму «Кіборги»
Декорації до фільму «Кіборги»

А ось творці українського фільму про війну на Донбасі – «Кіборги» поставили перед собою прямо протилежне завдання. Фільм про захисників Донецького аеропорту – художній, але сценарій написаний за спогадами реальних «кіборгів».

За кожним із героїв стоять по кілька реальних прототипів
Ахтем Сеітаблаєв

«За кожним із наших героїв стоять по кілька реальних прототипів. Ми свідомо це робили, щоб за мінімальну кількість часу розповісти максимально насичену історію», – каже режисер фільму Ахтем Сеітаблаєв.

Ахтем Сеітаблаєв, режисер фільму
Ахтем Сеітаблаєв, режисер фільму

Укласти 242 «жарких» дні оборони Донецького аеропорту в тісні рамки художнього фільму бійці допомагали особисто. Консультували акторів і практично самі жили в знімальних павільйонах. І ніби вдруге проживали свою війну.

«Дехто, такі як Кирило Недря, позивний «Доцент», він взагалі провів половину знімального часу на майданчику, допомагаючи нашим хлопцям освоїти і зброю, і спеціальні якісь там навички», – розповідає Сеітаблаєв.

Кирило Недря, кіборг
Кирило Недря, кіборг

Зйомки українських «кіборгів» завершили буквально цими днями.

«Військовий кореспондент»: російську пропаганду в уста американському репортеру

А ось російський телеканал «НТВ» свою кіноверсію війни на Донбасі показав ще взимку 2014-го. Герой фільму «Військовий кореспондент» – вигаданий американський репортер. Ось тільки його враження від побаченого в зоні конфлікту повністю дублюють офіційну версію російської пропаганди.

«Українська армія бомбить мирні міста з важкої артилерії» – говорить «репортер», а місцеві довкола в один голос: «Дякуємо, братці, спасибі, Росія! Передайте Путіну, що дуже вдячні! Вдячні, так? Дуже!».

Але популярним «Військовий кореспондент» не став – навіть серед росіян. Глядацький рейтинг фільму, наприклад, на сайті «Кинопоиск» – усього 3,5 з 10 балів. І все ж недооцінювати пропагандистську міць такого кіно не варто.

Такі фільми як «Брат-2» сформували тези, за якими Росія діяла і політично, і ментально
Філіп Іллєнко

«Якщо йдеться про ціннісні речі, про гру в довгу, то це робиться завдяки кінематографу. І в російському кінематографі це було неодноразово продемонстровано. Там такі фільми, як «Брат-2», вони фактично сформували тези, за якими Росія діяла і політично, і ментально», – каже голова Держаного агентства України з питань кіно Філіп Іллєнко.

Філіп Іллєнко, голова Держаного агентства України з питань кіно
Філіп Іллєнко, голова Держаного агентства України з питань кіно

Європейський «Іній»: Ванесса Параді в головній ролі

Своєрідну відповідь російському «Військовому кореспондентові» готують кінематографісти Франції, Литви, України і Польщі. Фільм «Іній» теж розповідає про іноземних журналістів на війні на Донбасі. В одній з головних ролей – зірка світового кіно Ванесса Параді.

Режисер – литовець Шарунас Бартас. Продюсери називають фільм «унікальною подорожжю в українське сьогодення». Знімали в Києві, Дніпрі та на передовій – таємно. Сюжет також тримається в таємниці – до премєри на Каннському фестивалі вже в середині травня.

У фільмі знімалися реальні українські військові
Філіп Іллєнко

«Прем’єра цього фільму в Каннах буде справжньою подією. Очевидно, що цей фільм приверне до себе увагу. У фільмі знімалися реальні українські військові – справжні, не актори… Те, що це матиме серйозний вплив поза межами мистецтва – очевидно», – вважає Філіп Іллєнко.

Зйомки фільму «Іній» з Ванессою Параді
Зйомки фільму «Іній» з Ванессою Параді

«Іній» з Ванессою Параді вже готовий штурмувати Канни. «Кіборги» Ахтема Сеітаблаєва повинні вийти на українські кіноекрани взимку. Доля амбітного проекту «Ополченочка» луганських бойовиків поки під питанням. Чия ж кіноісторія стане головним фільмом про війну на Донбасі – вирішать глядачі.

ПОВНИЙ ВИПУСК ТЕЛЕПЕРЕДАЧІ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:



  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

  • Зображення 16x9

    Володимир Паутов

    Оператор-репортер. В новинах – з 1990-х років. Далі були телепрограми, фільми. Працював на низці найбільших українських і не тільки українських телеканалів. Люблю музику і тварин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG