Доступність посилання

ТОП новини

За кого вболівали на «Євробаченні» жителі окупованої частини Донбасу


«Євробачення-2017» у Києві, 13 травня 2017 року
«Євробачення-2017» у Києві, 13 травня 2017 року

Вболівати за О.Торвальда або шкодувати про відсутність Самойлової? Кого з виконавців вважає «своїм» непідконтрольний Донбас? Київ провів фінал «Євробачення», а частина країни не побачила його по телевізору. Журналісти програми «Донбас.Реалії» поцікавилися, чи спостерігали за «Євробаченням» по ту сторону лінії розмежування і за кого вболівали.

Київ приймав «Євробачення» вже вдруге. Але, коли це відбувалося в 2005 році, всередині країни не було штучних кордонів. Сьогодні приїхати на конкурс жителям непідконтрольних територій не так просто. Та й дивитися конкурс по телебаченню в окупації не можуть. А чи хочуть?

«Ні, не пустили же російських журналістів. І нам висвітлювати – як події? До нас не доходить інформація про те, що відбувається на сусідній Україні», – каже житель Донецька.

Повідомлення в інтернет-ЗМІ про російських журналістів на пісенному конкурсі «Євробачення» у Києві
Повідомлення в інтернет-ЗМІ про російських журналістів на пісенному конкурсі «Євробачення» у Києві

До України дійсно не пустили російських журналістів. Але всього лише трьох – за відвідування Криму. Решта представників ЗМІ Росії на конкурс акредитована масово. У свої засобах масової інформації вони не втомлюються повідомляти про те, що в Києві їм нібито небезпечно.

«Наш прес-центр – це оазис, за межами якого з тобою може статися все що завгодно. Ті, хто з Росії, шифруються. За межами об’єктів «Євробачення» намагаються не розмовляти, щоб зайвий раз не привертати увагу», – жаліється один із представників російських ЗМІ пропагандистському виданню Life.

Російські канали бойкотували трансляцію «Євробачення» з Києва

Хоча журналісти з Росії працювали на «Євробаченні», глядачі їхніх телеканалів про пісенний конкурс змогли дізнатися небагато.

«Слід і далі робити якісну музику» – переможець «Євробачення-2017» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

​«Цього року ми не будемо транслювати конкурс «Євробачення» – Україна відмовилася впустити нашу Юлію Самойлову. Мовляв, не треба їй було співати в Криму», – так пояснили своє рішення бойкотувати трансляцію цьогорічного пісенного конкурсу на російському «Першому каналі».

У новинах Росії про «Євробачення» у Києві майже нічого нема. Окрім, хіба що, згадки про те, Юлія Самойлова замінила Київ на Крим й виступила на концерті до Дня перемоги 9 травня у Севастополі.

Так само справи йдуть й у ЗМІ, підконтрольних бойовикам на Донбасі. Декілька публікацій про київське «марнотратство» – ось і всі новини про пісенний конкурс.

Повідомлення про «Євробачення» у Києві на пропагандистському ресурсі «Новороссия»
Повідомлення про «Євробачення» у Києві на пропагандистському ресурсі «Новороссия»

Така пропаганда не могла не спрацювати. В результаті частина жителів Донецька «Євробачення» просто проігнорувала.

«Цікавилася до цього, тепер не хочу – там все несправедливо, мені не подобається», – каже жителька Донецька.

«Після того, як Росію не прийняли, вже не бачу сенсу», – говорить ще одна мешканка Донецька.

«Ми не знаємо, ми не дивимося», – кажуть й жителі Луганська. Там «Євробачення» теж не на слуху.

Жителька Донецька каже, що «Євробачення-2017» – несправедливий конкурс
Жителька Донецька каже, що «Євробачення-2017» – несправедливий конкурс

Також кажуть про те, що нема за кого вболівати.

«Не за кого. Росії там немає», – каже луганчанка.

У 2016 році проросійські ЗМІ на окупованих територіях цікавилися «Євробаченням» набагато більше. Тоді угруповання «ДНР», яке в Україні визнане терористичним, навіть пропонувало допомогти Києву з проведенням конкурсу.

Але пізніше «Євробачення» звинувачували в політизованості, і стверджували, що перемога дісталася не тим. Адже, за твердженням проросійських ЗМІ на непідконтрольній Україні території, більшість рядових жителів Європи нібито віддали свої голоси російському співаку Сергію Лазарєву.

«Я за Італію. Італія чемпіон» – луганчанин

Цього разу жителі окупованих територій цілком могли приєднатися до пісенного свята в українській столиці, адже їх ніхто не позбавляв права брати участь в голосуванні. Деякі все ж робили свій вибір, бо казали про те, що будуть відпраляти смс-ки у фіналі конкурсу.

«Я б підтримав і російську співачку, і українську співачку чи співака», – говорить донеччанин.

«Поставили, що виграє Італія. Я за Італію. Італія чемпіон», – ділиться емоціями щодо конкурсантів мешканець Луганська.

Український стаціонарний зв’язок не працює на непідконтрольних територіях після захоплення «Укртелекому» бойовиками
Український стаціонарний зв’язок не працює на непідконтрольних територіях після захоплення «Укртелекому» бойовиками

Ось тільки проголосувати змогли лише користувачі оператора МТС – новоявлені «Фенікс» і «Лугаком» за межі окупованих територій не дзвонять, а українського стаціонарного зв’язку після захоплення «Укртелекому» бойовиками просто немає.

ПОВНИЙ ВИПУСК ТЕЛЕПЕРЕДАЧІ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG