Доступність посилання

ТОП новини

«Досвід еміграції»: історії українців, білорусів та росіян, які жили і працювали в міжвоєнній Празі


«Досвід еміграції» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

(Відео Іванни Трутненко)

У Музеї національної писемності в Празі відкрилась виставка «Досвід еміграції». Виставка розповідає про життєві й творчі долі української, російської та білоруської еміграції в міжвоєнній Чехословаччині (1919-1939 років).

Як розповіла Радіо Свобода куратор виставки Міхаела Кутанова, виставка «Досвід еміграції» відкрилась «з нагоди 100-річчя російської революції (жовтневого перевороту – ред.), яка призвела до розділення світу».

Маємо, зокрема, особисті фонди Дмитра Дорошенка, Олександра Колесси та інших відомих культурних діячів еміграції... Міжвоєнна Чехословаччина в цілому була визначним центром української, білоруської еміграції. Тут виходило багато українських часописів, були засновані навчальні установи
Міхаела Кутанова

«Ми хотіли представити низку важливих збірок Музею національної писемності. Наприклад, в літературному архіві є найбільша збірка особистих кореспонденцій як російських, так і українських емігрантів. Маємо, зокрема, особисті фонди Дмитра Дорошенка, Олександра Колесси та інших відомих культурних діячів еміграції. Прага, але не тільки Прага, міжвоєнна Чехословаччина в цілому була визначним центром української, білоруської еміграції. Тут виходило багато українських часописів, були засновані навчальні установи – від дитячих садочків до вищих шкіл. У місті Подєбради працювала відома Українська господарська академія, діяла також низка професійних об’єднань і гуртків, які організовували як професійне, так і громадське життя української еміграції», – сказала Кутанова.

Головна частина експозиції присвячена історії еміграції, зокрема, прагненням українців до незалежності. Окремі розділи експозиції розповідають про розвиток української літератури, представникам «празької поетичної школи» – Олександрові Олесю, Олені Телізі, Євгенові Маланюкові. На виставці також представлені твори українських художників, які жили і працювали в міжвоєнній Празі.

Серед експонатів виставки – твори українських художників Івана Кульця, Галини Мазепи, Сергія Мака, фотографії студентів Української господарської академії в місті Подєбради, виступів хорів і танцювальних ансамблів української молоді.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG