Доступність посилання

ТОП новини

Нові санкції та «дошка ганьби» для злісних неплатників аліментів


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Не сплатили аліменти? Будьте готові до того, що вам заборонять керувати транспортом і виїжджати за межі України, аж поки не погасите борг. А якщо не матимете для цього коштів, підете на суспільно-корисні роботи. Це передбачає закон 7277, що набирає чинності від 6 лютого. Окрім того, в Україні відтепер створили Єдиний реєстр боржників аліментів: серед імен, що потрапили до нього, можна знайти як пересічних громадян, так і відомих людей. Але чи будуть нові санкції дієвими?

Чи можу я вважатись «злісним неплатником аліментів»? Якщо утримуєте виплати своїй дитині більше від шести місяців сукупно, то так.

«Якщо громадянин не хоче дбати про своїх дітей, на захист найменших українців стане держава і закон», – наголошує міністр юстиції Павло Петренко.

Що передбачає новий закон? Пояснюємо:

Якщо ж у людини немає коштів для погашення боргу, то для цього випадку передбачений такий вид адміністративної відповідальності, як суспільно-корисні роботи. Оплата за них і піде для дитини. А в разі, якщо боржник не з’являтиметься на роботи, до нього можуть застосувати і адміністративний арешт (максимум на 15 діб).

«Думаю, що тимчасове обмеження волі – не є «позитивна відпустка». Мало хто захоче, щоб його примусово позбавляли волі. Це суттєве покарання», – пояснює адвокат Світлана Савицька.

Окрім усього переліченого вище, для тих, хто ухиляється від сплати аліментів, підготували ще один «сюрприз», який сам міністр Петренко називає «дошкою ганьби», – публічний реєстр боржників. До нього включили «усіх фізичних осіб, щодо яких відкрите виконавче провадження з категорією «стягнення аліментів» та існує заборгованість понад 3 місяці».

На момент написання матеріалу в ньому було 82444 прізвища, причому серед них є не лише чоловіки, але й жінки. За словами очільника Мін’юсту, тут можна зустріти депутатів, екс-міністрів, представників органів центральної та місцевої влади, а також силових структур.

Сам перелік упорядкований за терміном відкриття виконавчого провадження (від старих до нових).

«Боржник вперше з 2014-го прийшов на виклик виконавця»

Один із тих, хто потрапив до списку боржників, – екс-депутат та екс-міністр аграрної політики і продовольства України Ігор Швайка.

Інформація щодо Ігоря Швайки (ВО «Свобода») у Єдиному реєстрі боржників
Інформація щодо Ігоря Швайки (ВО «Свобода») у Єдиному реєстрі боржників

Одружений вп’яте, він має одну дитину від нового шлюбу та п’ятьох дітей від чотирьох попередніх. Найбільшого розголосу отримало його розлучення з третьою дружиною – Ольгою. У 2013 році вона заявила, що політик викрав їхнього сина: взяв на прогулянку і не повернув додому.

У Ольги та Ігоря є також спільна дочка – Софія. Борг за аліментами перед обома дітьми, за словами третьої дружини політика, станом на 1 лютого 2018 року складав близько 77 тисяч гривень.

Пояснював, що раз вони живуть із мамою, а не з ним, то нехай мама за них і платить
Ольга Швайка

«Відтоді, як мені вдалося в касації захистити своє право жити з дітьми, він не спілкується зі мною. Тому пояснень щодо несплати аліментів не дає. Натомість із дітьми в спілкуванні не обмежений. Їм пояснював, що раз вони живуть із мамою, а не з ним, то нехай мама за них і платить», – розповіла Радіо Свобода Ольга Швайка.

Вона стверджує, що проблеми з виплатою аліментів почались відразу після отримання рішення суду.

«Суд ухвалив спочатку рішення про стягнення аліментів у розмірі однієї третьої від доходів. Але Швайка вирішив, що то забагато, й оскаржив. Нам присудили на двох діток одну п’яту від його доходів. Після майже трьох років битви в судах за дітей я зі свого боку не мала бажання оскаржувати цю подачку і в апеляцію не пішла», – пояснює колишня дружина Швайки.

За словами Ольги, аліменти на дітей політик справно сплачував, коли був депутатом, а також 6 місяців поспіль, коли щодо нього мали ухвалити рішення в справі про події 31 серпня 2015 року під Верховною Радою.

«Він надавав докази, що на його утриманні п’ятеро дітей і його не можна до тюрми», – розповідає жінка.

Що ж до періоду, коли Ігор Швайка працював міністром, то тут були проблеми: «Він став міністром, але всупереч закону не повідомив виконавця про зміну місця роботи. Усе це формально затримувало виконання, а потім він звільнився. Таким чином встигли стягнути аліменти всього за декілька місяців».

Схожа ситуація з виплатою аліментів Ігорем Швайкою склалася і в його другої дружини – Ольги Зубкової, з якою у політика є дочка Ганна.

«Я є представником Ольги і мною отримано дозвіл на цей коментар. Дочка Ганна має інвалідність з важкою формою діабету. Заборгованість із аліментів на цю дитину станом на 1 лютого 2018 року становила більш ніж 150 тисяч гривень», – заявляє Ольга Швайка.

Ігор Швайка
Ігор Швайка

Нові методи боротьби зі злісними неплатниками аліментів третя дружина політика, хоч і вважає лояльними до боржників, але все одно називає їх «величезним проривом».

Мав місце перший позитивний дзвоник: боржник вперше з 2014-го прийшов на виклик виконавця і сплатив у лютому майже 13 відсотків заборгованості
Ольга Швайка

«Після ухвалення нового закону особисто в моїй справі мав місце перший позитивний дзвоник: боржник вперше з 2014-го прийшов на виклик виконавця і сплатив у лютому майже 13 відсотків заборгованості, що склалася за ці роки, – ділиться результатом Ольга. – Саме його перебування в реєстрі боржників, що б люди знали, а не думали, що він – тато-герой-годувальник шести діточок, особисто для мене важливо».

Сам Ігор Швайка відповідати на звинувачення на свою адресу відмовився. У письмовій відповіді Радіо Свобода він лаконічно зазначив: «Я не коментую питання свого особистого життя». Не захотів коментувати він і нововведення, що стосуються боржників із виплати аліментів, обмежившись ідентичною відповіддю.

Санкції недостатньо жорсткі?

Народний депутат Сергій Каплін теж потрапив до списку боржників. Але каже, що це «непорозуміння».

Інформація щодо депутата Сергія Капліна у Єдиному реєстрі боржників
Інформація щодо депутата Сергія Капліна у Єдиному реєстрі боржників

«Я думаю, що це використовується моїми колегами – народними депутатами й міністрами, з якими в мене непрості політичні відносини, – з тим, щоб мене дискредитувати», – припускає політик.

За його словами, як діти, так і дружина не мають щодо виконання ним батьківських зобов’язань «жодних претензій». Каже, коли розлучався, частину своїх тодішніх доходів лишив сім’ї, а наразі допомагає «стільки, скільки треба», адже через суд ніхто не встановлював розмір його допомоги дітям.

«Ніяких заборгованостей з аліментами я не маю, – наголошує Каплін. – Цей реєстр і, власне, моє перебування там є юридичним моментом, який виник 12 років тому при розлученні, коли була вимога разом із заявою про розлучення подавати виконавчий лист, аби почати провадження. От відтоді сформувався борг у межах якихось ста чи скількох там гривень».

Сергій Каплін
Сергій Каплін

Зв’язатися з самою колишньою дружиною депутата, на жаль, не вдалося.

Наразі Сергій Каплін відправив запит щодо з’ясування того, на яких підставах потрапив до реєстру боржників.

«Думаю, що ця формальність буде знята протягом кількох годин», – прогнозує він.

Водночас Каплін наголошує, що сам голосував за цей, як він акцентує, «проєвропейський нормальний документ». Однак вважає нові санкції щодо неплатників аліментів недостатньо жорсткими.

Можна було б суттєво посилити відповідальність – аж до зупинення можливості здійснення усіх цивільно-правових відносин
Сергій Каплін

«Можна було б суттєво посилити відповідальність – аж до зупинення можливості здійснення усіх цивільно-правових відносин. Наприклад, купівлі-продажу чого-небудь з того, що є у власності людини, яка заборгувала», – пропонує депутат.

Чи є підводні камені?

Влітку 2017 року в Україні мінімальний розмір аліментів підвищили, піднявши до 50 відсотків від прожиткового мінімуму. Наразі одну четверту від доходу один із батьків має право отримувати на одну дитину, одну третю – на двох дітей і одну другу – на трьох і більше. Однак сума аліментів не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів.

Окрім того, при визначенні суми допомоги, серед іншого, можна враховувати: наявність рухомого і нерухомого майна, грошових коштів, а також доведені витрати платника аліментів.

У випадку, якщо платник аліментів є безробітним, то їх нарахування буде відбуватися за середньою заробітною платою регіону.

Щодо способу стягнення допомоги, то її обирає сам стягувач.

Якщо ж дитині виповнилося 18 років, а борг все ще є, то виконавче провадження не закривається до моменту, поки він не буде погашений, пояснює адвокат Світлана Савицька.

Світлана Савицька
Світлана Савицька

​«Питання в тому, що такі боржники, як правило, не мають роботи і майна. Для таких боржників, на мій погляд, адміністративне покарання у вигляді суспільно-корисних робіт, можливо, є найкращим виходом із цієї ситуації. Тобто, коли б їх притягували і за рахунок їхньої роботи відшкодовували дітям грошові кошти», – зауважує юрист.

Такі боржники, як правило, не мають роботи і майна. Для таких боржників адміністративне покарання у вигляді суспільно-корисних робіт, можливо, є найкращим виходом
Світлана Савицька

Водночас одне з нововведень (а саме тимчасова заборона боржникам вирішувати, чи має право дитина покидати територію країни з матір’ю чи батьком), фахівця насторожує.

Є ризик, що будуть намагатися штучно створювати заборгованість – і на підставі цього будуть отримувати право виїжджати за кордон без дозволу іншого з батьків
Світлана Савицька

«Раніше ходили до так званих «чорних нотаріусів», робили довіреності і виїжджали без згоди іншого з батьків, зараз є ризик, що будуть намагатися штучно створювати заборгованість (отримувати у державного виконавця довідку, що така-то особа має заборгованість) – і на підставі цього будуть отримувати право виїжджати за кордон без дозволу іншого з батьків. Основний ризик, чому обурилися чоловіки, якщо така особа поїде за кордон і вирішить не повертатися, то буде дуже важко доводити законність її виїзду і вплинути на це», – вважає Савицька.

Загалом профільні юристи характеризують нинішній порядок стягнення аліментів, як максимально спрощений. Чи зменшиться кількість їх неплатників завдяки новим положенням закону, покаже час. А поки у Мін’юсті обіцяють реалізувати ще й «низку додаткових законодавчих ініціатив, спрямованих на захист прав жінок та дітей від домашнього насильства».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG