Доступність посилання

ТОП новини

Жінки Військово-морських сил України: на фронті і в тилу


Жінок у ВМС – 12 %. Одеса, 7 березня 2018 року
Жінок у ВМС – 12 %. Одеса, 7 березня 2018 року

На світлині ніби із військового журналу — старший лейтенант Олександра Безсмертна, прес-офіцер окремої бригади морської піхоти. Разом із своїм підрозділом перебуває в зоні бойових дій на сході України. Восьме березня, признається Олександра, вона проведе як звичайний робочий день. Про свято нагадають хіба що привітання бойових побратимів-чоловіків і … «оселедець під шубою», який приготувала для бійців їхня колежанка-санінструктор бригади.

У морській піхоті Олександра Безсмертна вже півтора року, хоча відразу після випуску із Львівської Національної академії сухопутних військ імені Сагайдачного розпочинала службу не в бойовій частині Військово-морських сил. Невдовзі звернулася з проханням про переведення.

Старший лейтенант ВМС Олександра Безсмертна. Фото з офіційної фейсбук-сторінки ВМС ЗС України
Старший лейтенант ВМС Олександра Безсмертна. Фото з офіційної фейсбук-сторінки ВМС ЗС України

«Коли молода, служити треба там, де важче»
Олександра Безсмертна

«Коли молода, служити треба там, де важче. Поки триває війна, яка забрала багато моїх друзів, не зможу відсиджуватись десь у тилу», — каже старший лейтенант Безсмертна.

Щоб носити почесний для морського піхотинця атрибут — чорний берет, — прес-офіцер бригади нарівні з бійцями-чоловіками пройшла всі необхідні важкі іспити, в тому числі долала полосу перешкод.

У зоні АТО зараз перебувають близько 50 жінок-військовослужбовців ВМС

За даними, які навів Радіо Свобода начальник управління персоналу штабу Командування ВМС капітан 1-го рангу Олександр Шевченко, на сьогодні 12% загальної кількості особового складу українських Військово-морських сил складають жінки. 165 серед них — офіцери.

В зоні проведення антитерористичної операції нині несуть службу близько півсотні жінок-військовослужбовців Військово-морських сил, повідомив командувач ВМС Ігор Воронченко. «Разом з чоловіками жінки ділять тягар військової служби. І ми, чоловіки, і країна вдячні їм за мужність», — зазначив віце-адмірал на урочистому зібранні з нагоди Міжнародного дня боротьби за права жінок, яке 7 березня відбулося в Будинку офіцерів в Одесі.

Капітан 3-го рангу Олена Злобіна на церемонії нагородження військовослужбовців-жінок ВМС. Одеса, 7 березня 2018 року
Капітан 3-го рангу Олена Злобіна на церемонії нагородження військовослужбовців-жінок ВМС. Одеса, 7 березня 2018 року

​Серед присутніх на урочистостях жінок-військовослужбовців чимало учасниць АТО. Це, в тому числі, військовий психолог окремої артилерійської бригади ВМС Катерина Мельник. У Військово-морських силах вона із жовтня 2013 року. З початком анексії Криму Росією вийшла із Сімферополя на материкову Україну.

«До кабінетного психолога боєць не звертатиметься — даю майже 100-відсоткову гарантію. Також навряд чи він прийде спеціально у бліндаж по допомогу військового психолога. Вдалі для спілкування моменти доводиться створювати. Бойовий психолог із досвідом відчуває, де, коли і хто потребує підтримки», — розповіла офіцер відділення по роботі з особовим складом старший лейтенант Катерина Мельник.

Старший лейтенант ВМС Катерина Мельник. Одеса, 7 березня 2018 року
Старший лейтенант ВМС Катерина Мельник. Одеса, 7 березня 2018 року

Про жіночу вірність й підтримку

Чотири роки тому з Криму на материк із своїми частинами передислокувалися понад двісті жінок-військовослужбовців ВМС.

З військовослужбовцями-чоловіками, котрі не зрадили присязі, йшли дружини.

Історію про те, як Лариса Колежнюк, дружина начальника Севастопольського Військово-морського ліцею, на собі — під одягом — винесла через російські блокпости бойовий прапор навчального закладу, Радіо Свобода розповів капітан 1-го рангу Віктор Шмигановський. Нині офіцер очолює ліцей, що відразу після анексії Криму передислокувався до Одеси. «Військова частина існує до тих пір, поки зберігає свій прапор. Якщо його втрачають, частина вважається розформованою. Тому дружина тодішнього начальника ліцею Ігоря Колежнюка пішла на ризик», — пояснив Віктор Шмигановський.

Першими, хто зустрічав і допомагав кримським військовим облаштовуватися на новому місці, були волонтери. І знову-таки, здебільшого жінки.

Нагороджують волонтера Марину Ізосімову. Одеса, 7 березня 2018 рок
Нагороджують волонтера Марину Ізосімову. Одеса, 7 березня 2018 рок

​Не кинули напризволяще тоді — продовжують допомагати зараз. Нещодавно менш ніж за тиждень команда волонтерів Одеси, Миколаєва, Києва зібрала 15 тисяч євро на лікування за кордоном офіцера Командування ВМС підполковника Олександра Конотопенка. У колишнього кримського військового, в 2010—2012 роках командира 1-го батальйону морської піхоти (Феодосійського), лікарі виявили онкологічне захворювання. Днями підполковник Конотопенко їде на лікування у Німеччину.

Новий перелік військово-облікових спеціальностей — більше можливостей для жінок

Торік наказом Міністерства оборони були затверджені зміни в Переліку військових посад осіб офіцерського складу, які можуть бути заміщені військовослужбовцями-жінками (попередні норми діяли з 2012 року — ред.).

У корабельному складі, щоправда, зміни не відбулися. В новій редакції документу зазначається: офіцерські посади, зокрема, на підводних човнах, надводних кораблях, в управліннях бригад надводних кораблів (крім спеціальностей морально-психологічного та медичного забезпечення), «військовослужбовцями-жінками не комплектуються».

Варто зауважити, що в середині 2000-х років у Військово-морських силах України жінка очолювала один із підрозділів корвета. Експеримент був невдалим, і жінку-офіцера перевели в берегову частину ВМС.

Водночас відтепер, згідно з наказом Міноборони, жінки можуть командувати відділеннями в таких структурних підрозділах ВМС, як, скажімо, морська піхота або берегова артилерія. Раніше це було неможливо. Загалом у Збройних силах України перелік таких бойових посад для жінок-військовослужбовців розширено до ста.

Працюємо над тим, щоб незабаром жінки могли офіційно обіймати посади інструкторів
Павло Ручка

«Працюємо над тим, щоб незабаром жінки могли офіційно обіймати посади інструкторів. Зараз такі посади виключно «чоловічі». Але знову-таки, стати інструктором жінка матиме змогу тільки після перебування на командній посаді, як мінімум командира відділення. Тільки із власним професійним досвідом за плечима вона зуміє якісно навчати особовий склад», — розповів Радіо Свобода начальник відділу роботи з сержантським та старшинським складом, головний старшина ВМС ЗС України Павло Ручка.

Також, за його словами, нині у Військово-морських силах проходять службу кілька сотень жінок-старшин (сержантів). Відповідне навчання вони пройшли в нещодавно створеному Центрі підготовки сержантів ВМС у Миколаєві.

  • Зображення 16x9

    Ірина Назарчук

    Із 2017 року пишу та знімаю для Української редакції Радіо Свобода. З матеріалом «Попри стереотипи: жінки на військовому флоті» стала переможницею конкурсу ООН для журналістів «Публікації для змін. Україна на шляху сталого розвитку». Закінчила Одеський національний університет. Працювала на радіостанціях, телеканалах, в інформаційних агентствах Одеси. Пройшла кілька навчальних курсів «Інтерньюз-Україна».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG