Доступність посилання

ТОП новини

«Не амністія, а закон на постійній основі». Що робитимуть з «євробляхами»?


Акція власників автомобілів на «євробляхах» під Кабміном, Київ, 11 липня 2018 року
Акція власників автомобілів на «євробляхах» під Кабміном, Київ, 11 липня 2018 року

Гості програми «Ваша Свобода»: Олександр Назаренко, представник ГО «Всеукраїнська організація «Авто Євро Сила»; Петро Козак, представник Спілки автомобілістів України; Ніна Южаніна, голова комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики.

11 липня зранку центр Києва потерпав від заторів через акцію автомобілістів. Центр міста заблокували водії у рамках акції «За захист і доступне розмитнення». За даними поліції, протестували близько 4,5 тисяч людей. В організації «Авто Євро Сила» стверджують, що для участі в акції до Києва прибули близько 10 тисяч автомобілів на єврономерах. За постановою уряду, МВС тепер отримало можливість відстежувати терміни перебування автомобіля на єврономерах і застосовувати санкції до порушників. Протестувальники виступають проти цього. За неофіційною інформацією, кількість авто на єврономерах в Україні зараз перевищує 1,5 мільйони. Влада заявляє, що не може контролювати такі авто, бо їздять на них в Україні, а зареєстровані вони в іншій державі. На думку влади, така схема придбання є ухиленням від податків, та й критичне зростання цих автівок призводить до знецінення українських автономерів.

Ваша Свобода | Куди заїдуть на «євробляхах» українські водії?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Олександр Лащенко: Пане Назаренко, можете докладніше розповісти про свої вимоги?

Олександр Назаренко: Ми сьогодні зібралися, тому що законопроект, який принесла Ніна Южаніна у Верховну Раду, ніхто не підтримав. Це реальний інструмент, яким можна вирішити питання.

Усі хочуть розмитнити ці автомобілі, всі хочуть за достойну оплату це зробити, щоб автомобілі не були «євробляхами», «єврономерами». Кабмін зробив постанову, згідно з якою поліція може робити каральні заходи.

(Повна версія програми)

Щоб це не була амністія для тих, хто хитро зробив і привіз ці автомобілі, а має бути закон на постійній основі
Олександр Назаренко

Ми сказали, що хочемо бачити у законопроекті, щоб були обрані норми євростандарту. Припустимо, «ланоси», які у нас випускалися, ніяких євростандартів не пройшли. І щоб це не була амністія для тих, хто хитро зробив і привіз ці автомобілі, а має бути закон на постійній основі, щоб українці ним користувалися на майбутнє. Тобто, хто завіз і хто завозитиме, можуть купувати нові автомобілі з дешевшим податком і старі.

Олександр Назаренко, представник ГО «Всеукраїнська організація «Авто Євро Сила»
Олександр Назаренко, представник ГО «Всеукраїнська організація «Авто Євро Сила»

Якщо «Ауді» коштує 2 тисячі євро, плюс 30% ПДВ і мито, плюс 4,5 тисячі – машина золота!
Олександр Назаренко

Просили, що і саме розмитнення має бути доступним. Взяти трьохлітровий «Ауді» двадцятирічний – все рівно краще, ніж навіть новий «Ланос». Якщо це помножити на 75, бо це, припустимо, дизель, помножити на 20 років, виходить 4,5 тисячі євро тільки акцизу. Якщо «Ауді» коштує 2 тисячі євро, плюс 30% ПДВ і мито, плюс 4,5 тисячі – машина золота! Якщо машина свіжіша, то менше. Або літраж менший, або це бензин.

Ми прийшли сюди за перемогою – без перемоги не підемо
Олександр Назаренко

Європейці взагалі кажуть, що це має бути не більше від 600 євро. Ми хочемо заплатити 30% від вартості автомобіля. (Влада хоче, щоб платили – ред.) в рази більше – у 3 рази дорожче, ніж коштує. Була практика – взяли старий «Запорожець», відвезли у Польщу, то сплатили 300 євро. Ми – найбідніша країна Європи, а в нас найвищі податки! Ми прийшли сюди за перемогою – без перемоги не підемо. У людей настрій, що у них відбирають останнє.

Ніна Южаніна (якось при спілкуванні) сказала, що особисто за свій автомобіль заплатила 200 тисяч податку. Я розумію, статки у людини більші, ніж у всього народу. А для людини, яка за останні гроші за 2 тисячі євро купила собі автомобіль у набагато кращому стані, ніж нові «ланоси», то пані Южаніна не права.

– Пане Козак, як ви оцінюєте вимоги учасників сьогоднішньої акції?

Петро Козак: Наші позиції за останній час стали набагато ближчими («Авто Євро Сили» і Спілки автомобілістів України – ред.). Насправді законопроектів два – №87 і №88. Один із них унеможливлює ввезення автомобілів на єврономерах, а інший – відміняє євростандарти і там є формула, яка обраховує акциз.

Петро Козак, представник Спілки автомобілістів України
Петро Козак, представник Спілки автомобілістів України

Наразі за машину треба сплатити – акциз, мито, ПДВ, Пенсійний фонд. У 30% навіть нові автомобілі наразі не вміщаються – є 20% ПДВ, який ніхто не відмінятиме, є мито, яке поступово зменшується (на нові автомобілі зараз близько 7%), але незабаром скасують. Тобто можна вести мову про скасування акцизу або про його суттєве зниження. Відмінимо, виникне питання: як стимулюватимемо людей, щоб ті пересідали на більш нові автомобілі, не їздили на мотлоху?

– Пані Южаніна, за даними преси, комітет Верховної Ради з питань митної і податкової політики буквально завтра може винести на голосування до сесійної зали ці два законопроекти про розмитнення машин на єврономерах. Це так?

Ніна Южаніна: Це єдина можливість вирішити ситуацію, щоб люди пішли додому, а ми почали працювати над кінцевим рішенням щодо цієї проблеми. Це є компромісне рішення, про яке ми домовилися з усіма гравцями на ринку, у тому числі з громадянами, які володіють такими автомобілями, викладене у законопроектах №87 і №88.

Ніна Южаніна, голова Комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики
Ніна Южаніна, голова Комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики

Дані законопроекти більш ліберальні, ніж в Європі. Багато країн Європи для автомобілів, які старші за 10 років, взагалі закрили в’їзд на свою територію. Україна точно стане звалищем для всіх: і американських автомобілів, і європейських. Це вже наполовину зроблено.

Хочете, щоб законопроект був поданий із... акцизного податку у 100 євро – такого бути не може. На такий законопроект буде накладене обов’язково вето
Ніна Южаніна

Те, що ви хочете (розмитнення – 30% від вартості автомобіля – ред. ), хочете виключно свої інтереси закріпити, а що в залі такий законопроект не буде проголосований, не цікавить. Головне зараз – проголосувати компромісне рішення, у першому читанні обговорити, що ще треба для того, щоб розмитнення стало більш доступним. Хочете, щоб законопроект був поданий із... акцизного податку у 100 євро – такого бути не може. На такий законопроект буде накладене обов’язково вето – Мінфін обов’язково дасть негативний висновок від уряду.

Водії, які мають єврономери, мітингують у центрі Києва, 11 липня 2018 року
Водії, які мають єврономери, мітингують у центрі Києва, 11 липня 2018 року

Все крутиться навколо того, щоб загальна сума митних платежів була меншою, ніж зараз є. Оскільки ПДВ і ввізне мито не може бути змінене взагалі, можемо обговорювати щодо якогось компромісного рішення на якийсь короткий період по сплаті акцизного податку.

Дві третини громадян платять встановленні ставки при розмитнені. Ця сума досить велика – від 4 до 6 мільярдів гривень зараз сплачується акциз при розмитнені авто
Ніна Южаніна

Тимчасовий захід – це тільки звільнення від накладення... за порушення правил транзитного і тимчасового ввезення автомобілів, для тих автомобілів, які знаходяться на території України 6 місяців. Для усіх громадян, не тільки для тих, які мають зараз зареєструвати автомобілі, у першу чергу розмитнити їх. Це будуть значні втрати для бюджету. Тому що дві третини громадян платять встановленні ставки при розмитнені. Ця сума досить велика – від 4 до 6 мільярдів гривень зараз сплачується акциз при розмитнені авто.

Я вважаю, що автомобілі до 15 років – абсолютно прийнятні ставки для розмитнення. Старші 15 років – ставка висока. І ми не можемо вводити екологічний податок – створення ще одного податку, який треба адмініструвати, тягне за собою розширення чисельності працівників податкової служби. Європа може собі дозволити щорічно стягувати з усіх громадян три види податків, а ми не можемо.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG