Доступність посилання

ТОП новини

Як наркомафія відмиває гроші у Словаччині: колеги завершили розслідування вбитого журналіста


Міжнародна банда наркоторговців зі зв’язками з італійською мафією, члени якої мали адреси в Бельгії, але працювали в Нідерландах, завозила до Європи тонни кокаїну з Коста-Рики і Колумбії, а отримані гроші відмивала у Словаччині – таку схему викрили словацький журналіст-розслідувач Ян Куціак із колегами з інших країн: Італії, Чехії і Бельгії. За їхніми даними, велика операція поліції Бельгії не змогла ліквідувати всю банду, члени якої були розкидані по всьому світі, і арештованих скоро замінили нові, а торгівля наркотиками триває далі. 21 лютого 2018 року Яна Куціака вбили разом із його нареченою. Це вбивство досі не розкрите. Але колеги загиблого довели розслідування до кінця.

Кокаїн возили в ящиках із бананами через нідерландський порт Роттердам. Через нього проходить близько 11 мільйонів контейнерів щороку, митники фізично встигають перевірити лише тисяч по 50 – менш ніж піввідсотка. А коли ще й мати в порту двох «своїх» людей… За таких умов «працювала» родина Аквіно, родом із Італії, що жила в Бельгії. Керівництво і ретельне планування й підготовку операцій здійснював фактичний голова родинного клану Сільвіо Аквіно.

Лише за вісім місяців 2014 року, протягом яких поліція відстежувала дії родини, вони завезли до Європи 2 тонни і 400 кілограмів високоякісного кокаїну. Кілограм його коштував 29 тисяч євро. А чистий зиск родини, після відрахувань на організацію цих оборудок, склав лише за цей час не менш ніж 20 мільйонів євро.

Офіційно родина ніяких заробітків не мала. А для відмивання й легалізації таких сум Сільвіо Аквіно обрав Словаччину – батьківщину своєї дружини Сілвії Лішкової. Там він купив для цього готель у курортному містечку Стара Лесна в Татрах, там же почав будувати собі нову резиденцію.

Але пожити в ній не встиг, як і не дожив до завершення вже розпочатого в Бельгії судового процесу в його справі: 2015 року Аквіно застрелили недалеко від його бельгійського дому в місті Маасмехелені. Але його наркокартель продовжив завозити в Європу кокаїн – тепер уже серед костариканських ананасів…

Розслідування стосувалися і зв’язків мафії з урядом Словаччини

Такий короткий виклад одного з останніх журналістських розслідувань, над яким працював словацький журналіст Ян Куціак на час, коли його вбили. Над справою також працювали Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Investigative Reporting Project Italy (IRPI) і Чеський центр журналістських розслідувань (investigace.cz) – які й довели її до кінця.

І це лише одне з цілої серії розслідувань, які з’ясовували, зокрема, зв’язки зі Словаччиною італійських мафіозних структур – у першу чергу нині найпотужнішої з них, калабрійської «ндранґетти». І, за даними цих розслідувань, ішлося не тільки про відмивання грошей, а й про зв’язки зі словацькою політикою. Про одного з італійців, на ім’я Антоніно Вадалà, теж пов’язаного з «ндранґеттою», йшлося в останній статті Яна Куціака.

Антоніно Вадала займався у Словаччині сільським господарством – його родина господарювала на тисячах гектарів. Потім він додав до своїх підприємницьких уподобань «зелену енергетику». В обох випадках метою було отримання мільйонів євро дотацій від Європейського союзу.

І от «бізнес-партнерка» Вадали в одному з цих підприємств Марія Трошкова, перед тим відома як фотомодель і фіналістка конкурсу краси Miss Universe 2007, опинилася помічницею депутата парламенту Віліама Ясаня, а потім перейшла на роботу в апарат уряду тодішнього прем’єр-міністра Роберта Фіца. Дуже скоро там же з’явився і Ясань – він став керівником канцелярії прем’єра і секретарем Ради безпеки Словаччини. І, як з’ясувалося, Ясань і Вадала мають також спільні чи споріднені бізнес-інтереси.

Убивство журналіста знесло уряд Словаччини

Це розслідування про політичні словацькі зв’язки представників італійської мафії наразі ще лишається не довершеним. 21 лютого 2018 року Яна Куціака застрелили в його домі в селі Велька-Мача неподалік столиці Братислави разом із його нареченою Мартіною Кушніровою. Це вбивство досі не розкрите.

Поліція затримувала сімох італійців, які живуть у Словаччині й діяльність яких розслідував Куціак, серед них і згаданого Антоніно Вадала, але скоро їх відпустили через брак доказів. Щоправда, через кілька днів Вадала арештували знову, цього разу за ордером із Італії, де його звинувачують у контрабанді наркотиків і відмиванні грошей; словацький суд схвалив його екстрадицію.

А вбивство журналіста-розслідувача, який «копав» не тільки під мафію, а й під можливі незаконні дії в уряді, викликало у Словаччині масову суспільну реакцію. Низка багатодесятитисячних зібрань у Братиславі й інших містах із закликами «проти мафіозної держави» і за відставку уряду призвела врешті до урядової кризи. Спершу у відставку подали міністр внутрішніх справ і начальник поліції Словаччини, а через кілька днів – і прем’єр Роберт Фіцо з усім урядом.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG