Доступність посилання

ТОП новини

В Україні готові побороти гепатит С?


Іллюстраційне зображення
Іллюстраційне зображення

28 липня в усьому світі відзначають день боротьби з гепатитами. Близько 2 мільйонів українців, за останніми оцінками МОЗ, хворіє на гепатит С. Проте понад 80% хворих навіть не здогадуються про свій діагноз. Адже це захворювання зазвичай протікає безсимптомно. Через це лікарі називають гепатит С – «лагідним вбивцею». Як себе вберегти, на що звернути увагу та які аналізи допоможуть виявити ці захворювання?

У світі на гепатит С хворіють 71 мільйон людей, серед них близько 2 мільйони українців. З таким показником Україна потрапили до світового топ-30 країн, які мають найбільший тягар епідемії С, зазначає асоційований директор з політики та партнерських відносин Альянсу громадського здоров’я Павло Скала.

Павло Скала
Павло Скала

«В Єгипті, де зараз один з найбільших показників захворювання на гепатит С у світі, сучасними методами лікування рятують 700 тисяч людей. В Грузії, яка в кілька разів менше України, лікують в 5 разів більше, ніж у нас», каже Павло Скала.

Експерт запевняє: проблема в тому, що людина просто не знає, що вона хвора, а отже звертається до лікарів не на ранніх стадіях, а вже в критичні моменти.

Які симптоми при захворюванні гепатитами?

Гепатит С тому і називають «лагідним вбивцею», бо найчастіше захворювання протікає без симптомів. Людина може жалітися на головний біль, зниження апетиту, порушення сну, загальну слабкість, що більше нагадує скоріше звичайну перевтому, ніж страшний діагноз.

«Якщо на гепатит С захворіло 100 людей, то 20% з них можуть самовилікуватися і в організмі у цих пацієнтів залишаться лише антитіла. Але ще 80% будуть приречені на хронічний перебіг. І ця інфекція проявиться не відразу. Єдина скарга стомлюваність. І перший час людина не зверне на це увагу. У цьому і загроза. Через 20-30 років у цієї людини сформується цироз печінки і буде розвиватися печінкова недостатність. Цироз це летальний результат, якщо не пересадити печінку, але трансплантація це дороге задоволення і не завжди бажаний результат», каже лікар-інфекціоніст, завідуюча відділенням ДУ «Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського» Людмила Коломійчук.

Як перевіритися?

За словами Людмили Коломійчук, майже у всіх звичайних лікарнях, де є лабораторії, можна перевіритися на маркери гепатитів. У приватних клініках – взагалі є можливість зробити розширені скринінги.

«Необхідно здати аналіз крові на виявлення антитіл до вірусного гепатиту С та до HBs антигену (гепатит B). Якщо ці результати виявляться позитивним, тоді починається вже більш детальне обстеження. Проте зазвичай перевірка на гепатит триває трохи більше 10 хвилин, а ось життя врятувати ви собі зможете», каже Людмила Коломійчук.

До Всесвітнього дня боротьби з гепатитом Альянс громадського здоров’я щороку проводить тестування на гепатит в умовах мобільних амбулаторій для українців у великих містах. У цьому році тестування пройшло у Києві (протестували 370 людей), Тернополі та Хмельницькому (по 150 людей). За результатами тестування вірус гепатиту С виявлено у 14 осіб у столиці України, та по 5 людей у Хмельницкому і Тернополі, тобто це 3-4%.

Киянці Ірині 26 років. Про те, що хворіє на гепатит С розповідає не охоче, каже, минулого року тестуватися привела подруга, просто за компанію. Результат – сумна звістка.

«Я спочатку подумала, що це помилка. Я читала про гепатит там мають бути болі у суглобах або у правому підребер’ї, в мене такого не було. Відмовлялася їсти та дуже схуднула, але думала, що це через нерви! Коли почула, що це гепатит С, була здивована, бо не розуміла звідки він міг взятися», каже Ірина.

Після почутого діагнозу родину протестувала на всі види гепатиту. Каже, легше витратити кілька хвилин, ніж потім лікуватися роками.

Вакцинація врятує?

Вакцинації від гепатиту С взагалі немає, на відміну від іншої агресивної інфекції – гепатиту В. Щеплення від нього роблять немовлятам ще в пологовому будинку, після цього повторюють у 2 та 6 місяців.

«Дорослі також можуть вакцинуватися. Особливо я рекомендую тим, хто відноситься до так званої «групи ризику» вживав або вживає наркотики, надає сексуальні послуги за винагороду, отримував будь-які процедури, при яких відбувається контакт з кров’ю, тощо!», коментує Людмила Коломійчук.

Календар профілактичних щеплень
Календар профілактичних щеплень

Лікування в Україні

На сьогодні у світі існують ефективні препарати прямої противірусної дії для лікування вірусного гепатиту С та ефективні лікарські засоби проти вірусного гепатиту В. Павло Скала запевняє, в 2015 році їхня організація була першою, хто привіз необхідні ліки, які навіть не були зареєстровані в Україні. Далі справа часу – необхідні документи були оформлені і ось вже партнерські лікувальні заклади допомагають організувати лікування пацієнтам, яким необхідна допомога. За цей час, за словами представника Альянсу громадського здоров’я, вони забезпечили безкоштовне лікування гепатиту С для 2162 пацієнтів.

«Раніше курс лікування, а це три місяці, коштував десятки тисяч доларів. Зрозуміло, що таких коштів у людей просто не було. Нам вдалося домовитися з виробником та купувати препарати за 900 доларів. Порівнюючи з ситуацією, яка була 5 років тому, тепер в Україні все ж таки є доступні ліки, хоча і не завжди отримані за державною програмою», каже Павло Скала.

За словами Людмили Коломійчук, зараз в Україні лікуються такими ж препаратами, як і в усій Європі. Вони безпечні для пацієнта.

«Раніше лікували довготривало інтерферонами. Вони дійсно мали побічні ефекти та важко переносилися пацієнтами. Сучасні ліки не мають таких показників. Максимум – це головний біль на початку лікування, що вже проходить за тиждень», – пояснює Людмила Коломійчук.

МОЗ запевняє, що вилікує всіх

Проте за інформацією МОЗ, тепер Україна отримала найнижчу ціну на іноваційне лікування вірусного гепатиту С за історію державних закупівель. Усього 89 доларів, стільки буде коштувати курс лікування для однієї людини, що дозволяє надати безкоштовне лікування усім хворим. Наразі понад 24 тисячі пацієнтів, перебувають в черзі на лікування.

«У 2018 році Україна зможе вилікувати безоплатно всіх пацієнтів, які потребують першочергового лікування, це майже 6 тисяч людей. Наступного року лікування отримає вся черга пацієнтів, яким встановлено діагноз гепатит С. Ми фактично відкриваємо нову еру лікування, в якій Україна може перетворитись на країну без гепатиту», заявила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

У Міністерстві охорони здоров'я України вже розробили стратегію профілпрофілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів В і С до 2030 року. За прогнозами експертів, реалізація стратегії дозволить досягти скорочення на 90% нових випадків інфікування вірусними гепатитами та скорочення на 65% смертності від них.

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG